Vragen aan AnOmdat ik vaak vragen krijg over mijn blog, mijn recepten, mijn eten en over alles daaromheen heb ik besloten een paar van deze vragen hier op mijn blog te beantwoorden. Een kijkje in de keuken;-)
Ook een vraag? Neem gerust contact met mij op via het formulier op dit blog!

Hoe lang ben je blogger?
Ik ben in april 2011 begonnen met mijn blog. Door een cursus column schrijven bij Aaf Brandt Corstius ben ik op het idee gekomen om mijzelf een uitdaging op te leggen: een jaar lang elke week een stuk schrijven. Na het eerste blogjaar (elke week een excuus voor taart), heb ik in mei 2012 besloten om door te gaan met bloggen over eten. Dit tweede blogjaar staat in het teken van de Franse patisserie en reis ik virtueel door 12 verschillende regio's in Frankrijk. Ik schrijf over de dingen die ik bak, maar het verhaal gaat vaak ook over totaal andere dingen die op mijn pad komen. Het bakken is een hobby, het schrijven en delen van mijn verhalen en recepten is mijn passie. Dit doe ik naast mijn gewone werk als vormgever.

Waarom schrijf je over taart en Franse patisserie?
Om wekelijks een stuk te kunnen bloggen vind ik het leuk om te schrijven over zaken waar ik blij van word. Ik hou ontzettend van eten en heb een zwak voor alles waar suiker in zit. Ik vind het heel fijn om in de keuken bezig te zijn en mooie dingen te koken/bakken. Ik heb het schrijven over het bakken van taarten en Franse patisserie als uitgangspunt genomen omdat het een manier is om de liefde voor koken met mensen te delen. Ik hoop mensen aan te sporen om zelf het keukenschort aan te trekken: go give it a try!

Je maakt elke week een taart: (hoe) blijf je op gewicht?!
Die wekelijkse uitspatting van het maken van iets zoets had ik ook al voordat ik begon met bloggen. Ik ben het dus al gewend;-) Ik denk dat het de truc is om een balans te vinden. Dit geldt eigenlijk voor alles wat je doet in het leven. Als ik op vrijdagavond laat in de keuken beland en daar een heerlijke key-lime pie of chocoladetaart maak, kan ik het echt niet laten om de ingrediënten te proeven of om regelmatig een en ander te 'testen'. In het weekend kan de taart dan (liefst met zoveel mogelijk mensen want hoe meer zielen hoe meer vreugd) zonder schuldgevoel opgegeten worden. Ik ben er van overtuigd dat taarten die je zelf maakt, met eerlijke ingrediënten en een hoop liefde, niet per se slecht voor je zijn. Ik compenseer natuurlijk wel door de rest van de week de nadruk te leggen op gezond eten.

Je zegt dat je compenseert door gezond te eten. Haal je daar net zoveel voldoening uit?
Veel mensen zien alleen mijn zoete kant, maar ik kook juist erg gezond. Ik vind het heerlijk om met de seizoenen mee te koken. We hebben een moestuin, dus alles wat daar groeit aan groente en fruit belandt supervers op ons bord! Ik kook graag gerechten met veel groente, eet weinig vlees (als ik het wel koop, dan het liefst biologisch of van een lokale slager die mij precies kan vertellen waar hij zijn vlees vandaan haalt), veel vis en heel veel fruit. Ik bak graag zelf mijn pizza's (from scratch) en maak zelf pastadeeg & brood als ik er tijd voor heb. Ik ben afgestapt van het koken met pakjes, omdat het veel leuker is om een maaltijd te maken zonder toevoegingen die je niet kan uitspreken. Ik vind het belangrijk om niet teveel stoffen binnen te krijgen als conserveringsmiddelen, E-nummers, antioxidanten, zout en suiker (wie had dat gedacht;-)). Voor het koken van de doordeweekse maaltijd haal ik veel inspiratie uit kookboeken en bladen. Het kost misschien een klein beetje meer tijd om verschillende dingen uit te proberen, maar het levert veel voldoening op. Ik heb geluk met twee kinderen die alles lusten en het zelf leuk vinden om mee te helpen in de keuken. Jong geleerd is oud gedaan;-) Ik laat ze altijd alles proeven en heb gemerkt dat het blijven aanbieden van nieuwe smaken werkt. Ze leren de smaken kennen en eten na verloop van tijd met plezier mee. Ik leer ze graag hoe lekker gezond eten kan zijn...en hoe waanzinnig leuk het is om daarnaast te genieten van (zelfgemaakte) taart.

