maandag 5 september 2011

Zoek de courgette...

Wie een moestuin bezit kent vast en zeker het verschijnsel: de overload aan tegelijkertijd uitkomende groente. Zo zaai je aan het begin van het seizoen in al je enthousiasme een grote hoeveelheid courgette-zaad, in de hoop dat ze aanslaan en tot plantje transformeren. Als na enige tijd blijkt dat er een groot aantal plantjes van plan zijn om uit te groeien tot enorme exemplaren, staat al vast dat enige creativiteit met betrekking tot het verwerken van al die courgettes noodzaak zal zijn (als je vrienden over wil houden tenminste).
Nu hebben we er een raar seizoen opzitten deze zomer. Door de warme lente, maar natte zomer leek de moestuin volledig in de war. In eerste instantie kwam alles supersnel op, om vervolgens weg te rotten in de natte aarde. Redden wat er te redden valt was het motto van deze zomer. Aardbeien zo snel mogelijk oogsten en bloemen plukken voor een mooi boeket op de huiskamertafel. De bramen lieten lang op zich wachten en de boontjes werden geel voordat ze geoogst konden worden. Nu lijkt het net of ik heel vaak naar het wel of juist niet groeien van onze moestuinplanten heb staan kijken, maar tijdens de waterige zomerdagen stond ik niet bepaald kant en klaar met kaplaars/lieslaars en poncho. Het vooruitzicht van de modderpoel en bergen onkruid (wat dan weer wel gewoon doorgroeit, no matter what) en extra veel regenwormen (die met kleine priegelvingertjes als levende speelkameraadjes door de dochters uit de aarde worden getrokken) zorgde ervoor dat ik er niet vaak te vinden was.

Terwijl de oogst van de tuin dit jaar dus onvoorspelbaar en grillig was, hebben die courgettes hun eigen koers gevaren en zo aten we ze ook dit jaar weer gegrild, gebakken, gestoomd en als soep.
Nu hebben we ook een lichtgroene variant van de courgette in de tuin...
Ik heb deze schudkleur aangegrepen om hem te 'verstoppen' in een cake. Deze zoete, kruidige courgettecake wordt gemaakt met kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en veel suiker. De perfecte manier om iedereen ‘om de tuin’ te leiden en er nog een extra courgette doorheen te krijgen.

Excuus van de week: overkill aan courgettes
Recept: courgettecake


Ingrediënten:
200 g patentbloem
een kwart theelepel zout
een halve theelepel zuiveringszout (deze heb ik zelf achterwege gelaten)
een kwart theelepel bakpoeder
een halve theelepel kaneel
een kwart theelepel nootmuskaat
een kwart theelepel kruidnagelpoeder
150 g fijne kristalsuiker
50 g ruwe rietsuiker
2 kleine eieren, losgeklopt
1 dl zonnebloemolie
1 theelepel vanille-extract
200 g geraspte courgette met schil
een hand vol fijngehakte walnoten

1. Verwarm de oven voor op 150º C (140º hetelucht). Vet een bakvorm in (13 x 23 cm) en bekleed de vorm met bakpapier. Laat het papier net als vorige week aan twee kanten iets over de rand heen hangen, dan kun je de cake er makkelijk uit ‘tillen’.
2. Zeef de bloem met het zout, zuiveringszout, bakpoeder, beide soorten suiker en de droge specerijen in een grote mengkom en meng het geheel door elkaar.
3. Voeg de geklopte eieren, de olie, de vanille en de geraspte courgette toe aan de droge ingrediënten en roer tot alles goed is verdeeld. Schep de walnoten door het beslag en giet het beslag in de bakvorm.
4. Bak de cake in een uur tot een uur en een kwartier in de oven tot de korst bruin wordt en tot een in het midden gestoken satéprikker er schoon uitkomt. Laat afkoelen op een taartrooster.


De courgetterasp werd niet door iedereen opgemerkt, dus in die zin: ‘missie geslaagd’. De kruidige smaak van de cake was niet ieders ‘cup of tea’. Ik vond de cake zelf wel erg lekker. Vooral samen met zelfgemaakte pruimenjam en een kop thee.

Die pruimenjam was overigens zo easy:
Was en ontpit een aantal pruimen. Doe deze samen met een klein laagje water en wat suiker in een pan en breng aan de kook. Roer totdat de pruimen uiteenvallen en de kleur van de schil een mooie donkere kleur heeft afgegeven aan de jam. Voeg een paar lepels geleisuiker toe en kook nog een paar minuten door. Als je een druppel op een lepel iets laat afkoelen en hij ‘op droogt’ als jam is het geheel klaar en kun je de jam door een zeef (of juist niet) in een gesteriliseerde pot gieten. Deksel erop en even op zijn kop laten afkoelen. Et voilà: home-made jam!


'Prepping the cake'.

Net vers uit de oven.

Courgettecake met home made jam en thee.

Zoek de courgette;-)

Home made jammmm.