donderdag 30 mei 2013

Cassemuseaux - vreemde koekjesRegio 10: Poitou Charentes, deel 2: zachte kaas
Soms kom je recepten tegen die meer vraagtekens opwekken dan eetlust. Eén van de specialiteiten uit de regio Poitou Charentes is cassemuseaux. Als je op internet zoekt naar afbeeldingen van deze koekjes, wordt niet meteen duidelijk waarom ze er in deze regio zo blij van worden. De eindresultaten variëren van muffin-achtige versies tot sponsachtige cakejes, terwijl de recepten toch min of meer dezelfde ingrediënten en handelingen bevatten. Ik denk dat het komt doordat er in deze specialiteit gebruik wordt gemaakt van zachte kaas. Er staat niet welke kaas er precies gebruikt moet worden. Roomkaas, of zachte schapenkaas, geitenkaas of de zachte binnenkant van een kaas met gewone korst? Niet gek dat de eindresultaten zo verschillend zijn! Na enig speurwerk heb ik het idee dat de cassemuseaux gemaakt worden met romige, zachte kaas en citroensap. Het beslag is vrij stug, maar heb vertrouwen! Het resultaat is een rond koekje met een inkeping in het midden. De koekjes worden soms geserveerd met jam, marmelade of chocolade. Ik zit hier midden in het rabarberseizoen en de stengels komen met hoge snelheid uit de moestuin, dus maakte ik een rabarber-citroenjam om bij de koekjes te eten. Tot het moment waarop ik mijn tanden in het eerste koekje zette, had ik mijn bedenkingen; zou ik enthousiast kunnen worden over deze regionale specialiteit?
Verbazingwekkend genoeg wel!

Uit de regio Poitou Charentes: roomkaas
Recept: cassemuseaux, vreemde koekjesHet stugge deeg, op de bakplaat & maak een inkeping in het midden.

Les cassemuseaux!
Met rabarber-citroenjam.

Ingrediënten voor ongeveer 20 koekjes:
300 g bloem
1 eetlepel suiker
4 eieren
125 g zachte roomboter
sap van 1/2 citroen
250 g roomkaas
1 el olie
1 snufje zout

1. Meng de bloem, suiker en zout in een kom. Voeg één voor één de eieren toe en roer telkens goed door, zodat de eieren opgenomen worden in het mengsel. Voeg de boter en het citroensap toe en tot slot de roomkaas. Het is een stug mengsel, dat zich het beste laat mixen met een keukenmachine of handmixer. Als het deeg een mooie gladde structuur heeft (een beetje als cakebeslag) kun je het goed gebruiken. Zet het eerst nog een uur afgedekt in de koelkast om op te stijven.
2. Verwarm de oven voor op 180º C (160º hetelucht).
3. Leg met behulp van twee lepels stapeltjes van het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat wat ruimte tussen de koekjes. Bak gedurende 15 minuten. Haal de bakplaat uit de oven en maak in het midden van de koekjes overdwars een inkeping. Zet de koekjes nog 10 minuten terug in de hete oven tot ze mooi lichtbruin zijn. Serveer met jam of marmelade.


Extra:
Maak je liever een rabarber-citroenjam? Schil dan een paar stengels rabarber en snijd er stukken van. Breng in een steelpan de rabarber aan de kook, samen met een flinke schep suiker, een scheutje water, citroenrasp en het sap van een halve citroen. Laat ongeveer een kwartier koken op laag vuur et voilà: snelle jam die goed samengaat met de cassemuseaux! Bon app!