zondag 5 februari 2012

Koek & Zopie


Iedereen met een vooruitziende blik en een ondernemersgeest had zijn Koek & Zopie tent ondertussen natuurlijk al lang achterin een schuur opgeborgen. Die Nederlandse winter was toch al opgegeven? Toen afgelopen vrijdag de sneeuw begon te vallen, de accu van de auto het begaf, mijn zusje hier strandde doordat er geen trein meer reed en manlief ‘s avonds laat vanuit Groningen naar het midden van Nederland gleed op een met ijs bedekte snelweg, had ik toch een Koek & Zopie hut moeten bouwen! Met al die mensen op het ijs had dit een lucratief weekend kunnen worden! Nu zat er niets anders op dan na de winterse taferelen op het ijs huiswaarts te keren en daar aan de warme anijsmelk met marshmallows. Geen (gevulde) koek in huis, maar wel zelfgemaakte Hollandse appeltaart die heerlijk smaakte in onze eigen keuken met de verwarming hoog en uitzicht op een winterwonderland.

Excuus van de week: winter in Nederland
Recept: Hollandse appeltaart


Ingrediënten:
300 g zelfrijzend bakmeel
200 g roomboter
160 g witte basterdsuiker
1 kg zachtzure appels, ongeveer 6 stuks
1 ei
rasp van 1 citroen
50 g suiker
2 à 3 tl kaneel
75 g rozijnen
2 el custard of paneermeel
snufje zout

1. Wel de rozijnen in lauwwarm water en dep ze droog.
2. Verwarm de oven voor op 180ºC (165ºC hetelucht) en plaats het rooster iets onder het midden van de oven. Vet een springvorm in.
3. Klop de boter met de basterdsuiker los.
4. Zeef het bakmeel. Klop het ei los en voeg 2/3e van het losgeklopte ei toe aan het bakmeel. Voeg het zout toe aan het mengsel.
5. Kneed het geheel tot een mooi samenhangend deeg. Laat het deeg ongeveer 10 minuten in de koeklast rusten.
6. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in kleine stukjes.
7. Meng de appel met de suiker, kaneel, citroenrasp en rozijnen.
8. Bekleed de bodem en rand van de springvorm met 3/4e van het deeg. Bedek de bodem met wat paneermeel of custard (dit zorgt ervoor dat de onderkant van de taart niet te nat wordt).
9. Vul de vorm met het appelmengsel en druk dit aan.
10. Bestuif het aanrecht met wat bloem. Vorm van het overgebleven deeg dunne rolletjes en decoreer hiermee de bovenkant van de taart.
11. Bestrijk de reepjes en de rand van de taart met het resterende ei.
12. Bak de appeltaart in circa 75 minuten in de oven gaar en goudbruin.
13. Laat de appeltaart flink afkoelen voordat je de springvorm losmaakt.


 




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen