maandag 28 januari 2013

Tarte aux Myrtilles


Regio 7: Haute-Garonne, Aveyron & Auvergne, deel 3: say cheese!
Bij ‘Auvergne’ denk ik eigenlijk altijd aan grote witte koeien, kaas en groene heuvels à la the Sound of Music. Die 'Camembert-koeien' lopen door heel Frankrijk, maar in dit gebied zijn ze wel heel goed in kaas maken. Ik bedoel die ambachtelijke kaasboeren (en niet de koeien, want voor hen maakt het vast niet uit of hun eindproduct terecht komt in een kaas met een lachende koe op de voorkant of in een mooi stukje Bleu d’Auvergne). Naast deze laatste kaas is deze regio ook nog beroemd om vier andere kazen: Saint-Nectaire, Cantal, Salers en de Fourme d’Ambert. Met een kaasdoek die ik bij Dille & Kamille aanschafte, heb ik een poging ‘zelf-kaas-maken’ ondernomen. En dat was leuk! Je kunt je eigen roomkaas maken door dikke yoghurt (ik gebruik Griekse) te mengen met wat zout en het in het dubbelgevouwen (dichtgebonden) kaasdoek uit te laten lekken in een vergiet boven een kom. Als je dit een nacht in de koelkast laat staan heb je de volgende ochtend (superstoere) roomkaas! Voor roomkaas komen ze in de Auvergne hun bed natuurlijk niet uit, maar waar ze wel dol op zijn is een soort cheese-cake met bosbessen. Die fel paarse bosbessen doen het goed tussen de groene heuvels. Ze groeien aan lage struiken en worden met een speciaal bakje met daaraan een soort kam uit de struiken gekamd. Tere vruchtjes, dus intensief werk. Heerlijk om zo te eten, maar onweerstaanbaar lekker in de Tarte aux Myrtilles waar deze regio om bekend staat.

Uit de regio Haute-Garonne, Aveyron & Auvergne: een taartje met bosbessen
Recept: Tarte aux Myrtilles Auvernate


Blindbakken, bevroren bosbessen, het vullen van de taart.

Tarte aux Myrtilles: net uit de oven.

Ingrediënten voor de zanddeegbodem:
250 g bloem
50 g poedersuiker
125 g gezouten boter, in blokjes gesneden
Rasp van een biologische sinaasappel
1 groot ei
scheutje melk

Ingrediënten voor de vulling:
400 g. bosbessen (vers of bevroren)
400 ml. crème fraîche (waarvan 100 ml topping/ 300 ml vulling)
200 g poedersuiker (waarvan 70 g voor bij de bosbessen/130 g voor door de crème fraîche)
1 ei

1. Maak eerst de zanddeegbodem: zeef de bloem en de poedersuiker boven een kom. Voeg de koude boter toe in blokjes en kneed het er doorheen tot het lijkt op broodkruim.
2. Voeg de sinaasappelrasp toe (neem echt biologische, want in de schil van een niet-biologische sinaasappels en citroenen zitten veel slechte stoffen die je gewoon niet in je taart wil hebben!). Mix het goed door het mengsel heen.
3. Voeg het ei en een klein scheutje melk toe en kneed het tot een mooi deeg. Kneed niet te lang, want dan wordt het een taai deeg zonder de brosheid van een zanddeegbodem.
4. Maak een platte schijf van het deeg van een paar centimeter dik en wikkel het in plastic folie. Leg het deeg minimaal een half uur weg in de koelkast (als je echt tijd te kort hebt kun je het deeg ook een kwartier in de vriezer leggen).
5. Als het deeg genoeg gekoeld is, rol het dan uit op een met bloem bestoven werkblad. Rol het snel en krachtig uit tot een lap van ongeveer een halve centimeter. Rol het deeg om de deegroller en bedek de (ingevette) taartvorm met de lap. Maak een opstaand randje door het deeg iets omhoog te drukken. Zoals je ziet op de foto’s was mijn rand iets te hoog, als je de rand half zo hoog maakt komt het goed).
6.Verwarm de oven voor tot 180 ° C (160º hetelucht). Prik met een vork gaatjes in de bodem van de taart en bedek de taartbodem met bakpapier. Leg er steunvulling (rijst of bakbonen) in en bak de bodem blind in 10 minuten. Verwijder dan de steunvulling en het bakpapier en bak nog eens 10 minuten tot de bodem licht begint te kleuren.
7. Terwijl de bodem in de oven staat kun je de bosbessen samen met 70 g poedersuiker in een pannetje opwarmen.
8. Klop in een kom de 400 ml crème fraîche en 130 g poedersuiker door elkaar. Schenk ongeveer 100 ml van dit mengsel in een kannetje en zet weg in de koelkast. Je kunt dit later gebruiken als extra topping voor over een puntje taart (om het nog slechter te maken!). Klop door de overige 300 ml crème fraîche het ei met een mixer tot een luchtig mengsel.
9. Haal de taartbodem uit de oven.Verdeel driekwart van de bosbessen over de bodem en giet het crème fraîche/ei mengsel er over heen. Bak de taart 30-45 minuten in de oven totdat de bovenkant wat stevig aanvoelt.
10. Haal de taart uit de oven en verdeel de achtergehouden bosbessen over de bovenkant van de taart.
11. Serveer met een extra dot crème fraîche topping.


Zelf roomkaas maken: hoe 'très cool' is dat?!!