maandag 26 september 2011

Tarte aux pommes

Vorig weekend was het ‘Nationale appelplukdag’. Ik wist niet eens dat daar een bepaalde dag voor uitgekozen was. Roept vragen op zoals: ‘Hoeveel appels kan een mens op een dag plukken? Mag je ook twee dagen eerder beginnen? En wat te doen zonder eigen appelboom?’
Toen wij een paar jaar geleden in ons ‘nieuw-in-vinexwijk-huis’ kwamen wonen, stond er tegenover onze rij huizen een enorme boomgaard vol appelbomen. Heel landelijk, inclusief supermooie appelbloesem in het voorjaar en een surrealistische hoeveelheid hazen en konijnen op zwoele zomeravonden. Maar na een jaar midden in een woonwijk te hebben rondgereden met karretjes vol besproeiingsmiddelen en grote tractoren, besloot de eigenaar van de boomgaard dat het uit was met de pret. De bomen werden op een druilerige winterdag gerooid. Het slagveld voor de deur bestond uit stapels kale bomen en paniekerig in het rond rennende hazen. We wisten nog een boompje te redden en plantten deze in onze eigen tuin. Het eerste voorjaar zaten er wel een stuk of vijfentwintig appels in. Goed voor heel veel appeltaart en appelmoes. Maar na een jaar compleet biologisch, zonder chemische besproeiing bleek de boom niet bestand tegen puur natuur en bezweek hij alsnog. In tegenstelling tot ons mislukte appelboomavontuur slaan de druiven in eigen achtertuin wel aan. Dit jaar hadden we een mooie oogst. Bij lange na niet genoeg voor een cave vol wijn, maar lekker zoet en dus prima om zo te eten. Een minpunt: er zitten nog gewoon ouderwets pitjes in. Dankzij de pitloze varianten uit de supermarkt denkt dochterlief nu dat er toch echt iets mis is met de druiven uit onze tuin (“er is iets niet helemaal goed gegaan met deze druif... er zitten hele rare stukjes in”). 
Met behulp van de sapcentrifuge alle druiven ontdaan van pitjes en schillen en een hele fles vol druivensap over gehouden. Heel gezond en puur natuur. Maar ik kon het niet laten er druivenjam met veel suiker en kaneel van te maken (en deze vervolgens te 'verstoppen' in vanillemuffins).
Door de jam deze week te gebruiken in een Franse Tarte aux pommes, lijkt het misschien toch nog een beetje alsof we druk hebben staan plukken tijdens de jaarlijkse appelplukdag...

Excuus van de week: fruit uit eigen tuin
Recept: Franse appeltaart met frangipane en druivenjam


Ingrediënten:
1 hoeveelheid briseerdeeg (of kant en klaar uit een pak)
2 eieren
125 g zachte boter
125 g poedersuiker
125 g gemalen amandelen
20 g bloem
een eetlepel jam

1. Verwarm de oven voor op 180º graden (160º hetelucht). Vet de bakvorm in met boter.
2. Voor de frangipane moet de boter worden geklopt tot een zachte massa. Voeg de poedersuiker, de gemalen amandelen en de bloem toe en klop het geheel voorzichtig door elkaar. Voeg de eieren er een voor een aan toe en blijf kloppen tot ze volledig zijn opgenomen in het mengsel.
3. Leg de deegbodem in de vorm en giet de frangipane erop.
4. Snijdt appels in dunne partjes en leg deze dakpansgewijs op de frangipane.
5. Besmeer de appels met wat jam voor extra glans (abrikozenjam of, zoals in mijn geval, zelfgemaakte druivenjam).

6. Bak de taart in ongeveer 40 minuten in de oven tot de appels en het deeg er goudbruin uitzien.


Onze oogst uit vinex-achtertuin!
Home made druivenjam met kaneel.
Vanille muffins met druivenjam.
De jam zit erin verstopt.

Tarte aux pommes.
Met een vulling van frangipane.


Délicieux!