dinsdag 17 mei 2011

Piece of Cake

Op de een of andere manier lijkt het maken van een mooie taart vaak makkelijk als je er op televisie een programma over ziet. De BBC zend geregeld hele leuke programma’s uit waarin de ene na de andere waanzinnige creatie voorbij komt. Misschien ligt het aan de manier van filmen of misschien is het de manier waarop die Engelsen de ene na de andere one-liner gebruiken om hun gerechten op te leuken. Het kan ook zijn dat ik gewoon blij word van de omvang van degene die dit soort kookprogramma’s in Engeland vaak presenteert. Aan Nigella Lawson’s mooie rondingen kun je goed zien dat ze ook echt houdt van haar gerechten. Die twee dikke Engelse dames die vroeger samen een kookprogramma presenteerden met hun; “Just put a little bit of butter in the pan”- wat altijd neerkwam op minimaal een heel pakje roomboter. De Ierse Rachel Allen doet hetzelfde met suiker. De ladingen suiker die zij gebruikt zijn soms zelfs mij teveel van het goede.

Maar sinds ik voor het eerst het programma Baking Made Easy van Lorraine Pascale zag, ben ik in de war. Het voormalig topmodel is na haar fotomodelcarrière gaan doen wat ze leuk vindt: een kookopleiding in Leith met de nadruk op International Culinary Arts in Pastry. Na het voltooien van de studie heeft ze gewerkt in verschillende restaurants en is vervolgens zelf een taartenwinkel begonnen. So far so good zou je denken. Maar hoe blijft een voormalig topmodel te midden van de grote verleidingen van suiker en deeg zo dun?!
De insteek van haar programma is leuk: haar motto is ‘bakken is makkelijk’. Alles wat uit de oven komt kun je zelf in elkaar flansen. En zo komt het dus dat het maken van een ‘I-can’t-believe-I-made-this-cake’ er heel gemakkelijk uitziet. Al ben ik er na deze weekuitdaging niet zeker van. Schijn bedriegt.

De taart van deze week moest minimaal bestaan uit een aantal componenten roze, paars en een grote 3. Dit om thuis te vieren dat we een driejarige hebben rondrennen. Voor snel veel resultaat dacht ik aan grote hoeveelheden rolfondant (bij Cake Boss gooien ze dat immers ook met het grootste gemak overal overheen), eetbare kleurstof en eetbare bloemen. Na een veel te late start heb ik tot na middernacht staan zwoegen op een feest-taart. Hoera!

Excuus van de week: taart voor een jarig Jobje
Recept: birthday celebration cake

Ingrediënten:
Voor de cake:
2 pakken cakemix, en afhankelijk van de mix (zie pak):
6 eieren
400 roomboter
100 ml melk
twee citroenen

Voor de vulling:
4 eetlepels frambozenjam, gezeefd
250 g boter
1 zakje vanillepuddingpoeder (om te koken voor 500 ml melk)
400 ml melk

Voor de buitenkant:
250 g abrikozenjam
400 g rolfondant (marshmallow smaak)
decoratiemateriaal
kleurstof om de fondant te kleuren

1. Bak twee cakes volgens de beschrijving op het pak (voeg voor een extra fris element citroenrasp toe aan de mix.
2. Snijd de onderste cake recht af, zodat de bovenste cake er mooi op kan komen te staan.
3. Smeer de bovenkant van de onderste helft in met de gezeefde  frambozenjam.
4. Roer 100 ml melk door het puddingpoeder. Breng de rest van de melk (300 ml) aan de kook en roer de poeder er doorheen. Laat ongeveer 1 minuut zachtjes koken. Giet de pudding in een schotel en laat afkoelen.
5. Klop 250 g boter tot een zachte massa. Roer de pudding glad en roer hem door de boter. Giet het mengsel voorzichtig op de met frambozenjam ingesmeerde cake en smeer uit.
6. Leg de bovenste cake er voorzichtig bovenop.
7. Smeer de taart in met abrikozenjam, ook aan de zijkanten.
8. Strooi wat poedersuiker op het werkblad en rol de fondant voorzichtig uit tot een grote lap. Vouw de lap vervolgens om de taart heen. Snijd het teveel aan fondant langs de taartbodem weg.
9. Decoreer de taart naar eigen inzicht (of, zoals in mijn geval, naar gelang de hoeveelheid tijd die je nog over hebt totdat je ogen dichtvallen).
10. Laat de birthday celebration cake in de koelkast opstijven.