zondag 14 juli 2013

Tartelettes au chocolat


Regio 11: Gascogne, deel 2: chocolade
In het uiterste zuiden van Frankrijk, net voor de grens met Spanje, ligt het stadje Saint-Jean-de-Luz. Aan de kust, met uitzicht op Spanje. In deze plaats vond in 1660 het huwelijk plaats tussen Lodewijk XIV en Maria-Theresia van Spanje. Een huwelijksfeestje van de Zonnekoning. Dat zal vast een groot spectakel zijn geweest. In Versailles zette hij geregeld alles in om zijn tijdgenoten te laten zien hoe je een feestje als alleenheerser organiseert. Zijn feesten, banketten en balletten waren groots en gingen altijd gepaard met veel eten, taarten, wijnen en likeur. De sfeer vaak uitbundig. Waarschijnlijk dé manier om vooral niet te hoeven praten over alle pijnlijke oorlogen waarin hij verwikkeld was.

Zijn huwelijk met Maria-Theresia van Spanje had eerder te maken met strategisch inzicht dan met liefde. Maria kwam uit Spanje en daarmee konden de banden worden versterkt. Het ging niet helemaal volgens plan. Door ruzie over de bruidsschat die maar niet werd gegeven, eiste Lodewijk de Spaanse Nederlanden op. Niet echt gezellig. Het werd er voor Maria sowieso niet leuker op. Terwijl haar man zich steeds uitbundiger ging gedragen in zijn paleis en er diverse maîtresses op na hield, trok zij zich terug en wijdde haar leven aan God. Ik hoop voor haar dat er nog een lieve patissier rondliep in haar vleugel van Versailles, om haar te voorzien van de nodige chocoladetaartjes of bonbons. Want soms is chocolade de enige remedie bij zo’n dramatisch liefdesleven.

Tartelettes.

Met koffie & perzik.


Behalve in de tartelettes zette ik deze week mijn tanden ook in de eetbare bloemen die uit de moestuin kwamen. Oost-Indische kers is lekker in salades, maar ook op zelfgemaakte pizza. Je kan de bloemen en het blad eten van deze plant. Een pittig bloemetje! Ik ben blij dat de tuin er vol mee staat dit jaar!

De bloemen in de moestuin.

Home-made pizza met eetbare bloemen.Hieronder het recept voor de tartelettes. Heb je meer zin in koekjes met kokos? Lees dan mijn blog van deze week op vrouwonline.nl.

Uit de regio Gascogne: donkere chocolade
Recept: Tartelettes au chocolat

Ingrediënten voor het zandtaartdeeg:
125 g boter
70 g fijne kristalsuiker
50 g amandelpoeder
250 g bloem
1 ei

Ingrediënten voor de chocoladevulling:
300 ml slagroom
200 g pure chocolade van goede kwaliteit, fijngehakt
100 g melkchocolade, fijngehakt
2 eieren, losgeklopt
50 g hazelnoten, geroosterd en grof fijngemalen

1. Roer de boter zacht en meng er de suiker en het amandelpoeder doorheen. Zeef vervolgens de bloem boven de kom en spatel de bloem voorzichtig door het mengsel heen.
2. Voeg het ei toe en meng het deeg tot een mooi glad geheel. Als het deeg te droog is kun je wat druppels water toevoegen, als het te vochtig is juist wat extra bloem.
3. Wikkel het deeg in plastic folie en laat een half uur afkoelen in de koelkast.
4. Verwarm de oven voor op 180º C (160º C hetelucht).
5. Beboter een grote taartvorm (ø22cm) of kleine tartelettevormpjes. Doe wat bloem in de vorm en tik de bloem rond zodat een dun laagje achterblijft in de vorm. Tik het overtollige bloem uit de vorm.
6. Rol het deeg uit en bekleed de vorm(pjes). Prik met een vork wat gaatjes in het deeg.
7. Om het deeg ‘blind’ te bakken, dek je het deeg af met een laagje aluminiumfolie, direct op het deeg (geloof me: het werkt...). Bak de taartbodem in 15-20 minuten. Verwijder het aluminiumfolie en zet de vorm nog even terug in de oven om mooi lichtbruin van kleur te worden. Niet te lang, want dan wordt het deeg te hard. Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
8. Maak de vulling voor de taart(jes) door de room in een steelpannetje net aan de kook te brengen. Neem de pan van het vuur en roer de chocolade door de room. Laat de chocoladeroom iets afkoelen en mix er dan de geklopte eieren doorheen. Voeg de hazelnoten toe aan het mengsel en mix het geheel door elkaar.
9. Giet het mengsel op de taartvorm(pjes) en bak de taart(jes) in 15-20 minuten, tot de vulling net stevig is.
10 Laat de taart(jes) 15 minuten afkoelen voordat je de taartvorm losmaakt. Garneer de taartjes met vers zomerfruit en denk even aan Maria-Theresia bij de eerste hap;-)