vrijdag 13 december 2013

Dessert met griesmeel


Guilty pleasure van deze week: griesmeel
Zodra het kouder wordt en het echt vroeg donker begint te worden, zegt mijn innerlijke klok dat het weer zover is: tijd voor griesmeelpuddinkjes! Een vreemd soort comfortfood en zeker een guilty pleasure. Niet iedereen houdt ervan, maar ik wel! Ik denk dat het iets te maken heeft met nostalgie. Mijn moeder gaf me een paar jaar geleden de puddingvormpjes die al heel lang meegaan in de familie. Ze hingen mijn hele leven op een mooie plek in de servieskast. Een paar keer per jaar werden ze tevoorschijn gehaald en aten we schildpadden, kalkoenen en zwanen van griesmeel als dessert. Toen ik hier thuis mijn eerste eigen poging waagde, gebruikte ik per ongeluk slagroom in plaats van melk. Het werd nogal een luxe versie griesmeelpuddinkjes en de hoeveelheid calorieën per dessert was niet eens meer te berekenen zo hoog! Wel erg lekker, maar niet iets dat je wekelijks op tafel moet zetten (zeker niet tussen Sint & Kerst als je je nog in je kerstjurk moet hijsen!). Alternatief: puddinkjes met melk, een klein beetje slagroom en echte vanille. In al mijn enthousiasme maak ik ze nu al een paar jaar in deze tijd van het jaar. Elk jaar probeer ik mijn eigen familie aan deze traditie te krijgen, maar helaas wil niemand aan de ‘griezelmeel’. Jongste dochter deed dit jaar nog een poging, maar haakte na een paar hapjes toch af. Ze vond het wel knap dat ik de griesmeel in de vorm van een schildpad op haar bordje had weten te toveren: “Hoe krijg je dat nou voor elkaar?! Met een lepel en een mesje?” Fröbelmoeder. Misschien moet ik de vormpjes ook maar op gaan hangen, net zoals vroeger. Wie weet komt de liefde voor griesmeelpuddinkjes dan vanzelf...






Voor iedereen die niet van griesmeel houdt: deze maand kun je op een aantal momenten zelf de chocolade van Thorntons komen proeven (11 december bij de Bijenkorf Maastricht, vanaf 13:00 uur, 15 december bij de Bijenkorf Rotterdam, vanaf 13:00 uur en 22 december bij de Bijenkorf Utrecht, vanaf 13:00 uur). En deze mooie doosjes vol Thorntons chocolade zijn nu verkrijgbaar bij de Bijenkorf! All I want for Chrismas is you!



Op zoek naar een makkelijk recept voor echt lekkere kerstkoekjes? Lees dan deze week mijn blog op Vrouwonline!

Recept: griesmeelpuddinkjes (6 stuks)
Ingrediënten
120 g tarwegriesmeel
1 liter volle melk
100 ml slagroom
1 vanillestokje
80 g suiker
Rode bessensap en een flinke schep suiker om het af te maken

Verder nodig: 6 mooie vormpjes, of 1 grote vorm.
1. Breng de melk, samen met het merg van het vanillestokje aan de kook.
2. Voeg de griesmeel en suiker toe en vervolgens de slagroom.
3. Laat het geheel 3 minuten zachtjes doorkoken terwijl je blijft roeren (belangrijk, anders koekt de griesmeel vast aan de bodem van de pan).
4. Spoel de puddingvormpjes om met koud water en giet de pudding in de vormpjes.
5. Laat de pudding afkoelen (minimaal 3 uur).
6. Schenk wat bessensap in een steelpannetje en voeg een flinke schep suiker toe. Verwarm de bessensap zodat de suiker op lost.
7. Kiep de vormpjes om op bordjes en serveer de griesmeelpuddinkjes met de saus van bessensap.