dinsdag 17 januari 2012

Jamie’s great BritainIk had ze al wel zien liggen in de schappen van de supermarkt. De zakjes met glimmende bessen. Cranberries uit Wisconsin, de cranberrystaat van de V.S. Op Terschelling groeien ze ook. Vanuit het ‘gebruik-ingrediënten-zo-lokaal-mogelijk-point-of-view’ had ik die Nederlandse cranberries moeten zoeken, maar deze left-over-Kerst-besjes zouden anders misschien voor niks zijn ingevlogen. Met de rode pareltjes in huis kon ik mij storten op het maken van een taart die ik afgelopen week zag in Jamie Oliver ‘s ‘Jamie’s great Britain’. In deze serie neemt hij de Engelse keuken onder de loep. Hij bereidt, reizend door het land, Engelse klassiekers en geeft er zijn eigen draai aan. Zo ook aan deze taart met een laag cranberryjam en frangipane. Een frangipane die niet alleen gemaakt is van amandelen, maar ook met walnoten en hazelnoten. En een topping van sinaasappel-icing.

Wat ik zo leuk vind aan die roadtrips van Jamie, is de manier waarop hij met mensen in contact komt als het om eten gaat. Hij lijkt een sensor te hebben voor mensen die net de pan op het vuur hebben gezet, of met een mand onder de arm de beste ingrediënten voor een heerlijke maaltijd aan het verzamelen zijn. En hij schuift aan bij alle lagen van de bevolking. Hij zet in hoog tempo en met gemak gerechten in elkaar.
Er komt inmiddels natuurlijk een enorm productieteam mee in zijn romantische camper (goed verstopt, want je ziet ze nooit in beeld). Ik stel me een in pannen roerend, afwassend, naar de winkel rennend team voor dat zijn uiterste best moet doen niet te worden vastgelegd door de camera. Gebukt achter het fornuis roeren in de pan van Jamie Oliver: ik zou er graag aan meewerken!
Jamies kracht om mensen door eten samen te brengen en blij te maken is in al die jaren alleen maar sterker geworden. Dat kan alleen als je er met passie & heel je hart voor werkt. Ik overweeg een carrière switch!

De gezonde start van het jaar werd afgelopen weekend fijn doorbroken door een echte taarten-avond met vrienden. Feest dus, met quiches, börek, Turks fruit, bijzondere zoete Turkse gebakjes, Banoffee pie en Jamie’s cranberrytaart! De filmploeg had het vast mogen leggen: het feest was Jamie-waardig!

Excuus van de week: taarten-feest met vrienden
Recept: Cranberrytaart met Frangipane

Ingrediënten:
ingrediënten
375 g kant-en-klare zoet kruimeldeeg
2 eetlepels geschaafde amandelen
Een handvol van cranberries - vers of ontdooid

Voor de cranberry jam
375 g cranberries - vers of ontdooid
150 g lichtbruine basterdsuiker
geraspte schil en sap van 1 sinaasappel
1 theelepel gemalen kaneel

Voor de frangipane
100 g gemalen amandelen
100 g gemalen walnoten
100 g gemalen hazelnoten
2 volle eetlepels bloem
300g suiker
250 g ongezouten boter
2 eieren
1 vanillestokje, gespleten en zaden geschraapt, of ½ theelepel vanille pasta

Voor de sinaasappel icing (optioneel)
100 g poedersuiker
geraspte schil en sap van 1 sinaasappel

1. Breng voor de jam de cranberries, suiker, sinaasappelschil en sinaasappelsap aan de kook in een pan. De cranberries maken een grappig geluid als ze knappen. Roer af en toe en proef de jam. Als het te zuur is, voeg er dan een beetje meer suiker door. De jam hoeft niet te worden gezeefd, want de schilletjes worden zacht.
2. Verdeel het deeg over een ingevette schaal (23 cm). Bekleed vervolgens met bakpapier en vul met gedroogde bonen of rijst. Koel in de koelkast gedurende een uur.
3. Voeg ondertussen alle frangipane-ingrediënten samen in een keukenmachine en mix tot een glad geheel. Wikkel in plasticfolie en zet in de koelkast gedurende 30 minuten. Verwarm de oven voor op 180ºC (165º voor de heteluchtoven).
4. Bak de taartbodem in 10 minuten in de oven. Verwijder de bonen en het papier en bak nog eens 15 minuten, of totdat het deeg goudbruin is en stevig aanvoelt. Haal de bodem uit de oven.
5. Besmeer de afgekoelde taartbodem in met de jam en verdeel vervolgens gelijkmatig de frangipane over de laag jam. Bestrooi de taart met wat cranberries en geschaafde amandelen. Bak in de oven gedurende 50-55 minuten, tot de taart goudbruin is. Laat de taart afkoelen, terwijl je het glazuur maakt.


Het zoete deeg.

De taart met de cranberryjamvulling.


Extra minitaartjes.
Alle credits voor manlief!
De cranberrytaart met sinaasappel-icing.
Turks fruit en Turks gebak!
Feest!