vrijdag 15 november 2013

Waar het hart vol van is: speculaas!Soms zie ik het ineens voor me: een eigen zaak vol Franse gebakjes, een kookstudio vol taart, een customized food truck om mee door het land te trekken. Een profi-keuken met een enorm aanrecht, grote ovens en kilo’s meel en suiker. Een Franse HY bus met een uitklapraam en sierlijke belettering! Er staat een gebouw met grote garage te huur in mijn straat, dus mijn fantasie slaat zo nu en dan op hol! Stel je eens voor! Eerst nog even een loterij winnen;-)

In de tussentijd gebruik ik gewoon mijn eigen oven om flink door te bakken! Deze week probeerde ik of je ook een hart van gevulde speculaas kan maken, zonder ovenvorm. Ik dacht eigenlijk dat dit project gedoemd was om te mislukken, omdat ik bang was dat de spijs tussen de lagen speculaas uit zou lopen. Met een hartvormige uitsteekvorm maakte ik de bodem en bovenkant van de koek. En na het geheel te hebben opgestapeld en te hebben voorzien van een laag geschaafde amandel, plaatste ik het hart op een bakplaat in de oven. Met gekruiste vingers heb ik staan kijken naar het bakproces. Tot mijn grote verbazing bleef alles netjes op zijn plaats! Misschien toch maar eens informeren naar de mogelijkheden van het pand, want ik zie de massaproductie speculaasharten al voor me!

Met de geur van speculaas en de eerste uitzendingen van Dieuwertje Blok is het sinterklaasseizoen deze week officieel geopend. Tot en met 5 december zit ik hier in een huis vol geknutselde pietjes, VOF de Kunst Sint-liedjes, themaboeken en een heus mini-sinterklaaspoppenhuis. Ik zal hieronder op een rijtje zetten welke sinterklaas-recepten je bij dit tafereel kunt bedenken (zodat je zelf ook een huis vol sinterklaas-geuren kunt hebben).

• Recept voor een Sinterklaas-taart (in de vorm van het boek van Sinterklaas)

• Zo maak je je eigen home-made borstplaat en kruidnootjes

Op mijn blog op vrouwonline.nl zijn deze week in het kader van het grote sinterklaas-gebeuren hele leuke WINacies! Mijn vrouwonline-medebloggers en ik mogen mooie dingen weggeven! Wil je een taartenpakket winnen? Klik dan hier om mijn blog op vrouwonline te lezen en te zien hoe je kans maakt op een Winter Wonder taartenpakket, of om door te klikken op de andere winacties van Margje, Esther, Susanne, Pipfoods en DeniseM!

Zelf zo’n speculaashart bakken? Het is niet ingewikkeld en ideaal om cadeau te doen!
Ik gebruikte voor het maken van dit hart een pak voor gevulde speculaas van Koopmans en spijs van Dr. Oetker. Vast ook te maken from scratch, maar dit werkt net zo goed en is lekker.


Hart van mijn oma, doorgegeven aan mijn moeder en nu aan mij!

Vullen met spijs.

Uitsmeren en vorm verwijderen.

Bovenkant erop.

Ei en amandel erop en zo in de oven!

Recept: speculaasharten
Ingrediënten:
1 pak Koopmans speculaas
1 pakje  Dr. Oetker spijs
1 ei
4 el water
1 bakje geschaafde amandelen
150 g roomboter

1. Volg de werkwijze zoals vermeld op het pak.
2. In plaats van het uitdrukken van het speculaasdeeg in de vorm, rol je het deeg uit op een schoon werkblad. Steek harten uit het deeg.
3. Bestrooi een schoon werkblad met amandelschaafsel, leg de onderkanten van de harten op het amandelschaafsel en druk iets aan.
3. Smeer een laagje spijs uit over de onderste harten.
4. Leg bovenop het spijs een tweede laag koek (de bovenkant).
5. Bestrijk de harten met een losgeklopt ei en bestrooi ze met amandelschaafsel. Zorg dat het schaafsel ook aan de zijkant van het hart blijft zitten (hierdoor blijft de spijs op zijn plek).
6. Verwarm de oven (170º/150º hetelucht). Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Plaats de speculaasharten op het bakpapier en bak ze in ongeveer 30 minuten (kleine exemplaren iets korten, grote exemplaren iets langer) mooi bruin en gaar.