Het bezoek aan de kersentuin stel ik nog even uit, maar op die Hollandse aardbeien heb ik wel mijn zinnen gezet. Deze kan ik gelukkig volop verkrijgen op onze plaatselijke moestuin. Uit deze tuin komen al een paar jaar ladingen rabarber, vele aardbeien en een 'over-your-head-hoeveelheid' courgettes. Deze moestuin, ooit gestart vanuit een idee van volledige inzet door tutti familie (mijzelf incluis), wordt in de praktijk vooral gerund door mijn schoonvader, voor wie alle credits. Wij oogsten graag mee. Nu mijn kinderen hun eigen stukje grond hebben gekregen in de tuin en daar al welgeteld één bonenplantje en een aantal Dalia’s op hebben gepland, proberen we wekelijks te gaan kijken naar de vorderingen van hun planten. Ik ben benieuwd hoe lang deze plantjes zullen overleven met deze twee overijverige 3- & 4 jarige beheerders. Gewapend met schepjes en schoffels (“Nee, niet het bonenplantje weg schoffelen, dan doet hij het niet meer.”) bestieren we eens per week de ‘Hoes-tuin’. De aardbeien staan gelukkig afgeschermd onder een netje.
Na aardbeien met slagroom en aardbeien met witbrood (met suiker en kaneel) staat er vanaf nu ook een nieuwe favoriet op mijn lijstje: taart met amandelroom en aardbeien. Amandelroom (frangipane) wordt vooral in Frankrijk gebruikt als vulling voor diverse taartjes. Het wordt gemaakt van amandelpoeder en kan worden gecombineerd met veel verschillende soorten fruit: zo kom je met gemak aan die twee stuks fruit per dag...
Excuus van de week: zomerseizoen inluiden
Recept: aardbeientaart met frangipane (amandelroom)
Ingrediënten:
Voor de bodem (700 gram zoet briseerdeeg):
350 g bloem
klein snufje zout
150 g boter
100 g poedersuiker
2 eieren, geklutst
Voor de frangipane (400 gram):
125 g boter, zacht gemaakt
125 g poedersuiker
125 g gemalen amandelen
20 g bloem
2 grote eieren
Voor de bovenkant:
500 g Hollandse aardbeien
1 zakje Taartina (Dr. Oetker)
2 eetlepels poedersuiker
1. Beboter een bakvorm (24 cm).
2. Voeg de boter toe aan de gezeefde bloem en wrijf hem met de vingers zacht. Voeg de suiker toe en meng goed. Voeg hierna de eieren toe en meng opnieuw. Kneed het deeg totdat het zacht is. Rol het deeg tot een bal, pak in in plastic folie en laat een uur rusten in de koelkast.
3. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en bedek de bakvorm. Snijd het teveel aan deeg weg en plaats de vorm tien minuten in de koelkast staan.
4. Maak ondertussen de frangipane. Klop de boter tot hij heel zacht is. Voeg de poedersuiker, de gemalen amandelen en de bloem toe en meng goed. Voeg de eieren er een voor een aan toe en blijf kloppen totdat ze volledig zijn opgenomen in het mengsel.
5. Giet het mengsel in de taartvorm.
6. Verwarm de oven voor op 180 graden (160 hete lucht).
7. Plaats de taart in het midden van de oven en bak in ongeveer 30 minuten (totdat de bovenkant van de frangipane licht verkleurt). Laat afkoelen.
8. Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd in schijfjes. Verdeel ze dakpansgewijs over de taart.
9. Meng de Taartina met twee eetlepels poedersuiker. Roer er 250 ml water door en breng het al roerend aan de kook. Laat het mengsel iets afkoelen en verdeel het over de aardbeien voor een glanzend resultaat.
Aardbeientaart uit de 'Hoes-tuin' |