maandag 1 augustus 2011

Koekjesdag

Afgelopen vrijdag bleek het ‘wereldkoekjesdag’ te zijn. Op internet worden overigens ook 1 maart, afgelopen donderdag 28 juli en een dag in oktober als de wereldkoekjesdag bestempeld, dus qua organisatie is er volgens mij nog wel wat werk aan de winkel. Wereldwijd één dag uitkiezen bijvoorbeeld.
Eigenlijk natuurlijk een onzinnig idee, want waarom zou je je beperken tot een moment voor koekjes? 'Koekjes; anytime, anywhere' zou ik zeggen. Maar aangezien een aanzienlijke groep mensen afgelopen vrijdag in Amsterdam is samengekomen om te vieren dat het ‘tweede wereldkoekjesdag’ (one of many) was, kon ik niets anders dan ook aan de slag in eigen keuken.

Naast het feest voor de ‘koekjes in alle soorten en maten’, vierde de groep ook dat de Koekjesbrug in Amsterdam dit jaar 100 jaar bestaat. Martin Bril schreef ooit in een van zijn stukjes dat de Koekjesbrug op zijn mooist is op een hete dag in augustus. Wie weet wordt het nog wat deze maand. Ik zou bijna een voorstel doen: wereldkoekjesdag in augustus. Of maak ik het nu nog ingewikkelder voor de organisatie?

Om de lat wat hoger te leggen voor mijzelf en zo toch een soort ode aan de koekjes te brengen, heb ik een recept gebruikt voor macaron-achtige koekjes met kokos en peperchocolade. Geprobeerd om deze berg koekjes natuurlijk (met hulp van de overige familieleden) wel op de wereldkoekjesdag zelf nog helemaal op te eten, om er zo toch nog een memorabel moment van te maken.

Excuus van de week: wereldkoekjesdag
Recept: Kokoskoekjes met peperchocolade


Ingrediënten:
2 eiwitten
110 g suiker
1 theelepel vanille-essence
35 g bloem
120 g geraspte kokos
50 g (peper)chocolade

1. Verwarm de oven voor op 150º (135º hetelucht). Bedek de ovenplaten met bakpapier.
2. Klop de eiwitten stijf in de keukenmachine totdat het schuim in pieken blijft staan.
3. Voeg de suiker toe in etappes, totdat alle suiker is opgenomen in het mengsel.
4. Voeg de vanille, het gezeefde bloem en de kokos toe in twee etappes.
5. Schep met een eetlepel bergjes van het mengsel op de bakplaten. Laat telkens 5 cm tussen de koekjes over.
6. Bak in 30 minuten in de oven en laat de kokoskoekjes afkoelen op de platen.
7. Verwarm de chocolade au-bain-marie op. Doop een lepel in de chocolade en versier de koekjes met streepjes chocolade. Laat afkoelen en eet, als het wereldkoekjes dag is, de hele berg in een keer op.


Een berg koekjes.

Kokoskoekjes met peperchocolade.

'Milk & cookies', of in dit geval zelfgemaakte abrikozensiroop en koekjes!