donderdag 11 juni 2015

Lodewijk Napoleon, Hortense & een verhalenwedstrijd


Mijn eigen Hortense;-)

Yesss! Ik heb de derde prijs gewonnen met mijn verhaal! Een paar weken geleden las ik een oproep van het Utrechts Landschap om vooral mee te schrijven in een verhalenwedstrijd waarbij je je moest laten inspireren door de Kromme Rijn. Die stroomt ongeveer door mijn achtertuin. Een mooi moment om me er eens te verdiepen. Ik had altijd al willen uitzoeken wat Napoleon hier nou eigenlijk deed. Ik had er vaag iets over gehoord en bleef me maar verbazen over het gegeven dat die man op alle plekken tegelijk leek te zijn geweest. Parijs, Corsica, Moskou, Waterloo... en dan ook nog hier op landgoed Amelisweerd? Nee, toch niet. Dat bleek zijn broer Lodewijk Napoleon te zijn geweest. Een beetje een deceptie totdat ik meer te weten kwam over deze man. Hij bleek een goede vent met een gebroken hart en een bemoeizuchtige broer. Genoeg inspiratie voor een verhaal (dat slechts in 800 woorden mocht worden geschreven)! Ik liet Lodewijk een brief schrijven. Ik hoop het verhaal terug te zien in een publicatie van het Utrechts Landschap, maar wil 'm ook graag delen met jullie! Deze week dus geen taart, maar een stukje (Franse) liefde;-)


De acht van Lodewijk Napoleon 

Van 1808 tot 1810 behoorde het landgoed Amelisweerd toe aan Lodewijk Napoleon Bonaparte, de jongere broer van keizer Napoleon I. De op Corsica geboren telg uit de Bonaparte dynastie werd door zijn grote broer uitgehuwelijkt aan diens stiefdochter Hortense de Beauharnais en benoemd tot koning van Holland. Lodewijk Napoleon sloot het land in zijn hart en probeerde veel te betekenen voor het Nederlandse volk. Hij hielp de armen maar verbleef zelf graag in mooie landhuizen en paleizen. Zijn plannen voor het landgoed Amelisweerd waren groots, maar hij verbleef er slechts acht dagen. Waarom? Zijn oudste zoon was overleden en zijn vrouw woonde in Frankrijk. Misschien overdacht hij op het landgoed zijn leven en schreef hij een brief aan zijn vrouw, in een poging hun ongelukkige huwelijk te redden? Tevergeefs, want zijn vrouw zou nooit meer naar Nederland komen. Speelde zijn verdriet hem parten?


Voorjaar 1808, Amelisweerd, Utrecht, Holland

Aan mijn vrouw Hortense,

In een laatste poging nader tot elkaar te komen, schrijf ik je deze brief. Ik kan niet leven met de gedachte een heel koninkrijk te kunnen redden, maar mijn eigen huwelijk te laten eindigen in een farçe. De huwelijkse staat heeft ons niet gebracht wat wij ervan verwachtten. Hoewel ik nooit iets heb begrepen van jouw aversie tegen dit mooie kleine land, respecteerde ik jouw wens om Frankrijk te verkiezen boven mijn koninkrijk. Ik heb je laten terugkeren naar Parijs, waar jij jouw leven leidt. Maar de afstand die gelegen is tussen onze verblijven, toont pijnlijk aan hoeveel wij van elkaar verwijderd zijn. Een huwelijk als het onze, gearrangeerd door mijn broer Napoleon, vergt inzet en aandacht om draaglijk te worden. Had ik meer kunnen doen om jou gelukkig te maken? 
Ik schrijf je vanaf mijn nieuwe buitenplaats Amelisweerd, bij Utrecht. De avond is gevallen. Langs de waterkant van de Kromme Rijn kwaken kikkers. Een merel heeft zojuist haar laatste lied gezongen. De belofte van zomer hangt al in de lucht, maar de avonden zijn nog fris. Ik zit in de deuropening van het kleine landhuis en word overvallen door een gevoel van dankbaarheid. Dankbaar voor de jaren die ik, in de schaduw van mijn broer, als koning van dit land heb mogen dienen. Dankbaar voor de kansen die ik kreeg het volk te overtuigen van mijn oprechte bedoelingen. 

