maandag 7 november 2011

Tarte taart An op de Streekmarkt

In Frankrijk zie je in de zomer bijna elk weekend wel ergens een fijne brocante, al dan niet aangevuld met een aantal marktkramen met streekproducten. Nu de winter zich toch echt ergens deze maand aan ons op gaat dringen, er zelfs al her & der ‘hulp’-Sinterklazen worden gespot door de dochters en tripjes naar mijn favoriete land er voorlopig echt niet inzitten, mis ik Frankrijk. Ik mis de taal, het eten en de fijne markten waarop je altijd wel een onverwachte schat vindt (ik heb het hier niet over een aantrekkelijke Fransoos). In mijn hoofd plan ik stiekem tripjes naar Parijs. Voor het bezoeken van bijna afgebrand Ladurée, voor het zien van een goede vriendin die deze week jarig is, voor het doen van kerstinkopen, voor het uitproberen van Davids’ nieuwe 'Paris Pastry Shop App’, voor het concert van ‘Coeur de Pirate’ en voor een shot extra inspiratie om de winter mee door te komen.
Gelukkig verkeerde ik afgelopen weekend in Franse sferen op de Streekmarkt in de Utrechtse Twijnstraat. Een markt vol kraampjes met taart, kaasjes, worst en zelfs een mini brocante. Een markt waar ook niet-geheel-streekgebonden producten verkocht worden zoals crèpes, rode pepers en antiek Frans aardewerk. Mag de pret niet drukken, praten we verder niet over. Het idee om iedereen met een passie voor eten samen te brengen op een markt in een bruisende straat in de binnenstad is super. De sfeer was leuk, het eten lekker en zeker inspirerend. Mijn favoriete kraam van de dag was de HY bus van de Franse Bruno. Met zijn bedrijf Souvenirs de France brengt hij een stukje Frankrijk naar Nederland (in de vorm van mooie Franse producten en zijn Franse accent). Zodra mijn voorraadkast met eigenhandig meegesleepte souvenirs leeg dreigt te raken deze winter weet ik gelukkig waar ik terecht kan voor mijn dagelijkse dosis Frankrijk. Gewoon opzoek naar de HY bus vol met Franse delicatessen!

Deze week maakte ik taart met producten uit die bewuste voorraadkast. Taart met peren en kastanjes uit Frankrijk. Het idee was om een taart te maken met geglaceerde kastanjes en peer er bovenop. Marrons glacés: het leek me een mooie uitdaging. Ik had alleen nog niet goed uitgezocht hoe je die gesuikerde kastanjes nu precies voor elkaar zou krijgen. Blijkt dat daar een dag of tien voor moet worden uitgetrokken, dus die poging schoof ik zondagmiddag om organisatorische reden (lees: ‘dat red ik nooit in een paar uur’) door naar een ander moment. Het zijn kastanjecakejes met peer geworden. Gemaakt met producten uit mijn favoriete streek.

Excuus van de week: Heimwee naar Frankrijk
Recept: Kastanje-taartje met peer


Ik heb het makkelijk gehouden deze week en heb voor de cake een pak cakemix gebruikt en die mix aangevuld.

1 pak cakemix + alle benodigdheden die op het pak staan vermeld
1 blikje kastanjepuree
200 g poedersuiker
2 peren
25 g roomboter

1. Verwarm de oven voor op 180º  graden (170º graden hetelucht).
2. Maak het deeg volgens recept. Gebruik minder melk dan staan aangegeven, want de toe te voegen kastanjepuree zal het deeg vochtiger maken.
3. Als je gebruik maakt van ongezoete kastanjepuree, voeg dan suiker toe totdat de smaak naar wens is.
4. Mix een kwart van de kastanjepuree door het cakedeeg.
5. Vul een stuk of 12 cupcakes voor de helft met de cakemix. Voeg een lepeltje kastanjepuree bovenop de gevulde cupcakes en top af met een extra laagje cakemix. Bak de cupcakes in een half uur in de oven. De bovenkant van de cakejes zal goud/bruin worden en de binnenkant smeuïg.
6. Maak naast de cupcakes nog een taartje met peer door de overgebleven kastanjepuree toe te voegen aan de andere helft van de cakemix. Giet het mengsel in een kleine, beboterde springvorm.
7. Snijd de peren in schijfjes en karameliseer de schijfjes in een pan met wat boter.
8. Laat iets afkoelen en leg de schijfjes bovenop de mix. Bak het kastanje-taartje met peer in drie kwartier in de oven (of totdat een satéprikker die in het midden in de taart wordt gestoken er schoon uitkomt).


De HY met Franse producten op de Streekmarkt.

Koek op de Twijnstraat in Utrecht.

Kastanjecakjes.

Cake met een smeuïge vulling van kastanje.

Kastanjetaartje met Franse peer.