vrijdag 7 februari 2014

Carluccio & sinaasappel mascarponetaart


Guilty pleasure van deze week: oude Italiaanse mannen
Ik heb een zwak voor mannen die gepassioneerd koken. Manlief weet er alles van. Toen ik nog geen ei kon bakken, kookte hij al heerlijke gerechten die mij door mijn studententijd heen sleepten en waar ik als een blok voor viel. Aanvankelijk was hij het die op zaterdagochtend naar de BBC kookprogramma’s zat te kijken. Ik keek met één oog mee, maar werd in de loop van de tijd steeds enthousiaster over de Britse kookprogramma’s. Op de BBC komen heel veel verschillende chefs aan bod en ik was meteen weg van Gennaro Contaldo. Goede vriend van Jamie Oliver en trouw aan zijn Italiaanse roots. Dat heerlijke accent en die passie & hartstocht! Gennarro kan voor mij niet meer stuk (zelfs niet toen hij in een heel vreemd pakje de eerste Foodtube aflevering van Jamie Oliver opende). En toen bleek dat Gennarro met bevriende Italiaanse kok Antonio Carluccio het programma ‘Two Greedy Italians’ op ging nemen, kon ik niet wachten om de eerste uitzending te zien. Gennarro was jarenlang Carluccio's assistent in de keuken en leerde veel van hem. Twee oude Italianen die in Italië op zoek gaan naar gerechten uit hun jeugd, naar smaken die hun moeders op tafel toverden, naar bijzondere Italiaanse gerechten.

Deze maand staat Carluccio in de Allerhande, die in het teken van de Italiaanse keuken staat. Met zijn ‘torta paradiso’, oftewel Car­luc­cio’s luch­tig mas­car­po­ne­ge­bak. Mijn zelfopgelegde ‘Italiaanse week’ kon niet zonder deze taart. Manlief vertrok deze week naar Italië, dus probeerden de dametjes & ik hier ook wat il Tricolore-sfeer op tafel te toveren. We aten home-made pizza’s, Calzone, risotto met artisjok, pasta’s en mislukte courgettekoekjes. Deze week bakte ik voor het eerst Cantuccini en dus de lekkere taart van Carluccio. Omdat ik een grote fan ben van de combinatie mascarpone met sinaasappel paste ik het recept aan: geraspte (biologische) sinaasappelschil door het beslag en een marmelade-achtige jam gemaakt van 1 sinaasappel als tussenlaag. Mag vast wel van meneer Car­luc­cio;-)


Mijn Italiaanse week!

Het beslag (met Allerhande op de achtergrond), de jam en het samenstellen.



Weten hoe je zelf heerlijke Italiaanse biscotti kan maken? Kijk dan deze week op Vrouwonline en maak Cantuccini! 


Recept: Italiaanse taart met sinaasappel en mascarpone
Ingrediënten:
250 g roomboter (op kamertemperatuur)
250 g kristalsuiker
4 grote eieren
1 vanillestokje
225 g zelfrijzend bakmeel
25 g maizena
1 tl bakpoeder
rasp van 1 biologische sinaasappel

Voor de vulling:
1 biologische sinaasappel
300 g mascarpone
2 x 50 g fijne kristalsuiker

Extra nodig: twee springvormen van 20ø cm en een staafmixer. Je kunt de taart ook in een springvorm van 25
ø cm bakken en de taart door midden snijden, maar als je twee springvormen in huis hebt is het makkelijker twee taarten te bakken en die op elkaar te stapelen.

1. Verhit de oven tot 180 °C. Vet de twee springvorm van 25 cm doorsnee dun in met boter en beleed ze met bakpapier.
2. Voeg de boter en de suiker in een kom en mix dit tot een licht en luchtig geheel.
3. Voeg de eieren, de sinaasappelrasp en het merg van de vanille toe.
4. Zeef het bakmeel met de maïzena en het bakpoeder boven de kom met het boter/eimengsel en spatel alles met een garde door elkaar.
5. Giet het beslag in de springvormen en bak de cakes in ongeveer 30 minuten gaar. Prik er een satéprikker in om te checken of de binnenkant goed gaar is (als de satéprikker er schoon uitkomt is de taart gaar, anders laat je ‘m nog wat langer in de oven staan).
6. Haal de taarten uit de oven en laat ze iets afkoelen voordat je de springvormen verwijdert.
7. Maak, terwijl de taarten afkoelen, de sinaasappeljam. Snijd de sinaasappel (die je gebruikte voor de rasp) in dunne plakken en leg ze in een steelpannetje. Voeg wat water en 50 g kristalsuiker toe. Breng dit mengsel aan de kook en laat het zachtjes pruttelen. Als de sinaasappels zacht zijn haal je de pan van het vuur en pureer je de massa met een staafmixer. Proef het mengsel. Is het te bitter, voeg dan wat kristalsuiker toe en zet de pan nog even op het vuur terwijl je de suiker door het mengel blijft roeren. Haal de pan van het vuur.
8. Klop de overige 50 g suiker door de mascarpone. Smeer de sinaasappeljam uit op de bovenkant van de onderste taart. En bedek de onderkant van de bovenste taartlaag met de mascarpone. Zet deze bovenste laag bovenop de onderste taart, bestuif met poedersuiker en serveer.