maandag 5 maart 2012

New York in spring-vormHet hangt in de lucht. Nog maar heel even wachten en dan breekt mijn favoriete seizoen aan: de lente! Met een beetje goede wil is de groene zweem rondom de vlierstruik die voor mijn huis staat al waar te nemen. Als voorbode van de vlierbesbloesem en vlierbessen die later dit jaar aan de struik zullen hangen. Het mooiste moment van het jaar, waarop alles nog een belofte is voor wat nog komen gaat.

Dat frisse nieuwe voorjaar geeft mij zin om alles te veranderen, het huis te verven, op reis te gaan. Gelukkig lukt dat laatste ook door weg te dromen in kookboeken. Zo staat er na het uitpluizen van een aantal mediterrane kookboeken binnenkort een etentje met Grieks thema op de agenda, heb ik mijzelf opgegeven om de ware kunst van Italiaans pasta draaien onder de knie te krijgen en dook ik afgelopen weekend onder in de culinaire wereld van Amerika. Dit laatste klinkt als een contradictie, maar dankzij fijn onderzoek van Mr. Jamie Oliver weet ik nu dat er meer is dan slecht & vet. Het boek Jamies Amerika is echt een aanrader voor iedereen die verder wil kijken dan de hamburgers en French fries. Hij beschrijft de Gumbo uit Louisiana, Churros uit Arizona en dadelshake uit Californië. Ik maakte afgelopen weekend een imaginair tripje door zijn New York. Met uitstapjes naar Chinatown en Joodse delicatessenwinkels in Lower East Side. Ik hoop daar ooit echt latkes en bagels te mogen eten! Ik maakte Jamies NY Cheesecake. Een luchtige cheesecake, gemaakt met magere kwark in plaats van volvette roomkaas, boter en slagroom. Dit is volgens mij de meest gezonde taart van mijn jaar-vol-taart-experiment. Best fijn, want de groene uitlopers van de vlierstruik zijn ook een voorbode van rokjesdag...

Excuus van de week: Imaginair tripje door New York
Recept: NY Cheesecake met limoen & merengue


Ingrediënten:
350 g biscuitjes
120 g ongezoute gesmolten boter
900 g magere kwark
150 g kristalsuiker
5 grote eieren
sap van 6 limoenen
geraspte schil van 1 limoen

Voor de merengue:
3 grote eiwitten
110 g kristalsuiker
40 g gedroogde kokos

1. Verwarm de oven voor op 160ºC (150º C hetelucht).
2. Vet een springvorm van 24 cm in en beleg met bakpapier.
3. Hak de biscuitjes met een keukenmachine tot fijne kruimels en voeg de gesmolten boter toe.
4. Spreid het koekkruimelmengsel uit over de bodem van de springvorm en druk goed aan. Zet de springvorm een half uur in de koelkast.
5. Mix de kwark glad in de keukenmachine en voeg de suiker en geleidelijk toe.
6. Voeg de eieren er een voor een aan toe en mix telkens goed voordat je het volgende ei toe voegt.
7. Giet het limoensap erbij en mix het geheel tot een gladde (behoorlijk vloeibaar) mengsel.
8. Giet het mengsel op de kruimelbodem en bak de taart 45-50 minuten in de oven (of totdat de randen van de taart kleuren en het midden van de taart stevig maar nog wel wat lobbig is).
9. Haal de taart uit de oven en verhoog de temperatuur tot 220ºC (200º C hetelucht). Laat de taart iets afkoelen.
10. Klop de eiwitten voor de merengue in een schone, vetvrije kom tot het schuim in zachte pieken blijft staan. Voeg geleidelijk de suiker toe en blijf kloppen totdat je een dik, glanzend mengsel hebt.
11.  Spatel de kokos door de merengue.
12. Schep dit mengsel op de afgekoelde taart en spreid het uit. Maak nog wat pieken met een vork.
13. Zet de taart nog 5 minuten in de oven tot de merengue goudbruin wordt aan de bovenkant.
14. Laat de taart afkoelen en zet hem voor het serveren een paar uur in de koelkast om op te stijven. Haal daarna pas uit de springvorm. Strooi er de geraspte limoenschil overheen en serveer royaal Amerikaanse punten!NY Cheescake in SPRING-vorm!

Een luchtig taartje.

Lente op een bord!

Fijne Amerikaanse punten!