zaterdag 22 maart 2014

Taartje van uienGuilty pleasure van deze week: uien (uien? ja uien!)
Het is een taartje! Wel compleet anders dan je van me gewend bent, want zonder meel & suiker. Gemaakt van gevulde uien om te vieren dat het kookboek van Yotam Ottolenghi is bezorgd door de postbode. Dit recept voor gevulde uien stond ooit in een Delicious waarin Yotam’s Plenty uitgebreid werd uitgelicht. Het was een van mijn eerste Delicious-nummers waar ik in dook om uit te koken. Ik kon toen nog niet koken, dus vond gerechten al snel te ingewikkeld en zodra er meer dan twee pannen bij nodig zouden zijn, haakte ik af. Vlees of vis was nog een 'no-go-area', dus maakte ik vooral vegetarische gerechten. Dit gerecht met gevulde uien leek mij een leuk project. En als alles eenmaal in de oven zou staan zou ik 40 minuten kunnen uitpuffen van het kookavontuur. Het werd een van mijn lievelingsgerechten! Eerst kook je de uienrokken in bouillon en wijn en vervolgens vul je ze met een mengsel van kruiden, broodkruim, feta en tomaat. Daarna nog even in de oven terwijl je zelf nog van een glaasje wijn (die toch al open is) kunt genieten. My kind of dish!

Voorjaar & het boek van Yotam!

Wijntje erbij;-)

Gevulde uien uit de oven.

Recept: ‘taartje’ van gevulde uien
Dit recept is gebaseerd op het gevulde uien recept uit Yotam Ottolenghi's Plenty. Ik verving de peterselie door koriander, gebruikte Turkse witte kaas in plaats van feta en vormde er een ‘taartje’ van.

Ingrediƫnten voor 4 personen:
5 grote uien
een halve liter groentebouillon
3 dl droge witte wijn
boter om de ovenschaal mee in te vetten

Voor de vulling:
2 grote tomaten
120 g fijngemalen wittebroodkruim
90 g Turkse witte kaas
80 g koriander
1 flinke teen knoflook
twee bosuien
3 flinke scheuten olijfolie
1 ronde ovenschaal (ingevet)

1. Breng de bouillon met de witte wijn aan de kook.
2. Pel de uien, snijd ze overlangs doormidden en haal de kern uit de uien. Deze kun je overigens bewaren en er een lekkere uiensoep van koken.
3. Haal de rokken van de uien voorzichtig los van elkaar. Voeg ze toe aan de kokende bouillon en kook ze ongeveer 5 minuten, tot ze zachter zijn en je ze makkelijk kunt vullen.
4. Maak ondertussen de vulling door de tomaten te raspen. Voeg de geraspte tomaat in een kom.
5. Voeg de bosui, koriander, knoflook en de olijfolie in een keukenmachine en maal ze fijn. Voeg dit mengsel toe aan de tomaten in de kom.
6. Voeg het fijngemalen broodkruim, de Turkse witte kaas, zout en peper toe aan het mengsel en schep alles met een lepel door elkaar. Meng het geheel tot je een mooi, stevig mengsel krijgt.
7. Schep de uien uit de bouillon en vul ze met het mengsel. Vouw de lange zijden van de ui naar elkaar, zodat je de vulling insluit en je gevulde ui de vorm van een dikke sigaar krijgt.
8. Leg de gevulde uien op een mooie manier in de ovenschaal, met de naad van de dichtgevouwen uien naar onder.
9. Giet wat bouillon in de ovenschaal, zodat de bodem van de schaal is bedekt.
10. Zet de schaal in de oven en bak de uien gedurende 40-50 minuten tot ze mooi goudbruin zijn en de vulling borrelt. Zorg er voor dat de bouillon niet helemaal verdampt. Voeg desnoods nog wat toe, zodat de uien niet verbranden.
11. Haal de uien uit de oven, besprenkel ze met wat olijfolie en serveer ze heet!