zondag 17 april 2011

Lepeltjes

Zondagmiddag op de Keizersgracht in Amsterdam. Voor mij is deze stad de wereld op z’n kop. Ver weg van de Vinex-met-dorps-karakter heb ik langs één gracht al meer dan drie verschillende talen gehoord. Engels, Frans en Hebreeuws. En overal zoveel geluid. De opeenstapeling van veranderingen ben ik niet gewend.

Snel de focus leggen op iets waar ik wel houvast aan heb. Ik heb mijn zinnen gezet op het eten van iets zoets. Op mijn zoektocht naar een perfect stukje Amsterdams gebak stuit ik op een zonnige etalage vol uitgedroogde muffins. De chocolade varianten liggen er plakkerig bij. ‘Sorry - We’re closed’ - gelukkig maar. In de directe omgeving alleen een soepwinkel vol Amerikanen en wat stoffige restaurants.
Twee straten verder vind ik mijn stukje geluk van de dag. Deze keer niet in de vorm van taart, maar in de bevroren toestand van ijs. Een grote groep Italianen komt een ijssalon uitgelopen. Italianen die buiten hun landsgrenzen ijs eten. Dat belooft wat. Bij ‘Fior di Gelato’ bestel ik, geheel tegen de gebruiken in, in het Nederlands een beker ijs. De vrouw met de ijslepel in de aanslag kijkt mij verbaasd aan en voegt een beledigd ‘I don’t speak Dutch’ aan haar blik toe, waarop ik in het Engels vraag welke smaak ze me aan kan raden. Of het nu komt door enige spraakverwarring, of dat dit de gebruikelijke gang van zaken is in deze kleine ijssalon weet ik niet. Maar tien ‘try this one’-lepeltjes later, een bol ijs opzich, sta ik weer buiten met een ‘citron-sage-ice-cream’. Zoet en romig citroenijs met een subtiele smaak van kruidige salie.

Zou prima samen gaan met een stuk Tarte Tatin, een taart die je ondersteboven moet bakken. Meestal met appel, maar vandaag met peer. Taart op z’n kop als afsluiter van een dag in een andere wereld.

Excuus van de week: een middag in Amsterdam
Recept: Tarte Tatin


Ingrediënten:
bladerdeeg (40 x 24 cm)
150 g fijne suiker
70 g roomboter
6 middelgrote peren


1. Verwarm de oven voor op 190ºC (hetelucht 170º)
2. Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd ze in vieren.
3. Doe de boter en de suiker in een diepe, ovenvaste pan (25 cm). Verwarm de boter en voeg de suiker toe. Leg de peren in de pan als de boter en suiker gesmolten zijn. Leg de peren met de mooiste kant naar onder. Schep de karamel voorzichtig over de peren, zodat de bovenkant ook goed karameliseert. Bak op laag vuur, gedurende 20 minuten, of totdat de peren gaar zijn en de karamel lichtbruin is.
4. Leg het deeg op de peren en druk het goed aan, zodat de peren zijn ‘ingestopt’. Snijd het teveel aan deeg weg. Plaats de pan in de oven.
5. Laat 25 tot 30 minuten in de oven bakken, of tot het deeg goudbruin en gaar is. Haal de pan voorzichtig (vergeet je ovenwanten niet) uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Draai daarna voorzichtig om op een groot bord.

Citron-sage-ice-cream van Fior di Gelato was snel op.