maandag 12 maart 2012

Oren en snorrenAfgelopen week kwam vriendin K langs voor grote koppen koffie verkeerd. Zij nam echte, zelfgemaakte Hamansoren mee. Deze Joodse koekjes worden tijdens het feest Poerim gegeten. Een uitbundig feest met een vrolijk karakter, vol met vrolijke liedjes en verkleedpartijen. Deze Hamanskoekjes met een vulling van pruimenjam hebben een driehoekige vorm en hebben iets weg van oortjes, vandaar Hamansoren. Fijne vrolijke koekjes dus. En dat vrolijke koekjesthema hebben we de rest van de week vastgehouden. Dus bakten we snorren. Heel veel snorren. 'Spullen opsnorren.' 'Dat zit wel snor.' Gek dat er zoveel uitdrukkingen over bestaan. We werden er in ieder geval blij van. En zo valt het misschien minder op dat er dit weekend geen taart op het menu stond. Ja..., ik druk ook wel eens mijn snor;-)Excuus van de week: Koekjes bakken om blij van te worden
Recept: Hamansoren


Ingrediënten voor het deeg:
2 eieren
125 g witte basterdsuiker
1 dl olie
1 zakje vanillesuiker
300 g tarwebloem
2 tl bakpoeder
2 tl geraspte citroenschil

Voor de vulling:
100 g maanzaad
25 g boter
2 el pruimenjam
2 tl geraspte citroenschil
50 g fijngehakte walnoten
50 g fijngehakte rozijnen

1. Verwarm de oven voor op
175 ºC (160º hetelucht).
2. Meng alle ingrediënten voor het deeg door elkaar tot je er een stevige bal van kunt vormen, rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak tot een dikte van 1/2 cm. Steek er rondjes uit van ongeveer 7 cm doorsnee.
3. Maak de vulling door het maanzaad fijn te malen en met de overige ingrediënten te mengen.
4. Leg in het midden van elk deegrondje een klein beetje vulling, trek de zijkant op drie plaatsen omhoog zodat je een driehoekig koekje krijgt en de vulling bedekt is - knijp goed dicht.
5. Leg de koekjes op een ingevette bakplaat en bak ze 20-25 min in een oven. Laat ze uit de oven eerst 15 min. op de bakplaat afkoelen en daarna verder op een rooster.

Gemarmerde Hamansoren.

Steek de snorren uit met behulp van deze vormpjes.

Dat zit wel snor!
Een berg snorrenkoekjes.

Hier worden we blij van!