zondag 26 juni 2011

Sticky business in de keuken

Tijdens het etentje met de nichten enkele weken geleden kreeg ik het verzoek voor het maken van een ‘Sticky Date’. Hier had ik nog nooit van gehoord. De naam wekte enigszins vreemde associaties op (‘Honi soit qui mal y pense’...). Maar het blijkt een onschuldige dadeltaart te zijn, overgoten met een kleverige toffeesaus. Zij aten de taart toen zij door Australië trokken en waren er lyrisch over.
Het recept kwam ik bij toeval tegen, dus deze request-taart kon worden toegevoegd aan de things to do list.

Toen ik deze week de Australische versie van MasterChef bekeek, moest daar bij wijze van eliminatietest door drie van de deelnemers een Sticky Date Pudding worden gemaakt. Degene met een ingestort, ongaar, verbrand of anderszins verkeerd uitgepakt exemplaar zou de race om de masterchef-titel moeten verlaten.
Hoewel de drie deelnemers allemaal op hun eigen manier te werk gingen (de jurist heel nauwkeurig, het bemanningslid van een onderzeeër ietwat grof en chaotisch en de callcenter-medewerker heel voortvarend), was het resultaat van de drie taartjes met toffeesaus en een praline verbazingwekkend gelijk. De jury kon op basis van de sticky dates dan ook niet overgaan tot het wegsturen van een van de deelnemers.

Het programma ‘MasterChef’ bestaat al sinds 1990 en heeft diverse formats doorlopen. Vanaf 2008 presenteerde het duo John Torode en Gregg Wallace de kookwedstrijd en kreeg het programma genoeg zendtijd om succesvol te worden. In een periode van zes weken, met kwart-finales, halve finales en een uitgebreide finale weet het programma in te gaan op waanzinnige gerechten en ingrediënten en daar een bloedstollende strijd van te maken. Na een aantal succesvolle jaren op de BBC2 is het programma-format nu ook internationaal uitgezet en wordt het programma – in nieuwe stijl – in twintig andere landen opgenomen en uitgezonden. Dat levert natuurlijk enorm veel materiaal op en dat verklaart denk ik waarom ik tegenwoordig, als ik de tv aanzet meestal direct in een of andere MasterChef uitzending terecht kom. Soms met Gordon Ramsay, meestal met zwetende deelnemers, de ene keer met professioneel snijdende koks de andere keer met stuntelende amateurkoks. En deze week dus een groepje ‘Hey-Mate-Aussies’, in de weer met suiker, room en dadels.

Excuus van de week: Australische request taart toevallig ook bij MasterChef
Recept: Sticky Date Pudding


Ingrediënten:
225 g ontpitte dadels, fijngehakt
250 ml zwarte thee
100 g zachte boter
175 g fijne kristalsuiker
3 eieren
1 theelepel koekkruiden
1 theelepel vanille-extract
225 g zelfrijzend bakmeel
1 theelepel bakpoeder (of 3/4 kwart theelepel zuiveringszout)

Voor de toffeesaus:
110 g boter
250 g lichtbruine basterdsuiker
250 g karamelstroop
250 ml slagroom
halve theelepel vanille-extract

Voor de praline:
een flinke dot boter
een paar scheppen suiker
een handvol geschaafde amandelen (of andere noten)

Verder:
Een springvorm met een diameter van 20 cm

De taart:
1. Verwarm de oven voor op 180º (160º hetelucht). Beboter de springvorm, bestrooi met bloem en beplak de randen met bakpapier.
3.Hak de dadels fijn en laat ze een paar minuten in de thee koken.
4. Klop de boter in een mengkom romig. Klop de suiker erdoor tot een bleek luchtig mengsel ontstaat. Klop de eieren er doorheen, gevolgd door de specerijen en de vanille.
5. Spatel de dadels door het mengsel. Zeef het zelfrijzend bakmeel met het bakpoeder of zuiveringszout boven de kom met het mengsel en vouw alles luchtig door elkaar.
6. Schep het beslag in de vorm en bak het ongeveer 45 minuten tot de bovenkant net stevig is en een in het midden erin gestoken spies er schoon uitkomt. Om de vochtigheid hoog te houden heb ik er een ovenvast schaaltje met water bijgezet in de oven, waardoor de taart niet uitdroogt in de oven. Geen idee of dit heeft bijgedragen aan het eindresultaat, maar volgende keer doe ik het weer!

De toffeesaus:
1. Doe alle ingrediënten in een pan, zet hem op het vuur en laat de inhoud regelmatig roerend 5 minuten inkoken tot een gebonden saus ontstaat. Echt te makkelijk. Serveer warm bij de taart. De saus kun je bewaren in een afgesloten fles in de koelkast (als je dat red).

De praline:
Dit heb ik een beetje op gevoel gedaan. In een rechthoekige ovenschaal wat bakpapier gelegd. Daarop een hand amandelen gedrapeerd. Vervolgens een grote klont boter in de pan laten smelten. Er een paar scheppen suiker bij gedaan en ook laten smelten. Het mengsel vervolgens op middelmatig vuur met rust gelaten totdat de kleur veranderde. Als er een stroperige sliert aan de achterkant van een lepel blijft kleven en in een piek opdroogt is de karamel klaar. De karamel in de ovenschaal gegoten en over de amandelen verspreid. Laten afkoelen en met een heel scherp mes in stukken hakken.
Serveer de taart een beetje warm, met de warme saus en een (koude) praline.


Klik hier om de MasterChef uitzending te bekijken waarin de Sticky Date wordt gemaakt.

De praline in zijn geheel.

Klaar om aan te vallen!

Elk puntje verdient zijn eigen lading toffeesaus.