donderdag 5 februari 2015

Akkers vol poedersuiker



Een mooi wit laagje sneeuw. Winter. Vastgeplakt tegen de verwarming in mijn keuken, zittend op een Ikea-krukje met de computer op schoot (arbo-technisch gezien vast niet de meest ideale werkhouding, maar mijn meest productieve plek ever), kijk ik uit over het besneeuwde veld voor de deur. Midden in de Vinex, maar door de crisis woon ik al jaren aan een onbebouwd stuk land. Als de boer zaait in het voorjaar hebben we geluk. Dan zullen er voorlopig nog geen heipalen geslagen worden en kijken we in de zomer uit over een veld vol maïs of wuivende tarwe. Ik hoop er nog een jaar van te mogen genieten. Vandaag ligt de akker er verstild bij. Als een grote cake met poedersuiker.

Recept: Bietjescake met rozenwater-icing
Dit is een taartje uit de oude doos, want ik maakte hem al eerder op dit blog. Lang geleden en vandaag in de revival: omdat ik - door dat veld voor de deur - de hele dag al aan niets anders kan denken dan aan deze cake met icing. Als worteltjes in een taart mogen worden verwerkt, waarom bietjes dan niet? Met die insteek maakt de Engelse Nigel Slater een heerlijke cake met een topping van rozenwater-icing. Die bietjes maken het beslag enorm roze, maar op de een of andere mysterieuze wijze verdwijnt die kleur tijdens het bakproces in de oven en komt er een mooi bruin gekleurde cake uit als eindresultaat. Het laagje rozenwater-icing doet de truc en maakt deze cake bijzonder. Vast ook nog gezond en in ieder geval lekker om te delen!



Ingrediënten:
225g zelfrijzend bakmeel
een half zakje bakpoeder
een theelepel gemalen kaneel
180 ml zonnebloemolie
225g donkere basterd suiker
3 scharreleieren, gescheiden
150g rauwe rode biet, geschild en geraspt
sap van een halve citroen
75g sultana’s of rozijnen
75g gemengde zaden (zoals zonnebloem, pompoen en maanzaad)

Voor het glazuur
8 eetlepels poedersuiker
een beetje rozenwater (of citroensap als je geen rozenwater hebt)
maanzaad, om te garneren

1. Verwarm de oven voor op 180ºC (165º hetelucht).  Vet een cakevorm in en bekleed met bakpapier, of gebruik een silicone bakvorm.
2. Zeef de bloem, bakpoeder en kaneel.
3. Klop de olie en suiker in een keukenmachine tot goed mengsel, voeg dan de eierdooiers een voor een toe (mix na het toevoegen van elke eidooier).
4. Voeg de geraspte bietjes toe. Voeg het citroensap, de rozijnen en de diverse zaden toe. Puls met de mixer tot het geheel goed gecombineerd is.
5. Voeg het bloem-bakpoeder-kaneel-mengsel toe terwijl de machine op een langzame stand draait. Zet dit cakebeslag even weg.
6.  Klop de eiwitten bijna stijf. Vouw het eiwit voorzichtig door het cakebeslag, met behulp van een grote metalen lepel (een houten zal de lucht uit het mengsel kloppen). Giet het mengsel in de cakevorm en bak 50-55 minuten. Bedek de bovenkant met een stuk aluminiumfolie na dertig minuten.
7. Test met een spies voor gaarheid. De taart moet vochtig zijn van binnen, maar niet plakkerig. Laat de cake een goede twintig minuten afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.
8. Om het glazuur te maken zeef je de poedersuiker in een kom en roer je er voldoende rozenwater water doorheen totdat een dikke, vloeibare consistentie ontstaat. Besprenkel het over de taart en bestrooi het met maanzaad.