vrijdag 19 september 2014

Dus je hebt veel appels en peren...Guilty pleasure van deze week: makkelijke taartjes
De oogst is in volle gang. Appels en peren! En er zijn er extra veel van dit jaar. Niet alleen omdat Rusland ze niet afneemt, maar ook omdat het gewoon een bijzonder goed peren jaar bleek! De peren-leiboom, die we al een aantal jaren totaal vergeten waren te leiden langs de ijzeren draden aan onze schuurmuur, groeide ondertussen wild tot ver boven de schuur. Er was ooit één verdwaalde peer aan gegroeid, maar de perenboom gaf daarna van schrik nooit meer een bloesempje, laat staan nieuwe peren. Net na de winter, toen het warm genoeg was om onze postzegeltuin weer eens in te trekken en een snoeiplan te maken, riep ik dat die 'peerlozeperenboom' er nu toch wel uit mocht. Hij neemt alle zon weg in de zomer en groeit buitenproportioneel hard hoger dan onze kleine tuin aan kan. Ik ben bang dat die boom ook nog ergens oortjes heeft ontwikkeld in zijn megagroeiproces, want een paar weken later zag de boom wit van de bloesem. Deze drang tot overleven (geen bloesem was immers het kap-criterium) vond ik heel bijzonder en de boom mocht blijven. Afgelopen weekend leek de boom bijna te bezwijken onder het gewicht van de peren en hielden we grote-peren-pluk-dag. Ik heb de boom een dikke vette knipoog gegeven. Hij mag blijven staan!


Onze peren bleken stoofpeertjes te zijn en we hebben er al aardig wat inmaak-sessies opzitten. Van veel oogst word je creatief en daarom hier een super makkelijk, maar heerlijk taartje waar je de peren (of appels als je er daar juist veel van hebt) in kan verwerken!


Recept: Deze week verzon ik een variant op de Franse frangipane taartjes. Ik gebruik hazelnoot in plaats van amandel en dit geeft direct een heel ander effect aan de taart. Hazelnoot gaat mooi samen met de smaak van stoofperen.

Makkelijk taartje met frangipane van hazelnoot & een topping van stoofpeer
Ingrediënten:
1 groot stuk kant en klaar bladerdeeg (of 8 kleine vierkante velletjes, aan elkaar)
2 eieren
125 g zachte boter
125 g poedersuiker
125 g gemalen hazelnoten
20 g bloem

Voor de topping van stoofpeertjes:
drie middelgrote stoofpeertjes
bessensap
een pijpje kaneel
twee stuks steranijs
flinke schep suiker

Bereiding:
1. Schil de peren en snijd ze in dunne partjes. Leg ze in een pan en strooi er een flinke schep suiker over. Voeg het kaneelstokje en de steranijs toe. Giet de bessensap over de peertjes tot ze net onder staan. Breng het geheel aan de kook en laat het zachtjes doorkoken. Prik na een kwartiertje om te kijken of de peertjes zacht zijn. Haal ze uit het vocht en laat ze iets afkoelen. Kook het vocht nog wat verder in, zodat een mooie siroop ontstaat. Zet de siroop weg om aan het einde van het bakproces te gebruiken.
2. Verwarm de oven voor op 180º C graden (160º hetelucht)
3. Voor de hazelnootfrangipane moet de boter worden geklopt tot een zachte massa. Voeg de poedersuiker, de gemalen hazelnoten en de bloem toe en klop het geheel voorzichtig door elkaar. Voeg de eieren er een voor een aan toe en blijf kloppen tot ze volledig zijn opgenomen in het mengsel. Zet het mengsel even weg.
3. Rol het bladerdeeg uit en bekleed een (ingevette) taartvorm. Ik gebruikte een taartvorm met een losse bodem zodat de taart er gemakkelijk uitkomt na het bakproces.
4. Smeer de frangipane uit over de bodem.
5. Bedek de frangipane met dunne schijfjes stoofpeer.
6. Bak de taart in de oven. Ongeveer 40-50 minuten, tot het bladerdeeg mooi goudbruin is van kleur.
7. Haal de taart uit de oven en bestrijk de peren met wat van de ingekookte siroop.


Geen peren in de tuin, maar wel een berg appels?!

 


Geen peren in de tuin, maar wel een berg appels?! Maak dan een frangipanetaart met appelpartjes! De appelpartjes hoef je niet te koken, maar kun je gewoon op de frangipane leggen. Zelf vind ik amandel en appel een mooie combinatie, dus zou ik kiezen voor een klassieke frangipane gemaakt van gemalen amandel. Vervang de stoofperen door partjes appel en besmeer ze met een eetlepel druivengelei of abrikozenjam.