dinsdag 20 maart 2012

Gezwoeg in de keuken



Het maken van verse pasta blijkt een echte klus voor stevige Italiaanse mama’s met dito spierballen. Afgelopen week heb ik mij tijdens een cursusavond Italiaans pasta draaien bij Lekker in Driebergen gestort op het onder de knie krijgen van deze kunst. In de keuken van de oude bakkerij van Driebergen ging ik samen met een groep kakelende vrouwen en één man het deeg te lijf. Het pastadeeg is vrij stug en mag flink gekneed worden (in tegenstelling tot het meeste taartdeeg, dat vaak juist niet suf-gekneed mag worden). Bij te stug deeg kan er nog wat extra ei worden toegevoegd, maar het pasta maken blijft een soort work-out. Gelukkig was er in de oude bakkerij een uitrolmachine die het deeg zonder al te veel moeite superplat en bruikbaar maakte, maar voor de thuiskok voorzie ik een extreem ontwikkelde biceps als gevolg van het geslinger aan de pastamachine. Bij Lekker krijg je je gedraaide pasta, lasagnebladen of tagliatelle aan het eind van de cursus mee, dus kon ik er een dag later nog wat verder mee experimenteren. Ik maakte raviolis - net mini taartjes - gevuld met wortel, komijnpoeder, oude kaas en knoflook. De oude pastamachine, die al tien jaar stond weg te stoffen achterin een keukenkastje, staat weer blinkend op het aanrecht. Eens kijken of het goede voornemen dit keer wel resulteert in pastas primavera, lasagnes en heel veel uit te proberen raviolis.






Van de Italiaanse keuken naar de mierzoete keuken van de Grieken. Voor een Griekse etentje kon ik afgelopen weekend aan de slag met filodeeg, pistachenootjes, walnoten, honing en veel suiker. Naast de bekende baklava bakte ik een Griekse cake gemaakt van griesmeel, olijfolie, Griekse yoghurt, citroensiroop en noten. Het maken, eten en uitbuiken van deze Griekse lekkernijen neemt veel tijd in beslag. Niks geen spierontwikkeling door gezwoeg in de keuken. Met het filodeeg moet je zelfs poeslief omgaan, anders breekt het. En omdat Griekse families bestaan uit heel veel familieleden, zijn de recepten ook voor twaalf man sterk. Baklava...ik heb nog een hele bak over. Dat wordt deze week al pastaslingerend op de hometrainer. Een dubbele work-out voor een Sophia Loren-look!

Excuus van de week: Van Italië naar Griekenland en weer terug
Recept: Baklava


Ingrediënten:
300 g gedopte pistachenoten of amandelen (of een mengsel)
1,5 tl kaneelpoeder
125 g gesmolten roomboter
3 pakjes filodeeg (van 225g)

Ingrediënten voor de siroop:
3 dl water
350 g kristalsuiker
125 cl vloeibare honing
1 kaneelstokje
geraspte schil van een halve sinaasappel
1 tl kruidnagels
1 tot 2 tl oranjebloesemwater

1. Verwarm de oven voor op 180º C (160º C hetelucht).
2. Maal de noten in een keukenmachine tot een grof mengsel (niet te fijn!). Meng het kaneel er doorheen.
3. Vet een ovenschaal van 19 x 24 cm in met boter en leg er een vel filodeeg in.
4. Besmeer het filodeegvel met boter en leg er een volgend vel op. Herhaal dit totdat er zes lagen filodeeg op elkaar liggen.
5. Spreidt een derde deel van het notenmengsel uit over de filodeegbodem.
6. Herhaal stap 4 en 5. Besmeer het bovenste vel filodeeg ook met boter. Snijdt de ongebakken baklava in stukken (ruitpatroon) voordat het de oven in gaat. Kerf het gevulde deeg tot op de bodem van de schaal in.
7. Bak de baklava in 40-50 minuten knapperig en goudbruin. Als de bovenkant te snel bruin wordt kan de oventemperatuur wat lager worden gezet.
8. Maak intussen de siroop. Doe alle ingrediënten hiervoor in een pan. Laat ze 15 minuten pruttelen totdat de vloeistof is ingekookt tot een stroperige siroop.
9. Neem da schaal met de baklava uit de oven. Schep de helft van de siroop over de bovenkant. Laat hem 5 minuten staan en schenk dan de resterende siroop uit over de baklava.



Baklava, uit Rachel Allens 'Uit de oven'.

Met een siroop van sinaasappel en oranjebloesemwater.

En een Griekse cake met pistache & citroensiroop!