vrijdag 17 mei 2013

Tartelette met aardbeienBeetje moeite met het opstarten van het gewone leven. Na zo'n trip naar Frankrijk heb ik eigenlijk de hele tijd alleen maar zin om terug te gaan! En dan is er ook nog het filmfestival in Cannes, waar op dit moment de mooiste films worden vertoond, de beste diners worden georganiseerd, de lekkerste Champagne wordt aangerukt en waar de sterren het even moeten doen zonder juwelen, want die zijn gestolen - of was dat nou toch een hele goede-promo-actie voor de nieuwe film van Sofia Coppola (the Bling Ring) die nu in Cannes draait?!

Ik moet het doen met terugblikken op een fijne tijd, trek een meegebrachte fles rode wijn open en maak misschien nog wel zo'n lekkere tartelette aux fraises dit weekend;-) Volgende week is alles weer normaal en duik ik in de culinaire wereld van de laatste twee Franse regio's om te zien (en te proeven) waar ze daar blij van worden. Fijn Pinksterweekend!


Oude boeken & vers brood.; alles komt samen op de Franse brocante!

Aardbeientaart, chocola en een doosje waar ooit calissons in zaten.

Paris! Fransoos op een brocante & bakken vol met gekonfijt fruit!Aspergetaartje uit de Jamie, een stokbrood Royale & Comte!

Bon app!

Recept: Tartelette aux fraises et frangipane (amandelroom)

Ingrediënten:
Voor de bodem (700 gram zoet briseerdeeg):

350 g bloem
klein snufje zout
150 g boter
100 g poedersuiker

2 eieren, geklutst

Voor de frangipane (400 gram):
125 g boter, zacht gemaakt

125 g poedersuiker
125 g gemalen amandelen
20 g bloem
2 grote eieren

Voor de bovenkant:
500 g Hollandse aardbeien 

1 zakje Taartina (Dr. Oetker)
2 eetlepels poedersuiker

1. Beboter een bakvorm (24 cm).
2. Voeg de boter toe aan de gezeefde bloem en wrijf hem met de vingers zacht. Voeg de suiker toe en meng goed. Voeg hierna de eieren toe en meng opnieuw. Kneed het deeg totdat het zacht is. Rol het deeg tot een bal, pak in in plastic folie en laat een uur rusten in de koelkast.
3. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en bedek de bakvorm. Snijd het teveel aan deeg weg en plaats de vorm tien minuten in de koelkast.
4. Maak ondertussen de frangipane. Klop de boter tot hij heel zacht is. Voeg de poedersuiker, de gemalen amandelen en de bloem toe en meng goed. Voeg de eieren er een voor een aan toe en blijf kloppen totdat ze volledig zijn opgenomen in het mengsel.

5. Giet het mengsel in de taartvorm.
6. Verwarm de oven voor op 180 graden (160 hete lucht).
7. Plaats de taart in het midden van de oven en bak in ongeveer 30 minuten (totdat de bovenkant van de frangipane licht verkleurt). Laat afkoelen.
8. Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd in schijfjes. Verdeel ze dakpansgewijs over de taart.
9. Meng de Taartina met twee eetlepels poedersuiker. Roer er 250 ml water door en breng het al roerend aan de kook. Laat het mengsel iets afkoelen en verdeel het over de aardbeien voor een glanzend resultaat.