vrijdag 20 december 2013

Kerststol


Guilty pleasure van deze week: stol
Deze week bracht: een zoektocht naar oase & hulst, het opsnorren van de kerstspullen op zolder & het optuigen van de kerstboom, het checken van de lampjes (die na het volledig optuigen toch echt de geest gaven grr...), het bijwonen van de schoolkerstmusical-try-out (inclusief fijne generale repetitie elementen als een directeur met hoofdrol die zijn tekst wel weet maar nog niet aan de beurt is/zijn tekst niet meer weet en wel aan de beurt is/ verkeerde muziek en het – op ondefinieerbare tijden – open en dicht gaan van de gordijnen), kerstontbijt met 25 kerst-proof uitziende kinderen en het in etappes wegbrengen van mijn zenuwachtige dametjes naar de echte kerstmusical. Normaal race ik door deze periode heen als een bezetene met een ‘things-to-do’-post-it op mijn voorhoofd geplakt. Dit jaar is het anders. Ik besef me steeds meer dat ik nu de jeugdherinneringen van mijn dochters meemaak. Dat dit is waar zij op terug zullen kijken. This is it. Klein, kneuterig en mooi. Het schoolkerstontbijt is gegeten, de kerstmusical is gespeeld, de vakantie kan beginnen.

Deze week vol kerstelementen kon natuurlijk niet zonder kerstbaksels in de oven. In het kader van ‘eens moet de eerste keer zijn’, bakte ik daarom mijn eerste kerststol. Eigenlijk kwam het tot voor kort niet eens bij me op om te bedenken dat je zo’n ding zelf zou kunnen maken. Maar toen ik diverse recepten had bekeken leek het mij eigenlijk best een leuk project, dat precies bij deze tijd van het jaar past. De stol staat ongeveer 75 minuten in de oven, dus neem er wel even de tijd voor. Slow cooking, de perfecte manier om eens de tijd te nemen voor deze bijzondere periode van het jaar (of om te stressen over de omvang die die stollen aannemen in de oven;-)).
{Have yourself a merry little Christmas! -x- An}


 

Meer zin in een kerst tulband? Lees dan deze week mijn blog op Vrouwonline!

Recept: Kerststol (voor 2 grote exemplaren - leuk om er een weg te geven!)
Ingrediënten
500 gr bloem
1 zakje bakpoeder
1 tl zout
200 gr witte basterdsuiker
rasp van 1 citroen
het merg van 1 vanillestokje
1 zakje vanillesuiker
1/2 tl rumaroma
1 mespunt nootmuskaat
3 eieren (waarvan een halve voor door het spijs)
125 g zachte roomboter
250 g kwark
50 g sucade
125 g krenten
125 g rozijnen
100 g grof gehakte amandelen
250 g amandelspijs (pakje van Dr Oetker)
gesmolten boter
poedersuiker

1. Begin met het maken van het amandelspijs. Dit kan ‘from scratch’, maar gaat ook prima met een pakje spijs. Verkruimel de spijs in een kom en voeg er de helft van een geklutst ei doorheen. Meng het geheel door elkaar met een vork of met je hand en zorg dat het ei goed door het spijs is verdeeld. Vorm twee rolletjes van het spijs en wikkel ze in plastic folie. Leg weg in de koelkast.
2. Verwarm de oven voor op 150º (140º hetelucht). Meng het bakpoeder door de bloem en voeg zout, de witte basterdsuiker en het merg van het vanillestokje toe.
3. Meng er een druppel rumaroma, geraspte citroenschil en een snufje nootmuskaat doorheen.
4. Voeg de kwark, de eieren (twee en een half) en zachte boter toe en kneed alles goed door elkaar.
5. Voeg dan de krenten, rozijnen, sucade en grof gehakte amandelen toe aan het deeg en kneed het geheel met je handen tot de ingrediënten goed verdeeld zijn door het deeg. Verdeel het deeg in twee delen en verdeel de rolletjes amandelspijs over de twee stollen. Vouw het deeg dicht en leg de twee stollen op een bakplaat met bakpapier. Zorg voor voldoende ruimte, want de stollen zwellen nogal op tijdens het bakproces!
6. Bak de stollen in het midden van de oven in 75 minuten gaar en lichtbruin (niet langer, want dan worden de stollen te hard).
7. Na het bakken de stollen meteen bestrijken met gesmolten boter en bestuiven met poedersuiker.