dinsdag 30 juni 2015

Zomerse appel-bramen cakejes



Het is zomer! Tijd voor taartjes met fruit! Het beslag voor deze cakejes is eigenlijk al behoorlijk onweerstaanbaar. Ik trotseer altijd alle alarmbellen in mijn hoofd (‘rauw ei’, ‘gevaarlijk’, ‘vast niet goed voor je’) en kan het niet laten om stiekem van het beslag te snoepen. Heel soms vind ik het beslag nog lekkerder dan het eindresultaat. Ik ben dan ook gek op ijs met cookie dough of ijs met de smaak van citroentaart. Misschien is de komende tropisch warme week wel een goed excuus om de ijsmachine uit de kast te halen. Dan probeer ik of er ijs te maken is met dit beslag. Voor de veiligheid zal ik dan gepasteuriseerd eiwit en eigeel gebruiken, anders zijn we hier meteen gevloerd tot begin september-).



Recept voor een appel-bramen cakejes
Ingrediënten:
vier zoete appels
200 g zelfrijzend bakmeel
180 g suiker
3 eieren
200 ml volle melk
100 g boter
1 citroen
kaneelpoeder (voor door het beslag)
(gele) frambozen en zoete bramen
poedersuiker en een flinke snuf kaneelpoeder om de cakejes mee te bestrooien

1. Verwarm de oven voor op 180º (165º hetelucht).
2. Rasp de citroen en bewaar de citroenrasp in een apart schaaltje. Pers de citroen uit.
3. Schil de appels en snijd ze in dunne partjes. Leg de partjes in het citroensap, zodat ze
niet verkleuren en knapperig blijven.
4. Klop de eieren los met de suiker en blijf mixen tot het geheel luchtig en romig wordt.
5. Smelt de boter op laag vuur (niet laten koken!) en giet de warme boter bij het
eimengsel. Mix de citroenrasp, het zelfrijzend bakmeel en een theelepel kaneelpoeder
door het eimengsel en voeg dan langzaam de melk toe aan het beslag (dit is het
moment om even stiekem te proeven;-)).
6. Voeg de appels en citroensap toe aan het beslag en giet het geheel in een beboterde en
met bloem bestoven bakvorm. Je kunt een springvorm van ø24 cm gebruiken, of het
beslag verdelen over kleinere bakvormpjes. Bak de grote cake in ongeveer 60 minuten
in het midden van de oven gaar en bak kleinere cakejes tot ze mooi goudbruin zijn (ik
bakte mijn exemplaren in een half uurtje gaar).
7. Laat de cakejes afkoelen. Decoreer ze met de bramen & frambozen en bestrooi met

poedersuiker en wat kaneel.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen