donderdag 4 september 2014

Geitenkaascheesecake & leven in... la douce FranceGuilty pleasure van deze week: zachte geitenkaas
Midden in Frankrijk. Eigenlijk voel ik me daar het fijnst. En omdat ik niet goed wist of dat komt doordat het meestal vakantie is zodra ik daar ben en er eigenlijk niets hoeft, wilde ik dit jaar extra lang blijven. Lang genoeg om te doen of je er woont. Er moest zelfs nog wat gewerkt worden en we verbleven in een huis, wat het ‘we-doen-of-we-hier-wonen’ toch wat makkelijker maakt dan bij het verblijf in een tent. Eigenlijk speelden we ‘Ik vertrek’ in een overzichtelijke maand (eerst een heerlijke week bij mijn ouders en daarna huurden we drie weken een huis bij vrienden!), maar dan zonder geklus. En nee, het verveelde geen moment! Het leek even echt, maar dan zonder dat ik mijn dochters mee moest te sturen met het plaatselijke schoolbusje, zonder conflicten met Franse aannemers of het elektriciteitsbedrijf, zonder zorgen over kilo’s die erbij komen en zonder bureaucratisch papierwerk. Bij een echte emigratie komt zoveel meer kijken. Onze mini-emigratie was eigenlijk al het goede van emigreren, maar dan zonder gedoe. Ik denk dat we er maar een traditie van moeten maken en vanaf nu elke zomer met een stapel werk onder de arm (maar met een wijntje binnen handbereik) naar Frankrijk moeten vertrekken, voor minimaal een maand!


Thuis in Frankrijk... Can you believe this?! #nofilter
 De oven in het huis maakte deze zomer overuren. Flammenküche (een plaattaart/pizzarecept uit de Elzas), gevulde champignons, Provinciaalse plaattaart met tomaat en ansjovis, fruittaarten met frangipane (een romige amandelvulling), heel veel meringues en (Franse) geitenkaascheesecakes. Deze laatste cakejes ontstonden omdat ik zin had in cheesecake, maar geen roomkaas in huis had en ook maar een klein beetje room in de koelkast had staan. Met de zachte, jonge geitenkaas die ik wel had, maakte ik smeuïge, zoete geitenkaascheesecakejes met citroen en een bodem van koekjes uit Bretagne. Franse cheesecake, oftewel ‘tartelettes au chevre frais sucré & citron’. Iets in die richting;-) Thuiskomen en direct feesten met vrienden & familie maakte de terugkeer van onze mini-emigratie gelukkig feestelijk. Een goed excuus ook om alle lekkere dingen die we in Frankrijk aten afgelopen maand nog eens op tafel te zetten! Frankrijk is geweldig, maar ik zou iedereen hier veel te veel missen;-)


Wijntje erbij, Flammenkuche & de buitenhaard!Recept: Geitenkaas cheescakejes (voor 8 grote, of 16 kleine)
Ingrediënten:
200 gram galettes Bretonnes (of koekjes zoals Bastogne als je niet aan deze koekjes kan komen)
40 gram boter
250 gram zachte geitenkaas (naturel)
6 eieren
250 gram suiker
10 ml room
rasp van een biologische citroen

Verder nodig:
• een keukenmachine
• een mixer
• 8 kartonnen tartelettevormpjes (stevig) of papieren cupcakevormpjes en een cupcakebakplaat (de vulling is vloeibaar, dus de houder is handig bij het gebruik van papieren vormen).

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 180º C graden (160º hetelucht)
2. Maal de koekjes tot een fijn verkruimeld mengsel in de keukenmachine. Smelt de boter in een steelpan en voeg de gemalen koekkruimels toe. Meng het geheel door elkaar. Verdeel dit over de bodems van de (tartelette)vormpjes en druk stevig aan met behulp van de achterkant van een lepel. Het laagje koekkruimels is ongeveer een halve centimeter dik.
3. Maak de vulling. door de geitenkaas glad te mixen met de mixer. Voeg de eieren toe en mix het geheel door elkaar tot een mooi romig mengsel. Er zullen nog stukjes geitenkaas aan het oppervlakte blijven komen. Dat is niet erg, maar mix door tot deze stukjes klein zijn (hele grote stukken geitenkaas zullen in de oven niet oplossen en grote klonten vormen in de cake - wil je niet, de kleine stukjes smelten wel -wil je wel;-)). Voeg de room, suiker en citroenrasp toe en meng tot er een glad geheel ontstaat. Giet het mengel in de vormpjes, bovenop het koekkruimelmengsel.
4. Bak de cakejes in ongeveer 45 minuten goudbruin. In de oven rijzen de cakjes behoorlijk, maar ze zakken weer wat in zodra ze uit de oven komen. Laat ze afkoelen en bestrooi ze met poedersuiker. Serveer eventueel met een dot gezoete crème fraîche.