maandag 21 november 2011

Piet-waardig

Na de intocht van vorige week leek het voorlopige Sinterklaas-hoogtepunt al bereikt. Maar ook deze week konden we niet om hem heen. Naast de dagelijkse update van ‘Duuwertje Blok’ (dat ze eigenlijk Dieuwertje heet krijg ik er bij mijn dames maar niet in), worden er aan de lopende band tekeningen voor Sint en Piet gemaakt en gaat het ene Sinterklaasliedje direct over in het zo hard mogelijk gezongen vervolgnummer (want als die pieten buiten lopen horen ze het echt alleen als je op volume 100 je lied zingt).
Om de feestvreugde te vergroten is er in Utrecht een mooi Huis van Sinterklaas ingericht. Dus ging ik afgelopen weekend met twee heel serieuze dametjes naar het Catharijneconvent. We werden persoonlijk rondgeleid door een piet die alles over Sint kon vertellen. Hij liet ons de werkkamer van Sinterklaas, zijn slaapkamer en de pieten-oefenruimte zien. In een uur tijd hadden we alles gezien, inclusief Sint. En na de 'zelf-cadeautjes-in-schoorstenen-gooien-sessie' waren er twee nieuwe hulppieten bij. Na ambitieuze plannen als ‘mama-ik-word-later-dokter/dierenarts/tandarts’ hebben beide dochters nu serieuze carrièreplannen als rechterhand van Sinterklaas.
De rest van het weekend dus druk geoefend met mijn twee hulppieten. De productiesnelheid-pepernoten-bakken is nog niet echt Piet-waardig en snoepen van het deeg is vast 'not done' in de pepernotenfabriek.
Om tijdens deze kruidnootjes-baksessie ook nog een taart te bakken leek mij vragen om problemen (deeg in haar/op plafond/in schoenen of aan de lamp). Daarom maakte ik (voor de eerste keer) zelf roomborstplaat. Een niet al te ingewikkelde klus, al is het wel handig om te blijven roeren in de pan met suiker. Tegen de tijd dat de borstplaat klaar was en de kruidnootjes de oven in konden, had ik toch net iets te veel in het pannetje gekeken en was stiekem de helft van het ongebakken deeg al opgegeten. De rest van de dag met twee hyperpietjes doorgebracht en 74 keer VOF de Kunst met Sinterklaasliedjes voorbij horen komen. Tot zover hoogtepunt twee in de categorie oud-Hollands-feest-gebeuren.

Excuus van de week: twee hulppietjes met ambitie
Recept: kruidnootjes en borstplaat


Kruidnootjes
Ingrediënten:
125 g boter
125 g bruine basterdsuiker
10 g speculaaskruiden
250 g zelfrijzend bakmeel
4 el melk
snufje zout

1. Verwarm de oven voor op 160º graden (150º hetelucht).
2. Kneed de boter, de bruine suiker, de speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en een snufje zout goed door elkaar.
3. Voeg de melk lepel voor lepel toe aan het beslag zodat een soepel deeg ontstaat.
4. Bekleed de bakplaten met bakpapier en rol kleine balletjes van het deeg. Leg ze op het bakblik en druk ze iets plat. Bak ze in de oven in 15-20 minuten lichtbruin en gaar.

Roomborstplaat
Ingrediënten:
300 g (kristal)suiker
1 dl slagroom

1 dl water
75 g poedersuiker

1. Zet de borstplaatvormen/ringen in een bak met water.
2. Zet een pan met de suiker en 1 dl water op het vuur. Laat het mengsel langzaam aan de kook komen en roer regelmatig met een houten lepel. Schraap de suiker telkens weg van de rand, terug de pan in.
3. Laat het mengsel 5 tot tien minuten inkoken tot het een taaie structuur krijgt.
4. Haal de pan van het vuur en voeg de slagroom toe.
Breng het mengsel weer aan de kook en laat twee tot drie minuten doorkoken.
5. Haal de pan van het vuur en roer er de poedersuiker doorheen. Blijf langzaam roeren tot een satijnachtige glans ontstaat.
6. Zet de natte borstplaatvormen op een gladde (koude) ondergrond en giet het suikermengsel in de vormen.
7. Voeg eventueel nog een paar lepels cacao toe aan het mengsel om ook nog een chocoladevariant te kunnen maken.
8. Laat de borstplaat ongeveer vijf minuten afkoelen, verwijder dan de vormen en laat de borstplaat met de onderkant naar boven verder afkoelen.


Ready steady....
Hulppietje in actie.


Mickey?

Roomborstplaat in de vorm.

En klaar!

Sinterklaastijd... I Looooove it!