zaterdag 31 december 2011

Happy New Year!

Happy new year! -x- Tarte taart An
 
Mooi onderdeel van een jaar vol taart is het gegeven dat ik veel nieuwe taarten en technieken heb kunnen uitproberen afgelopen jaar. De uitdaging van deze week is natuurlijk een super Hollands gebeuren: oliebollen bakken. Hoewel ik normaal gesproken aanschuif in een willekeurige rij van een hopelijk goed door de test gekomen oliebollenkraam, kan ik dit jaar niet onder home-made oliebollen uitkomen! Gelukkig kon ik 'meebakken' met mijn schoonvader, die dit jaar een poging ging wagen (en dat al veel vaker had gedaan). Na het samenvoegen van alle ingrediënten en het laten verdubbelen van het deeg door het te laten rijzen, konden we de oliebollen in de olie bakken.

Ik vraag me geregeld af hoe mensen er ooit achter zijn gekomen bepaalde dingen te eten of op een bepaalde manier te bereiden. Aardappels bijvoorbeeld: hoeveel mensen hebben eerst geprobeerd zo’n aardappel rauw te eten? En wie bedacht dat je ze beter kan schillen en koken of bakken?
Het ontstaan van oliebollen moet haast wel per toeval zijn gebeurd. Het oliebollendeeg zelf ziet er niet erg aantrekkelijk uit. Als het eenmaal in volume verdubbeld is en je je oliebollen probeert te vormen met behulp van een ijslepel (of twee gewone lepels) is het een plakkerig geheel, dat zich niet echt laat sturen. En dan heeft ook nog iemand bedacht dat je die sticky business in een pan met hete olie moet werpen om zo heerlijke oliebollen te krijgen! 

Naast de oliebollen hebben we ons meteen ook maar gewaagd aan appelbeignets. Wij zitten deze Oud & Nieuw met een enorme schaal vol zelfgemaakt lekkers! Hierbij alvast een mooie jaarwisseling toegewenst en mijn excuses aan de overige bewoners van het appartementencomplex van mijn schoonouders: die waren vast minder blij met onze ‘laten-we-ze-in-de-tuin-bakken-anders-stinkt-het-binnen-zo’-actie.

Op naar een zoet en gezond 2012! 
Happy new Year!


Excuus van de week: Oud & Nieuw
Recept: home-made oliebollen


1 pak oliebollenmix
0,5 liter handwarm water
250 rozijnen of krenten
vloeibare olie om in te bakken (bijvoorbeeld zonnebloemolie)

De extra ‘geheime’ ingrediënten van mijn schoonvader:
50 g roomboter
2 zakjes vanillesuiker

1. Wel de rozijnen in lauwwarm water
2. Doe de mix in een kom en voeg het water toe.
3. Mix het geheel tot een mooi, glad deeg.
4. Roer de rozijnen door het deeg met een pollepel.
5. Laat het beslag in een kom, afgedekt met plastic, ongeveer een uur rijzen bij kamertemperatuur. Roer het beslag niet meer door.
6. Verwarm de olie in een frituurpan tot ongeveer 190 ºC.
7. Vorm met een oliebollentang/ ijstang of met twee eetlepels bollen beslag.
8. Laat de bollen in de hete olie glijden en dompel ze gedurende 3-4 minuten af en toe onder, zodat alle kanten mooi bruin worden.
9. Schep de oliebollen met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
10. Bestuif met poedersuiker. Happy New Year!


Rozijnen en krenten.

Klaar voor de start.


Appels met kaneel en suiker.Oliebollen in de pan.


In hete olie.

De appelbeignets!