woensdag 29 augustus 2012

Puur






Regio 3: Bourgogne/Franche-Comté - deel 3: mooie plek in Frankrijk
Deze regio maakt mij blij! Misschien omdat ik er stiekem vaker kom dan in andere regio’s van Frankrijk. Misschien omdat ik er, doordat we er steeds vaker heen gaan, wat mensen begin te kennen. Mensen met echte verhalen, met echte levens, geen film, geen boek, maar het echte Frankrijk. Het gebied is niet echt rijk. Het is geen Côte d’Azur, geen jet set, eerder vergane glorie. Het gebied was in de jaren '70 hip and happening, maar is langzaam steeds minder populair geworden. Omdat er weinig mensen meer naar de twee grote meren kwamen, raakte het gebied in verval. Het gevolg: vervallen hotels, oude aanlegsteigers waar verweerde borden laten weten hoe laat de rondvaartboot ooit vertrok, rode plastic kuipsoeltjes die door de zon van de jaren lichtroze zijn gekleurd. Toen we er zeven jaar geleden voor het eerst rondreden, op doortocht naar het Zuiden, vond ik de sfeer in het gebied heel bijzonder. Juist doordat er niet veel meer te beleven was, krijg je oog voor de dingen die er wel toe doen. De mooie natuur, de lieve mensen en het waanzinnige eten, met als klap op de vuurpijl de chocolatines waar ik een enorme verslaving voor heb ontwikkeld.






Uit de regio Bourgogne/Franche-Comté: comfortfood
Recept: Chocolatines

Ingrediënten:
Een groot stuk bladerdeeg of (kant en klaar) croissantdeeg
1 hoeveelheid creme patisserie
bakvaste chocoladedruppels

Voor de crème patissière (250 gram):
3 eierdooiers
60 g fijne suikers
15 g maïzena 
5 g bloem
225 ml melk
een half vanillestokje
10 g boter

1. Klop voor de crème patissière de eierdooiers met de helft van de suiker tot ze bleek en romig zijn.
2. Zeef de maïzena en de bloem erboven en meng goed.
3. Doe de melk, de rest van de suiker en het vanillestokje in een pan.
4. Breng het mengsel net aan de kook en giet het over het eierdooiermengsel. Giet het mengsel in een schone pan en breng al roerend aan de kook. Roer het mengsel tot een gladde massa. Laat twee minuten koken, roer de boter er doorheen en laat het geheel afkoelen.
5. Doe de crème in een schone kom. Dek af met plastic folie zodat er geen vel wordt gevormd.
6. Halveer het deeg door het in de lengte door te snijden.
7. Bestrijk het deeg met de crème patissière en strooi de chocolade er over heen.
8. Bak het geheel in een voorverwarmde oven op 180º (160º hetelucht) in 20 minuten tot heerlijke chocolatines.