maandag 31 oktober 2011

De Frans-Amerikaanse connectie

Afgelopen vrijdag werd gevierd dat het Vrijheidsbeeld in New York 125 jaar geleden door Frankrijk aan de Verenigde Staten werd geschonken. De Franse beeldhouwer Frédéric Bartholdi ontwierp het beeld samen met Gustave Eiffel, die verantwoordelijk was voor de staalconstructie die het beeld al die jaren al overeind houdt. Het Vrijheidsbeeld werd op 28 oktober 1886 geopend en staat op Liberty Island in de haven van New York. Hier kwamen de immigranten per boot de Verenigde Staten binnen. Na de lange reis, met een niet al te hoog businessclass-gehalte, betekende het zien van het Vrijheidsbeeld het begin van een nieuw leven. Let The American Dream begin!

Amerika en Frankrijk. Een combinatie die tegenwoordig vooral samenkomt in de discussie over de 'malbouffe': de slechte nieuwe eetgewoonten van de Fransen. Jongeren die de voorkeur geven aan ‘MacDo’ in plaats van het bezoeken van authentieke Franse restaurants. Slechte eetgewoonten die door Amerikaanse televisieseries de Franse huiskamer zouden zijn binnengeslopen. Het is maar wat je toelaat en waar je voorkeur naar uitgaat. Hoewel de Franse keuken vooral gebaseerd is op callorierijke gerechten met veel suikers en vetten, zijn ze wel echt en eerlijk. En de verschillende regio’s in Frankrijk hebben hun eigen specialiteiten. De Fransen kunnen het gelukkig niet laten hun eigen gerechten toch weer stiekum op de kaart te zetten en zo zijn er in de Franse McDonalds ook gewoon baquettes, macarons en steak haché (100% Charolais) te verkrijgen.

Ik heb inmiddels een ietwat obsessieve interesse ontwikkeld voor een Amerikaanse blogger die in Parijs woont en daar schrijft over Franse gewoonten in het algemeen en Frans eten in het bijzonder. David Lebovitz is zelf ook nogal obsessief aangelegd. Hij maakte deze week bijvoorbeeld een reisje naar Milaan om daar zo'n 140 smaken ijs uit te proberen. Ik hoop daarom maar dat hij mijn overdreven aandacht die ik aan zijn blog besteed volledig kan begrijpen. Ik weet dat hij de Franse taal ondertussen beheerst en zich prima kan redden in Parijs, maar ik hoop dat hij ooit een culinair tripje naar Nederland wil maken. Ik bied mijzelf nu alvast aan als Dutch food-guide & tolk want taart eten met David lijkt me magnifique! Tot die tijd heb ik gelukkig zijn kookboeken tot mijn beschikking, die net als zijn blog geschreven zijn met veel zelfspot en oog voor grappige details. Zo kon ik deze week, in het kader van de Frans-Amerikaanse connectie, Brownies & Croquants (knapperige koekjes met hazelnoot, suiker en eiwit) bakken uit zijn kookboek 'Ready for Dessert'. Met zelfgeraapte Franse hazelnoten & walnoten uit Frankrijk. Puur en echt, met superveel calorieën maar zeker geen malbouffe!

Excuus van de week: 125 jaar Vrijheidsbeeld & zelfgeraapte hazelnoten
Recept: Brownies & Croquants van David Lebovitz


Voor de Brownies van David (die het recept van Robert Steinberg heeft gekregen):
85 g ongezoute boter, in stukjes
225 g chocolade (met een gehalte van 72% cacao)
150 g suiker
1 tl vanille extract
2 eieren, op kamertemperatuur
35 g bloem
135 g walnoten (of bijvoorbeeld Pecannoten/hazelnoten)

1. Verwarm de oven voor op 175º graden (160º graden hetelucht).
2. Vet een bakvorm in met boter (liefst vierkant met een doorsnede van 23 cm). Plaats twee stroken bakpapier in tegenovergestelde richting op de bodem van de bakvorm (zodat het geheel er gemakkelijker uitgetild kan worden).
3. Smelt de boter in een pan en voeg de chocolade toe (op laag vuur). Haal van het vuur en roer er de vanille en suiker doorheen.
4. Klop de eieren een voor een door de chocolade en voeg de bloem toe.
5. Klop het mengsel ‘als een idioot’ voor een minuut lang (met een mixer gaat het ‘t beste, maar als je net als David een
pastry-chef bent geweest kun je het waarschijnlijk ook gewoon met een garde). Het komt er op neer dat het mengsel moet gaan glanzen en verandert van structuur. Dan kunnen de gehakte walnoten worden toegevoegd en het mengsel in de bakvorm worden gestort.
6. Bak in ongeveer 30 minuten tot het midden van de Brownies net stevig wordt. Laat de Brownies niet te gaar worden!
7. Laat de Brownies afkoelen in de vorm (en eet daarna heerlijk op met wat crème fraîche met suiker).


Les noix!
Gepelde hazelnoten in de keuken.
Croquants: hazelnootkoekjes.
Brownies.
In stukjes, klaar om opgegeten te worden!