vrijdag 11 april 2014

'Caramel'




Guilty pleasure van deze week: zingen over karamel
In een verleden dat al bijna een half leven geleden lijkt, lang voordat ik kookte of een blog bijhield, stopte ik al mijn energie in muziek. Keihard zingen en spelen op mijn gitaar. Tijdens het bakken van dit taartje bleef er een liedje door mijn hoofd gaan. ‘Caramel’ van Suzanne Vega. Misschien omdat het 2,5 uur duurde voordat het blikje gecondenseerde melk transformeerde in een blikje karamel. Lang genoeg om uit te vogelen hoe je dat nummer eigenlijk op de gitaar kunt spelen. Mijn oude Ibanez en mijn stembanden moesten nog wel even worden afgestoft, maar daarna kon ik los;-) En het was fijn om mijn oude hobby weer eens op te pakken!

Naast karamel en veel chocolade, gaat er een mooie laag specerijen over de bovenkant van deze Chocolade Mole taart (waar ik ooit al eens iets over heb geschreven, maar die ik deze week nogmaals maakte omdat ik een wie-is-de-mol-weddenschap had verloren). Hoewel ik de kaneel en kruidnagel vaak met een vijzel maal, besloot ik deze keer de Rosti Mepal Spice Grinder uit te proberen. Een handzaam maalsteentje, waarmee je de specerijen letterlijk in een handomdraai fijn maalt. Handig keukenhulpje, al moet je er niet teveel grote stukken kaneel in een keer tegelijk in doen. Dan heeft het maalsteentje wat moeite met het fijnmalen. Maar beetje bij beetje gaat goed en levert mooi gemalen materiaal op.

Deze week heb ik al het gewacht op karamel, het zingen, het uitproberen van de spice grinder en het bakken van de Mole taart eens op een totaal andere manier vastgelegd. Hope you like it!

Recept: Mole Chocoladetaart (van Jamie Oliver)
Ingrediënten voor de bodem (zoet deeg):
250 g bloem plus wat extra
50 g poedersuiker
125 g ongezouten koude boter in kleine blokjes
1 sinaasappel

1 groot ei
Een scheutje melk

Voor de vulling:
100 g hazelnoten
200 g pure chocolade (minimaal 72% cacao), fijngestampt
150 g ongezouten boter, in blokjes
200 g kristalsuiker
3 grote eieren
4-5 eetlepels dulce de leche• of karamelsaus

Voor de pittige Mole:
2 stukjes kaneel
6-8 kruidnagels
1 eetlepel korianderzaad
2 kleine gedroogde pepertjes
Geraspte schil van ½ sinaasappel
4 eetlepels cacaopoeder
2 eetlepels poedersuiker
Snufje zeezout


• Dulche de Leche maak je door een potje gecondenseerde melk in grote pan vol water te koken (haal de wikkel papier er eerst even vanaf en laat het blikje dicht!), gedurende 2,5 tot 3 uur. Zorg dat de pan niet droogkookt (gewoon wat extra water toevoegen). Even een klus, maar het wachten meer dan waard! Hey...en in de tussentijd zing je gewoon een paar liedjes;-)

Zoet deeg, de bodem:
1. Zeef de bloem en het poedersuiker vanaf een behoorlijke hoogte in een grote kom.
2. Werk de blokjes boter met je vingers door de bloem en suiker tot het de structuur van broodkruim heeft.
3. Voeg op dit moment de sinaasappelschil toe voor extra smaak. Doe het bij het mengsel en meng alles goed.
4. Doe het ei en de melk bij het mengsel en werk alles met je handen door elkaar tot je een bal deeg hebt. Zorg dat je het deeg niet te lang kneedt, want dan wordt het taai in plaats van kruimelig en bros.
5. Stuif een beetje bloem over het deeg en op een schoon werkvlak en  druk de bal plat tot een schijf van ongeveer 2,5 cm dik. Stuif er nog wat bloem op, verpak het deeg in plastic folie en leg het minstens 30 minuten in de koelkast.
6. Beboter een ronde ovenschaal (25 cm).
7. Bestuif een schoon werkblad en rol het deeg voorzichtig uit met een deegroller, terwijl je het deeg steeds een slag draait, tot het ongeveer 1,5 cm dik is. Rol het deeg voorzichtig om de deegroller en rol het af over de ingevette ovenschaal. Druk het deeg nu in de vorm en neem daarbij de rand ook goed mee. Snijd het teveel aan deeg weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet hem 30 min in de vriezer. Verhit de oven ondertussen voor tot 180ºC (heteluchtoven op 160º).
8. Knip een groot vierkant stuk bakpapier af, maak er een prop van, vouw het uit en leg het in de deegbodem (druk het goed aan bij de rand). Vul de vorm tot de rand met rijst/bakbonen en bak de bodem 10 minuten ‘blind’ in de hete oven. Neem de vorm uit de oven. Haal het papier en de rijst/bakbonen eruit en zet de vorm nog 10 minuten terug in de oven tot de taartbodem stevig en bijna biscuitachtig aanvoelt. Laat hem afkoelen. Laat de oven aanstaan op 180ºC.

Voor de vulling:
1. Rooster de hazelnoten in een pan tot ze goudbruin zijn. Haal ze eruit en laat ze afkoelen.
2. Verhit een laag van 2,5 cm water in een pan op laag vuur en hang er een grote hittebestendige glazen schaal in, maar zodanig dat de bodem van de schaal het water niet raakt. Doe de fijngestampte chocolade met een snuf zout in de schaal. Doe zodra de chocolade begint te smelten de boter erbij en roer geregeld, maar voorzichtig. Hou het vuur laag anders begint de chocolade te schiften. Draai het vuur uit wanneer de chocolade en boter tot een glad, egaal mengsel gesmolten zijn.
3. Zet ¾ deciliter koud water in een schone pan op laag vuur en los er al kloppend 150 gram suiker in op. Haal de siroop van het vuur als alle suiker is opgelost.
4. De eieren moeten echt behoorlijk luchtig worden, dus doe ze in een kom en klop ze met een elektrische mixer; doe er de resterende 50g suiker bij. Blijf ongeveer 4 minuten kloppen, tot je een bleek en schuimend mengsel hebt. Schenk al kloppend de warme suikersiroop bij het geklopte ei.
5. Zet de mixer uit, schenk de gesmolten chocolade erbij en zet de mixer nog maximaal 10 seconden aan. Echt niet langer, want dan verdwijnt de luchtigheid.
6. Smeer de dulce de leche of de karamelsaus met de achterkant van een lepel over het hele oppervlak van de afgekoelde deegbodem.
7. Stamp de geroosterde hazelnoten fijn en strooi ze over de karamel.
8. Schenk het chocolademengsel in de taartvorm en strijk het oppervlak glad met een lepel. Zet de taartvorm op een bakplaat en bak hem 15 tot 20 minuten in de hete oven tot de chocolade aan de rand gestold is maar in het midden nog behoorlijk lobbig. Zet de taart weg en laat hem minimaal 2 uur afkoelen.

Voor de pittige Mole:
1. Maal de kaneelstaafjes en kruidnagel met het Rosti Mepal maalsteentje vlak voor het serveren fijn. Voeg alle specerijen in een kom en zeef het poeder over de taart. Waarschuw iedereen die mee eet voor het ‘you wouldn’t know what hit you’-effect!