Op last van mijn broer werd ik koning van Holland, maar de Hollanders hadden het graag anders gezien. Zij verachten bemoeizucht van de Franse Keizer. De Hollanders beslissen liever zelf. Ik moest hun harten veroveren door daadkracht en ijver. Ik moest hen overtuigen van mijn interesse in het land. Ik bezocht zieken en armen, hielp bij de Leidse buskruitramp en heb alle uithoeken van het land bezocht. Mijn interesse was niet vanzelfsprekend. In eerste instantie wilde ik geen koning worden van dit land. Het vooruitzicht te moeten werken als ondergeschikte van mijn broer leek mij een onwenselijke positie. Maar door zijn onverbiddelijkheid heb ik mij moeten schikken in mijn lot. Een lot dat ik naar mijn hand heb willen zetten door mijn rol als connétable van het Franse keizerrijk niet als mijn voornaamste taak te zien, maar altijd het belang van het volk van Holland voor ogen te houden bij mijn handelen. Dit heeft veel wrijving veroorzaakt tussen mij en mijn broer. Hortense, als je hier langer was gebleven had je kunnen begrijpen waarom ik Holland in mijn hart sloot en had je kunnen ervaren hoe bijzonder mooi dit land is. Het vlakke landschap met zijn meanderende rivieren, oeverwallen, de vruchtbare akkers en de vele slootjes. Het land bestaat haast enkel uit water, maar de slimme Hollanders weten er raad mee. 

Van deze buitenplaats wil ik mijn nieuwe koninklijke residentie maken. Er is genoeg ruimte voor mijn manschappen op Nieuw-Amelisweerd en zelf ben ik gecharmeerd van het landhuis op Oud-Amelisweerd. In dit landhuis zal ik ook kamers inrichten voor jou en jouw gevolg. Ik hoop je hier te mogen verwelkomen, zodat wij weer in elkaars nabijheid kunnen leven. Het kind dat je draagt kan in Holland geboren worden en ook voor onze andere zoon Napoleon Lodewijk is genoeg ruimte. Hij kan zich vermaken in de bossen rond het landhuis en varen over het water dat langs het landhuis stroomt. 

Ik ben je dankbaar voor de zoons die je me schonk en voor het kind dat spoedig komt. Laten we de verbondenheid die wij voelden toen onze oudste zoon Napoleon Karel vorig jaar overleed, vasthouden en verdiepen. Kom bij mij wonen. Men noemt mij hier in Holland ‘Vader der Ongelukkigen’. Hortense, laat mij dit ongelukkige huwelijk redden. Geef mij de kans jou hier op Amelisweerd te laten zien dat Holland ons de ruimte biedt ons huwelijk krachtiger en liefdevoller te maken. Laten wij samen onderdeel uitmaken van dit prachtige land.


Sincèrement, Lodewijk 



donderdag 28 mei 2015

Ondertussen op de akker...




Terwijl ik een bezig was met het schrijven van ‘een Frans feest- deel 2’, werd mijn aandacht getrokken door een zoemend geluid. Het geluid van een traktor. En dat kan maar een ding betekenen hier in het midden van deze Vinex: we hebben nog een zomer voor de boeg met een onbebouwd veld voor de deur! Onbebouwd zonder woningen, maar met tarwe of maïs als een wuivende massa natuur. Tegenhanger van de rode baksteen die het veld omringt. Een jonge jongen bestierde de traktor en ploegde de inmiddels verwilderde toendra om tot akker. Aan de rand van het veld stapte de oude boer van zijn fiets, liep dwars door de berm het omgeploegde land op, hurkte om wat aarde tussen zijn vingers te nemen en er aan te voelen. Hij keek tevreden. Dat lijkt magie voor een stadsmens. 

Voorgaande jaren hoopte ik tegen beter weten in op een vruchtbare grond voor aardbeien, boontjes of desnoods hennep (heel gezond;-)). Er kwam altijd maïs of tarwe. Nu ben ik blij met wat er maar komt (alhoewel ik geen voorstander ben van ui of spruitjes - kanttekening voor de boer). Ik was dit jaar bang dat het afgelopen zou zijn. Het was immers al eind mei! Zou er dan toch echt gebouwd gaan worden op dit laatste open stuk? Het gezoem van de traktor bracht duidelijkheid; we hebben nog een mooie zomer voor de boeg! Het geluid van de wind door het maïsveld of de ondergaande zon op het goudgele koren. Deze akker is een mooi cadeau waar ik weer van mag genieten! De zomer is in aantocht! 

Mijn nieuwe liefde: tekenen met inkt!



