vrijdag 28 maart 2014

Havermoutkoekjes
Guilty pleasure van deze week: havermout
Op verzoek vandaag een recept voor havermoutkoekjes! Eigenlijk staan deze koekjes standaard op het menu hier thuis. Ik bak ze in ieder geval aan de lopende band, ondertussen zo’n beetje met mijn ogen dicht. Vooral omdat ik op zoek was naar een gezonder koekje voor tussendoor. Omdat er hier geregeld mierzoete (home-made) taartjes en gebakjes op tafel staan, probeer ik zo min mogelijk zoetigheid mee te slepen uit de supermarkt. Geen pakken koekjes meer (want daar zitten vaak zoveel vreemde ingrediënten in, die laat ik liever links liggen) en voor zover het kan alleen de soort-van-verantwoorde-snoepjes voor mijn dametjes. Alleen die paaseitjes... wie heeft verzonnen dat die al in februari in de schappen liggen? Ik kan ze best een tijd negeren, maar dit houd ik niet vol tot Pasen hoor! Stiekem paaseieren kopen... deze week ben ik gezwicht;-)

Terug naar de koekjes. Deze zijn gemaakt van havermout. Er gaat wel een aanzienlijke hoeveelheid boter in, maar de suiker uit het originele recept heb ik teruggebracht naar een derde. Ik gebruik  (ongeraffineerde) rietsuiker. En havermout zorgt ervoor dat de suiker ook geleidelijk wordt opgenomen in je bloed, wat beter is voor je bloedsuikerspiegel. Soort van verantwoord dus! Compenseert hopelijk al die paaseitjes;-)

Geen zin in koekjes met havermout? Kijk dan deze week op de leuke website Frankrijk.nl. Daar staan mijn Broyé du Poitou in de spotlights! Koekjes die wel iets weg hebben van boterkoek. Lekker!


Koekje erbij;-


Recept: Makkelijke havermoutkoekjes
Ingrediënten voor een hele berg koekjes:
250 g roomboter, op kamertemperatuur
100 g rietsuiker
2 biologische eieren
125 g bloem
250 g havermout
1 eetlepel gedroogde kokos

Een handvol rozijnen
1 zakje bakpoeder

1. Klop de boter met de suiker tot een romig mengsel. Voeg een voor een de eieren toe en mix het geheel goed door elkaar.
2. Meng de havermout, bloem, kokos en het bakpoeder en schep dit door het boter/suiker/ei mengsel.
3. Voeg de rozijnen toe en schep alles door elkaar tot het ‘beslag’ (het is een vrij stugge substantie) goed is gemengd.
4. Verwarm de oven voor op 200º C (180º hetelucht). Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Maak ronde bolletjes en druk ze wat plat op de bakplaat. Zorg wel voor voldoende ruimte tussen de koekjes (ze worden wat groter tijdens het bakproces).
5. Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten mooi goudbruin en gaar. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.