donderdag 28 mei 2015

Ondertussen op de akker...
Terwijl ik een bezig was met het schrijven van ‘een Frans feest- deel 2’, werd mijn aandacht getrokken door een zoemend geluid. Het geluid van een traktor. En dat kan maar een ding betekenen hier in het midden van deze Vinex: we hebben nog een zomer voor de boeg met een onbebouwd veld voor de deur! Onbebouwd zonder woningen, maar met tarwe of maïs als een wuivende massa natuur. Tegenhanger van de rode baksteen die het veld omringt. Een jonge jongen bestierde de traktor en ploegde de inmiddels verwilderde toendra om tot akker. Aan de rand van het veld stapte de oude boer van zijn fiets, liep dwars door de berm het omgeploegde land op, hurkte om wat aarde tussen zijn vingers te nemen en er aan te voelen. Hij keek tevreden. Dat lijkt magie voor een stadsmens. 

Voorgaande jaren hoopte ik tegen beter weten in op een vruchtbare grond voor aardbeien, boontjes of desnoods hennep (heel gezond;-)). Er kwam altijd maïs of tarwe. Nu ben ik blij met wat er maar komt (alhoewel ik geen voorstander ben van ui of spruitjes - kanttekening voor de boer). Ik was dit jaar bang dat het afgelopen zou zijn. Het was immers al eind mei! Zou er dan toch echt gebouwd gaan worden op dit laatste open stuk? Het gezoem van de traktor bracht duidelijkheid; we hebben nog een mooie zomer voor de boeg! Het geluid van de wind door het maïsveld of de ondergaande zon op het goudgele koren. Deze akker is een mooi cadeau waar ik weer van mag genieten! De zomer is in aantocht! 

Mijn nieuwe liefde: tekenen met inkt!Recept: Chocoladecake met rabarber en amandel topping

Ingrediënten voor de cake:
150 g zachte roomboter
200 g rietsuiker
2 eieren
200 ml yoghurt
300 g speltbloem
1 pakje bakpoeder
een halve theelepel zuiveringszout
30 g cacaopoeder

Voor de topping:
3 stengels mooie rode rabarber
50 g rietsuiker
30 g gemalen amandel met vlies of pecannoten
30 g geschaafde blanke amandel
4 eetlepels speltbloem
1 flinke snuf kaneel
50 g gesmolten roomboter

1. Maak eerst de topping, zodat je straks alles snel de oven in kan schuiven! Was de rabarber en snij de stengels in kleine blokjes. Zet de rabarberblokjes even opzij.
2. Meng de 50 g rietsuiker met de amandel, 4 eetlepels speltbloem, een snuf kaneel en 50 gram gesmolten roomboter. Zet dit mengsel ook even aan de kant.
3. Verwarm de oven voor op 180º (160º hetelucht).
4. Maak het cakebeslag. Klop de boter en de suiker in een mengkom tot een romig geheel.
5. Klop de eieren er doorheen.
6. Voeg de yoghurt toe en mix alles goed oor elkaar.
7. Zeef daarna de speltbloem, het zuiveringszout, de cacao en het bakpoeder boven de kom en vouw het door het mengsel.
8. Schep het beslag in een beboterde bakvorm.
9. Verdeel de stukjes rabarber over de cake druk ze een klein beetje aan. Strooi de topping over de bovenkant van de cake.

10. Bak de cake in ongeveer 50 minuten goudbruin en gaar.