zondag 9 december 2012

Aubergine & appelRegio 6: Roussillon-Languedoc-Les Cévennes, deel 3: groente
Terwijl de voorbereidingen voor de kerstkeuken-fotoshoot van morgen in volle gang zijn (Anne Kruit van Circus Edgar komt foto’s maken!), de keuken blinkend schoon is, de kerstboom opgetuigd staat en het oude Franse keukenschort van mijn moeder fris gewassen en gestreken klaar ligt, kon ik het niet laten om toch nog even een taartje voor bij de thee te maken. Even uitpuffen met een typisch recept uit de Roussillon: een taartje met aubergine en appel. Ondanks de verrassend lekkere venkeltaart van vorige week was ik toch nog wel wat sceptisch over het gebruik van aubergine in een zoete taart. Vooral omdat ik weet dat niet iedereen uit mijn familie gek is op deze mooie groente. Het recept voor dit taartje is eigenlijk een soort Tarte Tatin: je bakt ‘m ondersteboven en draait hem voor het serveren om op een mooi bord.

Bij de eerste hap proef je wel duidelijk dat er aubergine in de taart zit en het helpt waarschijnlijk ook niet echt dat ik de schil om de aubergines had laten zitten, dus het voor de gek houden van mijn dames mislukte direct. In je hoofd ontstaat een 'error-error-signaal' waar je je even overheen moet zetten. Maar de aubergine en de appels zijn heerlijk zoet door karamel en na hap twee was ik om: taart maken met groente is zo gek nog niet. Fijn ook in het kader van twee stuks groente/twee stuks fruit;-)

Uit de regio Roussillon-Languedoc-Les Cévennes: aubergine
Recept: Tatin d’aubergines aux pommes (met andere woorden: een appeltaartje met aubergine)
Klaar voor de start!

Gekarameliseerde appel en aubergine.

De props staan klaar voor morgen!
Tatin d'aubergines aux pommes.
Lekker puntje voor bij de thee.

Ingrediënten:
4 appels
2 aubergines
100 g boter
100 g rietsuiker
1 lap kant en klaar bladerdeeg
1 eierdooier

1. Verwarm de oven voor op 200º C (180º hetelucht).
2. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in ringen van ongeveer 1 cm.
3. Schil de aubergine en snijd plakken van ongeveer 1 cm.
4. Smelt 75 g boter in een pan die ook in de oven kan en voeg beetje bij beetje de suiker toe.
5. Als de suiker bruin is, leg dan dakpansgewijs de aubergine en appelschijfjes in een cirkel in de pan. Verdeel  de overige boter in stukjes over deze eerste laag en leg een tweede laag fruit en groete in de pan.
6. Plaats de pan in het midden van de oven en bak het geheel ongeveer 15 minuten tot de bovenkant van de taart lichtbruin wordt.
7. Bedek de aubergine en appels met de lap bladerdeeg en bestrijk de bovenkant met de eidooier.
8. Bak de taart in 25-35 minuten in de oven.
9. Haal de taart uit de oven en laat iets afkoelen. Draai de taart voorzichtig om op een bord. Serveer met slagroom of wat mascarpone (eventueel gezoet met suiker of honing).