Recept: Chocoladecake met rabarber en amandel topping

Ingrediënten voor de cake:
150 g zachte roomboter
200 g rietsuiker
2 eieren
200 ml yoghurt
300 g speltbloem
1 pakje bakpoeder
een halve theelepel zuiveringszout
30 g cacaopoeder

Voor de topping:
3 stengels mooie rode rabarber
50 g rietsuiker
30 g gemalen amandel met vlies of pecannoten
30 g geschaafde blanke amandel
4 eetlepels speltbloem
1 flinke snuf kaneel
50 g gesmolten roomboter

1. Maak eerst de topping, zodat je straks alles snel de oven in kan schuiven! Was de rabarber en snij de stengels in kleine blokjes. Zet de rabarberblokjes even opzij.
2. Meng de 50 g rietsuiker met de amandel, 4 eetlepels speltbloem, een snuf kaneel en 50 gram gesmolten roomboter. Zet dit mengsel ook even aan de kant.
3. Verwarm de oven voor op 180º (160º hetelucht).
4. Maak het cakebeslag. Klop de boter en de suiker in een mengkom tot een romig geheel.
5. Klop de eieren er doorheen.
6. Voeg de yoghurt toe en mix alles goed oor elkaar.
7. Zeef daarna de speltbloem, het zuiveringszout, de cacao en het bakpoeder boven de kom en vouw het door het mengsel.
8. Schep het beslag in een beboterde bakvorm.
9. Verdeel de stukjes rabarber over de cake druk ze een klein beetje aan. Strooi de topping over de bovenkant van de cake.

10. Bak de cake in ongeveer 50 minuten goudbruin en gaar.

dinsdag 26 mei 2015

Frans kinderfeestje met Franse tricolore-taartjes



Dus je hebt een mini-francofiel in huis rondlopen die een Frans feestje wil om haar verjaardag te vieren... Tsja, daar zeg je natuurlijk geen nee tegen. “En ook nog een Frans kinderfeestje mam.” Ehmmm? Waar begin je dan? Hoe vieren Franse kinderen hun verjaardag? Gooien we alle Franse spelletjes die we kennen op een hoop. Jeu de Boules? Wedstrijdje Kapla-toren bouwen? Of wordt het Franse taartjes bakken? Of gewoon alles? Pourqoui pas?!

De taartjes waren geheel in Franse kleuren en ze konden er zelf mee aan de slag, wat de mooiste creaties opleverde (die natuurlijk allemaal vastgelegd moesten worden want dochterlief had laten doorschemeren dat ‘je-zelfgemaakte-taartje-dan-misschien-wel-op-mama’s-blog-komt’). Twaalf foto’s verder kon iedereen zijn tanden zetten in deze tricolore-Franse taartjes met aardbei, bosbes en slagroom.

Zet alle ingrediënten op tafel en roep nog iets in de trant van ‘moge de mooiste taartjes winnen, Vive la France, Vive la fête’ en ze zijn wel een tijdje zoet;-)




Recept: Franse tricolore-zandtaartjes

Voor de bodem van de taartjes kun je heerlijke zandgebakbodempjes kopen bij de bakker, maar als je nog tijd over hebt in de aanloopfase richting het kinderfeest kun je de taartbodempjes ook zelf maken.

Ingrediënten voor de bodempjes:
350 g bloem
snufje zout
150 g ongezoute boter
100 g poedersuiker
2 eieren, losgeklopt

1. Zeef voor het deeg de bloem en het zout in een kom.
2. Doe de (zachte) boter erin en kneed de boter tussen je vingertoppen en duim wat zacht tot er kruimels ontstaan.
3. Voeg de suiker toe en meng het geheel door elkaar.
4. Voeg de eieren toe aan de kom en mix alles tot een massa. Voeg de suiker toe en meng het deeg tot een elastisch geheel. Maak er een platte schijf van, wikkel hem in plastic folie en leg te deeg een uur in de koelkast.
5. Verwarm de oven voor op 190º C (170º C hetelucht).
6. Rol het deeg uit. Beboter de kleine taartvormpje. Steek cirkels van 12 cm doorsnede uit het deeg en bekleed daarmee de ingevette taartvormpjes van 8-10 cm (de cirkel moet altijd iets groter zijn dan de vorm, zodat je het deeg goed in de rand kunt duwen. Dek af met bakpapier en vul de vormpjes met steunvulling (bakbonen of rijst).
7. Bak het deeg 10 minuten blind (met bakpapier en een steunvulling), verwijder dan de vulling en het papier en bak het deeg in 5-10 minuten gaar tot ze mooi goudbruin zijn. Haal de bodempjes uit de oven en laat afkoelen.

Ingrediënten voor het versieren:
Een bekertje slagroom en wat suiker om mee stijf te kloppen (of bussen kant & klaar in geval van tijdnood)
Een hele berg bosbessen en aardbeien, gewassen en ontdaan van kroontjes

woensdag 29 april 2015

Wie wint de winactie van Tarte taart An & Le Bonbon Franc?


Wat een leuke en enthousiaste reacties! De producten van Le Bonbon Franc zijn zeker een aanwinst voor iedereen die houdt van bakken op een gezonde manier! Ik heb samen met dochterlief lootjes gemaakt en daaruit een winnaar getrokken. De winnaar heeft inmiddels bericht ontvangen! Heel veel plezier met bakken!





maandag 20 april 2015

Winactie: win een pakket met bakmixen van Le Bonbon Franc!

