dinsdag 20 december 2011

Kerstkoekjes

Deze Kerst lijkt zich aan mij op te dringen. Voor mijn gevoel was ik een maand geleden nog bezig met de ‘Bombe blanche’ die ik voor eerste kerstdag 2010 maakte. Maar de boom staat, door de eerste gladheid ben ik al gênant onderuitgegleden op de stoep, Serious Request is weer van start gegaan en ik heb al de nodige kerstkransjes achter de kiezen. Kerst 2011 is bijna een feit. De cadeautjes zijn ingeslagen en de meeste kaarten verstuurd, dus ik zou me ondertussen compleet relaxed moeten voelen. Maar met twee zieke dametjes, een berg werk en nog twee onuitgewerkte ideeën voor kerstdesserts is er nog niet veel rust in de tent.
Die Bombe blanche van vorig jaar wordt een tough cookie om te overtreffen. Het recept voor de Bombe blanche haalde ik uit de kersteditie van de AllerHande van vorig jaar. Omdat de recepten uit dat blad vaak zonder al te veel keukengeweld te maken zijn, had ik me niet echt schrap gezet. Maar het werd uiteindelijk een heel gestuntel met gelatine, wijnsiroop, chocolade en met Champagne doordrenkte roombotercake. De ‘Bombe’ zou 60 kilometer verderop worden opgediend, dus na een zenuwslopende rit (‘ik wil niet aankomen met een uiteengevallen Bombe op mijn kerstjurk!’) en het ultieme omkeren van de taart in de keuken van mijn moeder (hij bleef staan!) was ik erg blij dat de taart een succes was. Samen met kruidige, zoete dessertwijn en home-made-chocolade-gemberbonbons is het die eerste kerstdag heel laat geworden en van de taart was geen puntje meer over. Het is verleidelijk om de Bombe dit jaar te introduceren als ‘traditie’.
Gelukkig heb ik een hele reeks Kerst-kookbladen klaar liggen voor het eerste rustige moment van deze week en kan ik hopelijk een soortgelijk iets op tafel toveren dit jaar.

Tot die tijd hebben we gelukkig wel kerstkoekjes. Afgelopen weekend te midden van alle hectiek toch nog een moment gevonden om – heel rustgevend – kerstkoekjes te bakken.

Excuus van de week: tijd om in de kerstsfeer te komen
Recept: citroensterretjes


130 g zachte ongezoute boter, in stukjes
130 g fijne suiker
2 eidooiers
2 tl geraspte citroenschil
160 g bloem
110 g grof maïsmeel
poedersuiker om te bestuiven

1. Verwarm de oven voor op 160º (150º hetelucht). Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
2. Klop de boter en suiker tot een romig mengsel.
3. Roer de eidooiers, citroenschil, bloem en het maïsmeel door het mengsel tot een stevig, zacht deeg ontstaat.
4. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot het ongeveer 1 cm hoog is.
5. Steek met een koekjesvorm sterretjes uit het deeg. Leg ze op de bakplaten.
6. Bak de koekjes 15-20 minuten in de oven tot ze goudgeel zijn.
7. Laat ze afkoelen en bestuif ze met poedersuiker.


Het deeg voor de citroensterretjes.
Home-made kerstkoekjes ook leuk als cadeau!
Of om snel zelf op te eten...
It's Christmas time!
De Bombe blanche 2010.