zondag 21 augustus 2011

Do-it-your-own-way-cupcakes

Dat er in het land van taart ook zoiets bestaat als de trendgevoelige variant, is volgens mij iets van de laatste tijd. Omdat je via internet precies kan zien wie wat maakt is het logisch dat mensen elkaar aansteken. De mooiste creaties worden tot in detail omschreven en recepten gretig met elkaar gedeeld. Aan sites van hobbyisten met een voorkeur voor gestapelde taarten van marsepein met Louis Vuitton print geen gebrek.
Terwijl in mijn jeugd de Nederlandse traditionele appeltaart en hazelnootschuimgebak standaard aanwezig waren op elke verjaardag, zie je die nu nog maar sporadisch voorbij komen. Wat betreft het hazelnootschuimgebak ben ik daar niet heel treurig om. Van de vettige, harde room en het super zoete schuim werd ik meestal al na drie happen onpasselijk. Toen begin jaren ‘90 de MultiVlaai zijn winkels opende kwamen ook kersen- en rijstevlaai op de verjaardagstafel te staan.

Ik ben blij met internet en de enorme variatie die je tegenwoordig kan aanbrengen om het jaren ‘70 gehalte van de zondagmiddagverjaardag te omzeilen. Een trend die al geruime tijd is doorgedrongen tot menig feestje is de cupcake. Waren er vroeger alleen witte cupcakevormpjes te koop bij de supermarkt, nu schieten de winkels met speciale vormpjes, decoratiemateriaal en ready-to-eat cupcakes als paddestoelen uit de grond. In Utrecht is een van mijn favoriete winkels op dit gebied ‘de tafel van 18’, waar ze stellages vol met materialen hebben staan die gebruikt kunnen worden voor het maken van cupcakes en taart. Maar gelukkig kan ik in mijn plaats Houten tegenwoordig ook bij ‘Bij ons in de keuken’ op Het Rond en bij ‘Lies Cakeshop’ terecht voor eetbare kraaltjes, alle kleuren marsepein, decoraties van eetpapier en alle soorten eetbare kleurstof. Genoeg materiaal om afgelopen week een stuk of 50 cupcakes te versieren.
De helft daarvan versierde ik samen met een horde vijfjarigen, die er naast compleet eigen creaties ("decoreer er maar een eind op los; als je 'm straks maar wel zelf op eet") ook nog ‘in opdracht’ Koekiemonster-cupcakes van maakten. Ik had verwacht dat de blauwe eetbare kleurstof aan het eind van het kinderfeestje op het plafond zou zitten of anders wel in mijn haar, maar het ‘kleur je kokos zelf blauw’ was spectaculair genoeg om ze bij de les te houden.

De tafel van 18: Burg. Reigerstraat 33, Utrecht
Bij ons in de keuken: Het Rond 33  (in de Vershof), Houten
Lies Cakeshop: Duwboot 52, Houten

Excuus van de week: feestjes
Recept: cupcakes


Ingrediënten:
1 pak Cakemix
En afhankelijk van het merk dat je gebruikt moet je de volgende ingrediënten vaak nog toevoegen:
3 eieren
boter
melk

Voor de ‘Do-it-your-own-way-cupcakes’: zoveel decoratiemateriaal als je maar wilt!

Voor de Koekiemonster cupcakes:
geraspte kokos
blauwe eetbare kleurstof
witte fondant
zwarte eetbare kleurstof
poedersuiker

1.Volg de instructies op het pak cakemix en bak de cupcakes.
2. Meng voor de Koekiemonster-cupcake de kokos met een paar druppels blauwe kleurstof.
3. Meng wat poedersuiker met wat water, zodat een stevig glazuur ontstaat.
4. Besmeer de cupcake met glazuur en doop daarna in de kokos.
5. Rol van de witte fondant twee ogen en plak ze vast met wat glazuur.
6. Kleur wat witte fondant met zwarte eetbare kleurstof en rol de pupillen.
7. Snijd een mond in de cupcake en steek er een koekje in. ‘I looooove cookies!’


Mijlpaal!

De 'do-it-your-own-way-cupcakes'

De cupcake taart!

Cupcakes voor bij de verjaardagstaart.

Koekiemonster-cupcake!