Als je in week één jarig bent moet je natuurlijk de lat hoog leggen, dus ik voel wat hete adem in mijn nek. Ik vond een geweldig recept voor koekjes die eruit zien als lolly’s. Leek mij een mooie middenweg: het ziet er mierzoet uit, maar is een onschuldig koekje. Deeg met kleurstoffen, meer niet. Na enig gestuntel met deeg en handen vol kleurstof ontstonden de koekjeslolly’s waar dochterlief inmiddels al smachtend op stond te wachten. Lading één dijde nogal uit in de oven. Ze waren enorm groot en niet zo fel van kleur als ik had gehoopt. Lading twee werd gemaakt met een nog grotere hoeveelheid eetbare kleurstof en die lolly’s zagen er fantastisch uit! Maar die waren een partij smerig! Door de enorme hoeveelheid kleurstof was de smaak van het koekjesdeeg totaal naar de achtergrond verdrongen en de limiet van de acceptabele hoeveelheid kleurstof voor een kind compleet overschreden (met extreem drukke kids tot gevolg). Einde lolly’s project.
Of toch niet helemaal? Afgelopen weekend samen met dochters een nieuwe poging ondernomen. Met een eigen creatie: schuimlolly’s. In plaats van koekjesdeeg gebruikte ik dit keer meringue-schuim om de lolly’s mee te maken. Beetje kleurstof erdoor en mevrouw van bijna 5 kon de traktaties zelf versieren met glitter & glamour!
Nu maar hopen dat er niemand op dag één van school met dit idee op de proppen komt, want dan heb ik nog maar een middag om een spectaculair 'plan B' te bedenken. Degene die met een berg schuimlolly’s het schoolplein op komt lopen aanstaande maandag wordt door mij persoonlijk uit tactisch oogpunt getackeld. U bent gewaarschuwd!
Excuus van de week: uitdelen op school
Recept: schuimlolly’s
Ingrediënten voor ongeveer 10 schuimlolly’s:
3 eiwitten
250 g suiker
1 theelepel vanille-essence
een paar druppels kleurstof
versiersels
houten stokjes
1. Verwarm de oven voor op 150º (135º hetelucht). Bedek twee ovenplaten met bakpapier.
2. Klop de eiwitten stijf in de keukenmachine totdat het schuim in pieken blijft staan.
3. Voeg de suiker toe in etappes, totdat alle suiker is opgenomen in het mengsel.
4. Voeg de vanille-essence toe, mix nog even kort.
5. Voeg de druppels kleurstof toe en roer deze er met een vork doorheen.
6. Stop het mengsel in een spuitzak en spuit rondjes met een diameter van ongeveer 5 cm op de bakplaat. Ik bakte 5 lolly’s per bakplaat.
7. Plaats de lollystokjes tot ongeveer halverwege het gespoten rondje en spuit er een tweede rondje bovenop (je sluit het stokje als het ware in tussen twee laagjes meringue).
8. Versier de lolly’s en bak gedurende een half uur in de oven. Het schuim moet hard zijn. Laat afkoelen op de platen. Maandag even vragen hoeveel kinderen er werkelijk in de klas zitten en naar gelang het antwoord in twee of drie etappes de berg lolly’s bakken.
Meringue op de bakplaat. |
Meehelpen met de glitter & glamour! |
Schuimlolly's. |
Schuimlolly's gepimpt. |