maandag 7 januari 2013

2013: ik heb er zin in!Lijstjes maken. Ik ben er echt goed in. Bedenken, opschrijven & afvinken. Een manier om mijn chaotische hoofd met duizend-en-één dingen in juiste banen te lijden. Maar zo’n ‘things to do-list’ is soms ook wat dwingend. Het moet, zal en kan niet anders dan gedaan worden. En dat werkt niet fijn. Als je dingen moet, verdwijnt de spontaniteit. En daarom is mijn goede voornemen van 2013: lijstjes maken van dingen die ik wil doen! Naast alle voor de hand liggende dingen als veel tijd doorbrengen met familie en extra tijd vrijmaken voor vrienden & vriendinnen (tijd te kort!) en het proberen bewust te leven in het nu, zijn er een aantal dingen die op mijn eerste ‘things I want to do’-lijstje voor de komende periode staan:

• Eten bij restaurant ‘Pastis’ in de Molenstraat, Den Haag. Een Frans restaurant met bistrosfeer en op het menu Franse klassiekers! Nog nooit geweest, maar ik ben nieuwsgierig.
• Naar de kust! Deauville, Trouville, Honfleur, of desnoods Bergen aan Zee.
• Langsgaan bij Villa Augustus in Dordrecht, om een kijkje te nemen in de tuin (en inspiratie op te doen voor mijn eigen moestuin) en om er een taartje te eten natuurlijk.
• Aanschaffen van een paar mooie, soort van elegante, fijn zittende kaplaarzen. Want hoe leuk het er ook uitziet: dit jaar ga ik niet meer op hoge hakken het onkruid te lijf!
• Uitzoeken wat voor lekkere dingen ze maken in de 5 Franse regio’s waar ik nog over wil schrijven.
• Een feestje organiseren in juni, om te vieren dat ik een jaar van mijn leven heb mogen wijden aan de Franse patisserie (en een plan bedenken voor het volgende blogjaar).
• En last but not least: een manier bedenken om mijn nieuw ingeslagen weg van goed en gezond eten te combineren met het maken en eten van taartjes en andere lekkere dingen. Eens kijken of dat kan.

In het boek de Voedselzandloper, waar ik in mijn vorige blogbericht aandacht aan heb besteed, staat dat donkere chocolade met een gehalte van 72% cacao, eigenlijk best goed voor je is. Dit gegeven omarm ik graag;-) Noten en vruchten zijn ook goed voor je en daarom hier een recept voor bijna gezonde chocoladerepen: met donkere chocolade en geroosterde hazelnoten. De witte chocolade die ik er doorheen ‘marmerde’ is dus het ongezonde bestandsdeel: kan ook weggelaten worden om zo heerlijk te genieten en gezond het nieuwe jaar mee te beginnen (en dan kan ik meteen mijn laatste punt van het lijstje afvinken!).


Mijn Buche de Noël: kerstdesert en een stukje voor de day after;-)
Kerst op tafel, chocola in pot & een Annabel Langbein zalm/avocado taartje

Recept van deze week komt van Annabel Langbein. Kerst stond een beetje in het teken van terugblikken en vooruitkijken en mijn ontmoeting met deze bijzondere vrouw staat in het rijtje van fijne 2012 momenten.

Ingrediënten:
200 g blanke hazelnoten (gepeld), of andere noten
400 g witte chocolade
400 g donkere chocolade (72%)
2 theelepels gemalen espressokoffie

1. Verdeel de hazelnoten over een bakblik met bakpapier en rooster ze ongeveer een kwartier in de oven. Bekijk ze af en toe: ze mogen niet verbranden.
2. Smelt de chocolades 'au bain Marie', of in de magnetron (ongeveer 2 minuten op 600 W, omroeren na 1 minuut en daarna, als het nog niet gesmolten is, telkens 10 seconde tot de chocolade smelt) .
3. Roer de koffie door de donkere gesmolten chocolade.
4. Als je twee kleuren chocolade gebruikt, meng dan het grootste gedeelte van de hazelnoten door de witte chocolade.
5. Maak op het bakblik met bakpapier drie banen met het witte mengsel en leg de overige nootjes in de ruimte ertussen. Giet over deze overige nootjes de donkere chocolade, zodat je om en om witte en donkere banen krijgt.
6. Trek met een mes 'lussen' door de chocolade, zodat de witte en donkere chocolade op een speelse manier door elkaar worden gemengd.
7. Zet het bakblik weg en laat een nacht afkoelen.
8. Snijdt de grote plak in mooie punten met een super scherp mes (ik gebruikte mijn Macknife) en zet de punten daarna nog even in de koelkast om super hard te worden.
9. Heerlijk om zo op te eten, of om in een mooie glazen pot weg te geven.