dinsdag 15 november 2011

Intocht spektakel

Daar is ‘ie weer! Afgelopen weekend van onder een dekentje op de bank proestend & kuchend naar de intocht van Sinterklaas gekeken. Samen met twee mini-hulp-pietjes die in de loop van de ochtend al hun energiereserves al hadden verspeeld met acrobatische radslagen en handstanden ("want Pieten zijn heel goed in kunstjes"). Tegen de tijd dat Sint aankwam zaten ze uitgeput op kussens voor de televisie. Met een grote bak vol pepernoten, kruidnootjes, schuimpjes en aardappeltjes van marsepein om het suiker-level weer op te krikken tot ADHD-niveau. Nostalgisch tafereel, aangevuld met extra spannende elementen zoals verdwenen pieten, een verdwenen vlag en het Grote Boek dat ineens nergens meer te vinden is. Je zou bijna vergeten dat de intocht van de Beste Man opzich al spannend genoeg is. En dan waren er nog de hyper drukke dansgroepjes waar de Sint naar bleef kijken tijdens zijn ritje door Dordrecht. Hoorde dat onderdeel eigenlijk niet gewoon bij het draaiboek ‘Koninginnedag’? Na anderhalf uur bloedstollend intocht spektakel, de ik-zet-m’n-schoen-maar-word-daar-zo-nerveus-van-sessie en een zondagochtend-6-uur-vroeg-Yeah-we-willen-in-onze-schoen-kijken-tafereel weet ik het zeker: de Sint is er (net als de eerste wintergriep en de eerste koude winterdagen). Zondag in alle rust een Sinterklaas-kruidnootjes-intocht-taartje gemaakt, om te vieren dat deze fijne periode van het jaar weer is aangebroken.

Excuus van de week: Intocht van Sinterklaas
Recept: Kruidnootjes roomkaas taartje met vanille en aardbei


200 g kruidnootjes
extra kruidnootjes om de taart mee te versieren
200 g roomkaas
200 ml slagroom
4 eetlepels suiker
een vanille stokje
een eetlepel gemalen kaneel
aardbeienjam zonder stukjes
eetbare parels
75 g roomboter

1. Maal de kruidnootjes fijn in de keukenmachine.
2. Doe de boter in een pannetje en laat smelten. Voeg de gemalen kruidnootjes toe als de boter gesmolten is.
3. Leg een vel bakpapier in een taartvorm (met randen die iets langer zijn zodat je de taart er gemakkelijk uit kan tillen). Druk de gemalen kruidnootjes-massa uit op de bodem van de vorm. Verdeel goed en druk stevig aan.
4. Mix de roomkaas zacht in een kom.
5. Klop in een andere kom de slagroom met de suiker op tot de slagroom stevig is.
6. Schraap de vanille uit het vanillestokje en voeg de vanille bij het roomkaasmengsel. Voeg ook de kaneel toe aan dit mengsel.
7. Doe de slagroom bij het roomkaasmengsel en mix een aantal minuten met een mixer tot het een mooi luchtig mengsel is.
8. Stort het mengsel op de bodem van kruidnootjes en plaats minimaal twee uur in de koelkast om op te stijven.
9. Smeer de bovenkant van de taart in met de aardbeienjam en decoreer met kruidnootjes en eventueel feestelijke parels!


Sint-intocht-taart.

Met kruidnootjes en parels.

Hij is in het land!
Sinterklaasschuim met amandel en spikkels.