 {WIN • WIN •  WIN • WIN •  WIN • WIN •  WIN • WIN •  WIN • WIN}
 



Wie mij op Instagram volgt, heeft de afgelopen tijd geregeld lekkere taartjes van Le Bonbon Franc voorbij zien komen. Van de naam alleen al word ik blij! Afgelopen weken mocht ik de bakmixen van Le Bonbon Franc uitproberen. Oprichtster Natalie Rocha, natuurvoedingsadviseuse met Franse roots & een liefde voor gezond maar lekker eten, ontwikkelde bakmixen waarmee ze andere mensen zou kunnen helpen. “Het is zoveel sneller om een bakmix te gebruiken waardoor je in een handomdraai een taart op tafel kunt toveren. Ja, het komt uit een zakje maar het is wel een zakje met natuurlijke grondstoffen. (H)eerlijke ingrediënten die bewust uitgekozen zijn en met liefde zijn samengesteld.” De bakmixen zijn samengesteld uit biologische ongeraffineerde oergranen en zaden die nog volwaardige voedingsstoffen bevatten. Zo vind je quinoa, hennepmeel, kokosmeel, gierst en chiazaden in deze bakmixen en geurige kruiden als kardemom, kaneel en gemalen Bourbon vanillestokjes. Het zijn glutenvrije bakmixen, vrij van witte rijstmeel, aardappel- en maïszetmeel. Aan de bakmixen zelf hoef je alleen nog de natte ingrediënten toe te voegen (eieren, roomboter/kokosvet, wortel, pruimen en soms wat noten). Op de verpakking staat duidelijk omschreven hoe je te werk moet gaan. Mijn oven deed er wat langer over om de taartjes te bakken, maar als je zelf goed weet hoe je oven is afgesteld en je de taartjes of koekjes goed in de gaten houdt, komt het goed en kun je genieten van Cinnamon Oat Cookies, Willie Carrotcake, Feel Good Brownies, Spinazie Powertaart of Ordinary Crêpes!





Voor de brownies van Le Bonbon Franc mag je me midden in de nacht wakker maken! Lekker! Deze brownie met pecannootjes en een aantal bijzondere ingrediënten nam ik mee naar een etentje. Toen ik vertelde dat deze heftige brownie gemaakt was met avocado en pruimen leverde dat verbaasde en enthousiaste reacties op! De avocado en pruimen proef je niet maar door de avocado wordt deze brownie lekker smeuïg en de pruimen zorgen voor gezond zoet. De spinazietaart had ik bijna als hoofdgerecht voorgeschoteld op een doordeweekse dag. Ik had niet goed opgelet en was in de veronderstelling dat het hier om een hartige taart ging. Ik had er al een extra topping van fetta en rode ui bij verzonnen, toen manlief een blik op de (overigens charmante) verpakking liet vallen en mij verbaasd aankeek. Taart als avondeten? Met kardemom en kokosbloesemsuiker? Oeps... Het bleek hier om een zoete variant te gaan! Eigenlijk een soort carrotcake, maar dan met spinazie. Erg lekker en ook nog het gesprek van de dag op het schoolplein van mijn meiden. Ze hebben wel vaker ‘vreemde’ gerechtjes mee in hun lunchtrommeltjes, maar deze taart hebben ze met zoveel enthousiasme op zitten eten... de klasgenootjes willen nu ook spinazietaart mee naar school;-) Nieuwe hype!




De Spinazie Powertaart met topping van wortel!

De bakmixen van Le Bonbon Franc zijn doordacht samengesteld, met een meer verantwoorde manier van genieten als uitgangspunt. En er wordt niets ingeleverd op het gebied van genieten! De taartjes zijn wellicht iets minder zoet dan ik gewend ben, maar het gegeven dat dat wat je eet een stuk gezonder is dan taartjes waar wel veel suiker en minder gezonde grondstoffen in zitten, maakt de ervaring positief. Ik hou van bakken, maar bakken zonder schuldgevoel is nog veel leuker!


Winactie! Win een waanzinnig pakket bakmixen van Le Bonbon Franc!


Tarte taart An mag een pakket met vijf bakmixen weggeven! Gaaf, want het is echt een prachtig pakket, waarmee je zonder schuldgevoel kunt bakken!

De winactie is inmiddels gesloten. De winnaar heeft bericht ontvangen via e-mail! 

Heb je niet gewonnen maar wil je wel een van de bakmixen bestellen? Of wil je meer informatie over Le Bonbon Franc? Kijk dan op www.bonbonfranc.com en bestel je favoriete mix online!



Als je het leuk vindt kun je mij volgen op Instagram!