maandag 6 juni 2011

Comfortfood-chocoladetaart

Dit weekend ‘nichtenweekend’ gehad. Gewoon 2 x 2 zussen welteverstaan. In een mooi leeg huis, zonder mannen & kinderen, inclusief tropische temperaturen. Goed moment voor een bbq, bubbels en rosé. Omdat we niet vaak genoeg samenkomen was het een kippenhok vol kakelende dames. Leuk ook voor de buren... Omdat 4 juni een bijzondere dag was voor onze familie had ik bedacht dat we vast goed gebruik zouden kunnen maken van een comfortfood-taart in combinatie met een alcoholische versnapering met een hoog alcoholpercentage. Misschien is dat ook wel te combineren in een taart, maar ik had een tijd geleden al een goed recept voor ‘Rabarber Wodka’ uitgeprobeerd en een mooie fles roze wodka achtergehouden voor vandaag. Die ging dus mee. De taart zou chocola moeten bevatten. Veel chocola!

Enig tijd geleden werd het Amerika-avontuur van Jamie Oliver op televisie uitgezonden. In een van die afleveringen bezocht hij Mexicanen die in Amerika terecht zijn gekomen. Van alle Mexicaanse recepten die voorbij kwamen bleef de chocoladetaart (natuurlijk) hangen. Ik was vooral benieuwd naar het speciale kruidenmengsel met peper. Het kruidenmengsel dat 'good old' Jamie maakt wordt normaal gesproken gebruikt voor het kruiden van vlees of kip. Ik vroeg me ernstig af of ik die pittigheid zou kunnen 'handelen'. Echte Mexicanen kunnen die pepertjes toch beter aan dan ik ben ik bang. De combinatie van het korianderzaad, kaneel, Spaanse peper en cacao samen met de chocoladevulling, karamel en hazelnoten is een echte sensatie. Op wat gekuch na (‘uchauch, zit er soms PEPER in?!’) heeft de taart zijn werk gedaan: erg comforting! En de wodka was een goede aanvulling op onze mooie avond.

Excuus van de week: weekend met zus en nichten
Recept: Mole Chocoladetaart
(van Jamie Oliver)

Ingrediënten voor de bodem (zoet deeg):
250 g bloem plus wat extra
50 g poedersuiker
125 g ongezouten koude boter in kleine blokjes
1 sinaasappel1 groot ei
Een scheutje melk

Voor de vulling:
100 g hazelnoten

200 g pure chocolade (minimaal 72% cacao), fijngestampt
150 g ongezouten boter, in blokjes
200 g kristalsuiker
3 grote eieren
4-5 eetlepels dulce de leche of karamelsaus

Voor de pittige Mole:
2 eetlepels kaneel
2 kruidnagels
1 eetlepel korianderzaad
2 kleine gedroogde pepertjes
Geraspte schil van ½ sinaasappel
4 eetlepels cacaopoeder
2 eetlepels poedersuiker
Snufje zeezout



Zoet deeg, de bodem:
1. Zeef de bloem en het poedersuiker vanaf een behoorlijke hoogte in een grote kom.
2. Werk de blokjes boter met je vingers door de bloem en suiker tot het de structuur van broodkruim heeft.
3. Voeg op dit moment de sinaasappelschil toe voor extra smaak. Doe het bij het mengsel en meng alles goed.
4. Doe het ei en de melk bij het mengsel en werk alles met je handen door elkaar tot je een bal deeg hebt. Zorg dat je het deeg niet te lang kneedt, want dan wordt het taai in plaats van kruimelig en bros.
5. Stuif een beetje bloem over het deeg en op een schoon werkvlak en  druk de bal plat tot een schijf van ongeveer 2,5 cm dik. Stuif er nog wat bloem op, verpak het deeg in plastic folie en leg het minstens 30 minuten in de koelkast.
6. Beboter een ronde ovenschaal (25 cm).
7. Bestuif een schoon werkblad en rol het deeg voorzichtig uit met een deegroller, terwijl je het deeg steeds een slag draait, tot het ongeveer 1,5 cm dik is. Rol het deeg voorzichtig om de deegroller en rol het af over de ingevette ovenschaal. Druk het deeg nu in de vorm en neem daarbij de rand ook goed mee. Snijd het teveel aan deeg weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet hem 30 min in de vriezer. Verhit de oven ondertussen voor tot 180ºC (heteluchtoven op 160º).
8. Knip een groot vierkant stuk bakpapier af, maak er een prop van, vouw het uit en leg het in de deegbodem (druk het goed aan bij de rand). Vul de vorm tot de rand met rijst/bakbonen en bak de bodem 10 minuten ‘blind’ in de hete oven. Neem de vorm uit de oven. Haal het papier en de rijst/bakbonen eruit en zet de vorm nog 10 minuten terug in de oven tot de taartbodem stevig en bijna biscuitachtig aanvoelt. Laat hem afkoelen. Laat de oven aanstaan op 180ºC.

Voor de vulling:
1. Rooster de hazelnoten in een pan tot ze goudbruin zijn. Haal ze eruit en laat ze afkoelen.
2. Verhit een laag van 2,5 cm water in een pan op laag vuur en hang er een grote hittebestendige glazen schaal in, maar zodanig dat de bodem van de schaal het water niet raakt. Doe de fijngestampte chocolade met een snuf zout in de schaal. Doe zodra de chocolade begint te smelten de boter erbij en roer geregeld, maar voorzichtig. Hou het vuur laag anders begint de chocolade te schiften. Draai het vuur uit wanneer de chocolade en boter tot een glad, egaal mengsel gesmolten zijn.
3. Zet ¾ deciliter koud water in een schone pan op laag vuur en los er al kloppend 150 gram suiker in op. Haal de siroop van het vuur als alle suiker is opgelost.
4. De eieren moeten echt behoorlijk luchtig worden, dus doe ze in een kom en klop ze met een elektrische mixer; doe er de resterende 50g suiker bij. Blijf ongeveer 4 minuten kloppen, tot je een bleek en schuimend mengsel hebt. Schenk al kloppend de warme suikersiroop bij het geklopte ei.
5. Zet de mixer uit, schenk de gesmolten chocolade erbij en zet de mixer nog maximaal 10 seconden aan. Echt niet langer, want dan verdwijnt de luchtigheid.
6. Smeer de dulce de leche of de karamelsaus met de achterkant van een lepel over het hele oppervlak van de afgekoelde deegbodem.
7. Stamp de geroosterde hazelnoten fijn en strooi ze over de karamel.
8. Schenk het chocolademengsel in de taartvorm en strijk het oppervlak glad met een lepel. Zet de taartvorm op een bakplaat en bak hem 15 tot 20 minuten in de hete oven tot de chocolade aan de rand gestold is maar in het midden nog behoorlijk lobbig. Zet de taart weg en laat hem minimaal 2 uur afkoelen.

Voor de pittige Mole:
1. Stamp de specerijen voor het strooisel vlak voor het serveren in een vijzel fijn. Zeef het poeder over de taart. Waarschuw iedereen die mee eet voor het ‘you wouldn’t know what hit you’-effect!


De Mole-Chocoladetaart met extra Mole.

De Mexicaanse taart op Mexicaanse tafel.

'Piece of Mole'

Rabarber wodka mocht niet ontbreken!