maandag 20 juni 2011

Lebovitz's aalbessenjam

Een Amerikaan die in Parijs woont. Het vergt enig aanpassingsvermogen, met name voor de Amerikaan in kwestie, maar daar heeft mijn favoriete Food Blogger geen problemen mee. Ik lees al geruime tijd het blog van David Lebovitz en maak zo deel uit van een enorme schare fans die vanuit alle uithoeken van de wereld inloggen om te lezen over zijn avonturen in Parijs. David Lebovitz is een echte ‘pastry chef’ en schrijver van diverse kookboeken. In ‘The Sweet life in Paris’ omschrijft hij hoe hij het leven in Frankrijk ervaart. Hij schrijft en praat met veel humor en beschrijft op een briljante manier over zijn dagelijkse beslommeringen. Zijn blog is hij begonnen in het stenen tijdperk. Lang voordat de rest van de wereld met bloggen begon schreef hij al over zijn favoriete eten. Hij gebruikte zijn website in eerste instantie vooral om zijn kookboeken te promoten, maar zijn blog kwam goed van pas toen hij in 1999 van Californië naar Parijs verhuisde. Tegenwoordig deelt hij op zijn blog vooral recepten, aangevuld met verhalen over hilarische momenten. Met enige zelfspot beschrijft hij wat hij het liefste eet en waar. Een vermakelijk blog, aangevuld met mooie foto’s en - voor als je geen genoeg kan krijgen - dus ook nog diverse kookboeken van de beste man. Een echte aanrader dus!

In een van zijn recente blogs beschrijft hij hoe hij zich op het Franse platteland suf heeft geplukt aan aalbessen en hoe hij deze ‘soort-van-Kerstversiering-in-het-verkeerde-seizoen’ tot heerlijke jam had verwerkt. Dit natuurlijk in combinatie met en niet te vermurwen authentieke Française die de pannen beheerde en de nodige spraakverwarring over Franse kooktermen, maar met een mooi resultaat: een enorme hoeveelheid jampotten waar een weeshuis mee kan worden gevoed (of waar, in mijn geval, een hele hoop taarten mee kunnen worden gepimpt).

Omdat er op de moestuin een muur van aalbessenstruiken staat die door niemand wordt geclaimd (ze staan langs een van de paden die door iedereen gebruikt worden om bij de tuintjes te komen). Voelde ik mij, na het lezen van David's jam-avontuur, verleid om de mooie rode bessen te gaan plukken. Samen met jongste dochter druk aan de slag gegaan en een enorme oogst aan bessenproviand mee naar huis gesleept. Jam voor op taart, dat was natuurlijk het doel van deze actie. In het geval van deze week: MonChoutaart in potjes; twee om uit te delen voor Vaderdag en een om weg te geven aan manlief als aanvulling op alle zelfgefreubelde sleutelhouders en 'vingerverf-papa-portretten'.

Excuus van de week: Aalbessenjam in overvloed en Vaderdag
Recept: MonChoutaart in een potje


Ingrediënten:
250 ml slagroom
3 zakjes vanillesuiker
2 pakjes MonChou (a 100 g)
1 pak-koekjes (rol, 200 g)
4 eetlepels aalbessenjam
aalbessen

Verder: 

drie weckpotjes (0,5 liter) met deksels

1. Verkruimel de koekjes in de keukenmachine.
2. Smelt de boter en voeg toe aan de verkruimelde koekjes. Mix door elkaar en verdeel over de drie weckpotjes. Druk stevig aan met een lepel. Plaats de weckpotten tien minuten in de koelkast.
3. Klop de MonChou zacht in een kom.
4. Klop in een andere kom de slagroom op met de vanillesuiker en voeg de opgeklopte slagroom toe aan de MonChou. Schep het mengsel in de potjes.
5. Kook aalbessen in met geleisuiker en citroensap. Dit bescheiden recept voor de jam kan natuurlijk veel beter en grootser (zie David Lebovitz's stuk over Red Currant Jam) .
6. Gebruik de zelfgemaakte aalbessen/frambozen/aardbeienjam voor de bovenste laag van de taart.
7. Decoreer met verse (losse) aalbessen.


Verse aalbessen en frambozen uit de tuin.

Jam door de zeef.



Klaar voor de start...


Af!

Torentje taart.