woensdag 11 februari 2015

Magic candy!

Misschien ligt het aan het druilerige grijs? Misschien aan de naderende hartstochtelijkste dag van het jaar? Misschien is er iets met mijn bloedsuikerspiegel? Vandaag kan ik alleen maar denken aan zoet! Zachte snoepjes, hard candy, papabubbles, zuurtjes en toffee's! Niet gezond, maar wel ambachtelijk & met liefde gemaakt! Dat soort snoep is magisch!

Salty Road
Speciaal voor alle mede zoetekauwen hier wat filmpjes van mooie bedrijven met fijn snoep! Hieronder een snoepje waarvoor ik wel een tripje richting Brooklyn wil maken! Het enthousiasme spat er vanaf! De doosjes, de machines, de ingrediƫnten... alles om 'magic' te maken!
Kijk vooral ook op de site: www.thesaltyroad.com
Papabubble
Een tijd geleden ging ik langs bij Papabubble om inspiratie op te doen. Deze snoepwinkel zit midden op de Haarlemmerdijk in Amsterdam (er is ook nog een vestiging in de Staalstraat op nummer 16) en verkoopt hand-made artistiek snoepgoed. Het deel van de zaak waar de snoepjes worden gemaakt is gewoon ‘out in the open’, dus je kunt precies zien hoe het snoep wordt gemaakt. Met suiker, water, glucose en een methode die honderden jaren geleden al werd gebruikt, maken ze bij Papabubble hele vrolijke snoepjes. Een grote hoeveelheid kleurrijke suiker wordt op een warmhoudplaat gerold en getrokken tot lange slierten, die vervolgens in kleine stukjes worden gehakt. Easy? Nee hoor! Het duurt echt een hele tijd voor je dit vak onder de knie hebt. Het is behoorlijk fysiek en er moet worden doorgewerkt, want met afgekoelde suiker kun je niets doen! Wat ik vooral erg fascinerend vind is de manier waarop de afbeelding in de suiker wordt verwerkt. Door het trekken van de slierten snoep wordt de afbeelding langzaam kleiner, maar blijft wel intact. Heel soms gaat het mis en dan is er meteen een hele productie van kilo’s snoepgoed onbruikbaar (lekker zal het dan nog wel zijn, alleen niet zo mooi). Maar oefening baart kunst en de mannen die ik aan het werk heb gezien leverden mooi snoep waar ik ook nog wat van op mocht eten! Gevaarlijke baan, ik zou per week een kilo aankomen;-)
In de categorie places to be:
Papabubble
Haarlemmerdijk 70
1013 JE Amsterdam
www.papabubble.nl

l'Etoile d'Or
Ik las dat een van de fijnste snoepwinkels van Parijs verwoest was door een gasexplosie. In l'Etoile d'Or waren de beste snoepjes uit heel Frankrijk samengebracht. De eigenaresse gaf elke bezoeker echte aandacht en werkte met liefde en heel haar hart in de winkel. In de voetsporen van haar moeder en in een winkel waar al sinds 1903 snoepgoed werd verkocht. De winkel bezoeken stond nog op mijn bucketlist. Op het blog van David Lebovitz las ik dat de zaak misschien, misschien, misschien opnieuw gebouwd zal worden. Ik hoop dat Madame Acabo de winkel opnieuw zal openen! Dan ga ik er zeker langs!