Veel fruit, zelfgemaakt brood en oven-gedroogde tomaten maken mij blij!

En werken in de moestuin.. daar kan geen sportschool work-out tegenop!

Home-made pizza • kip voor in de oven • quiche met geitenkaas en spinazie

De foto's die je op je blog gebruikt, maak je die zelf?
Ja. Alles wat ik bak leg ik vast. Dit tot grote frustratie van iedereen om mij heen. Mijn camera sleep ik overal mee naar toe en ligt binnen handbereik als ik aan het koken ben.

Welke camera gebruik je?
Momenteel gebruik ik een Canon 50D. Ik ben een echte Canon fan. Terwijl voedselfotografie best moeilijk kan zijn (eten ziet er soms verschrikkelijk onsmakelijk uit wanneer het verkeerd gefotografeerd is), laat mijn Canon mij niet in de steek! Door mijn werk als vormgever heb ik gelukkig ook de nodige ervaring in het 'oplappen' van een foto, dus bewerk ik mijn foto's nog wat na in Photoshop.

Waar haal je de tijd vandaan?
Ha! Dat is wel een issue;-) Het bakken gebeurt meestal op vrijdagavond laat. Het komt geregeld voor dat ik pas na middernacht de oven aanzet. Of anders in het weekend. Het is een leuke bezigheid en we hebben een open keuken; fijn, want dan zie ik mijn familie ook nog terwijl ik kook;-) De foto's maak ik meestal een dag later, want ik hou van het fotograferen met daglicht.
Dan is er nog het schrijven van het stuk zelf. Ik probeer op maandag te posten. Soms lukt het echt niet en wordt het dinsdag (of een enkele keer zelfs woensdag, maar what the heck...het is een zelfopgelegde deadline)! Zondagmiddag, met een wijntje erbij terwijl manlief in de keuken staat is ideaal, maar ik schrijf ook vaak op zondagavond met een flinke pot thee ernaast.
De inspiratie komt gelukkig redelijk vanzelf, dus ik weet halverwege het weekend meestal al wel welke richting ik het verhaal op wil laten gaan!

Wie wil je met je blog bereiken?
Iedereen die van lekker eten houdt! Of je nu mijn blog gebruikt ter inspiratie, voor het opzoeken van een recept of gewoon om eens in de week mee te kijken in mijn blogger-leven, ik ben met elke lezer blij! Toen ik hier anderhalf jaar geleden mee begon had ik niet kunnen denken dat er zoveel mensen geïnteresseerd zouden zijn. Ik zou al blij geweest zijn met twee lezers (manlief & mijn moeder), maar het blog is een eigen leven aan het leiden en er komen steeds meer lezers bij. Dat maakt mij blij!

Je bent vormgever. Zou je niet liever meer met eten doen?
Ik zou super graag nog meer met eten bezig zijn! Echt schrijven voor een blad lijkt mij geweldig (hierbij een open sollicitatie;-)). De gezonde kant van voedsel vind ik belangrijk (en leuk) om over te dragen op kinderen. En het plezier in koken en bakken deel ik graag met de rest van de wereld. Ik hoop dat mijn enthousiasme voor eten er toe kan leiden dat mensen bewuster met hun keuzes omgaan en ik een mogelijkheid krijg om deze passie nog meer te delen. Gelukkig is het vak van vormgever creatief en kun je deze eigenschap vaak toepassen op andere aspecten in je eigen leven. Vormgever in hart, nieren & maag;-)