zaterdag 19 april 2014

Paastaartjes bakken met Rutger

Guilty pleasure van deze week: kruimels
Twee weken geleden mocht ik aanschuiven bij een fijn event in Fifteen, georganiseerd door Jamie Magazine. Rutger van den Broek (de winnaar van Heel Holland Bakt) was er om een bakpresentatie te geven. En dat deed hij heel relaxed! Terwijl Suzanne Pronk van Jamie Magazine hem het hemd van het lijf vroeg, ging hij al antwoordend gestaag door met eiwit kloppen, amandelspijs uitsmeren, banketbakkersroom roeren. En daar stond ik ineens op twee meter afstand als een soort groupie toe te kijken hoe Rutger zijn aardbeienslof in elkaar zet alsof het niets is.

Groupies. Een vreemd fenomeen waar ik mij, ondanks mijn soms nogal absurde liefde voor bands en zangers, nooit echt schuldig aan heb gemaakt. Alhoewel...Misschien moet ik toch een beetje schuld bekennen. Jaren geleden vertrok ik met een vriendin en een dubbele agenda naar Parijs. Zij ging erheen om de zanger Peter Stuart (Dog’s Eye View) te zien zingen in een zijstraat van de Champs Elysee. Ze was in de veronderstelling dat ik ook voor hem naar Parijs ging.

De meet & greet met Peter Stuart (of gewoon ‘Pete’ voor groupies onder elkaar) was gek. Hoewel ik echt zo geraakt was door zijn muziek en teksten, voelde het erg opdringerig om TWEE avonden aan het voorste tafeltje bij het kleine podium te zitten. Mijn vriendin genoot van elke minuut, wist precies aan te wijzen welke dame van welke platenmaatschappij aanwezig was en waarom. Ze wist ‘Pete’ zonder blikken of blozen naar ons tafeltje te loodsen om samen wat te drinken. Hij liet zijn jas hangen, die mijn vriendin uit pure ubergroupie-liefde onder haar hoede nam. Toen ze de volgende dag zijn management belde om te vertellen dat ze zijn jas had gered, kreeg ze de wind van voren. Ik vertrok stilletjes uit de hotelkamer, op weg naar een ontmoeting met mijn vakantieliefde, terwijl zij een afspraak probeerde te organiseren om de jas terug te brengen.

Terug naar het event in Fifteen. Rutger deelde met veel enthousiasme zijn bakkunsten. Hij heeft er vast veel nieuwe fans bij! Deze week dook ik direct het mooie bakboek van Rutger in en maakte onder andere zijn heerlijke abrikozen cake. Het boek staat vol heerlijke recepten en prachtige foto’s. Echt een fijn boek, waar ik zeker nog veel uit zal maken. Ook deze cake met een topping van kruimels maken?! Het boek is net uit, dus deel ik het recept hier nog niet. Het recept vind je in zijn bakboek! Deze week deel ik mijn eigen super easy Paastaartje om de Paasdagen mee te vieren: Vrolijk Pasen!

Rutger aan het werk!
Rutgers abrikozentaart
Puntje abrikozentaart.

Paastaartje - super makkelijk, super lekker!

Puntje Paastaart.

En uit nostalgisch oogpunt: hier een filmpje van Dogs Eye View:Recept: makkelijke Paastaart
Ingrediënten:
Voor de cake:
een (half) pak cakemix, en afhankelijk van de mix (zie pak):
3 eieren
250 g roomboter
200 g basterdsuiker
50 ml melk
Eventueel: het rasp van een halve citroen of het merg van een vanillestokje

Voor de topping:
100 ml slagroom
twee tot vier scheppen suiker (naar gelang hoe zoet je je slagroom wilt hebben)
een mango of mango-jam

Extra nodig: een rond bakblik of een springvorm

1. Bak de cake volgens de beschrijving op het pak (voeg voor een extra fris element citroenrasp toe aan de mix of voeg vanille toe). Haal de cake uit de oven en laat compleet afkoelen.
2. Klop de slagroom stijf met de suiker en bestrijk de bovenkant van de cake met de slagroom.
3. Maak af met een mooi cirkeltje mango(jam) in het midden: voilà paasei taart;-)