Tien jaar Tarte taart An! Niet altijd online, wel vaak te vinden in de keuken! Om te koken, om te eten en om verhalen te delen. Over Franse patisserie, over koken uit favoriete kookboeken, over gin-tonic, over kruiden uit de (moes)tuin en over mijn muziek (Salon Perdu), met foto's en soms recepten. Na 'elke week een excuus voor taart', 'een jaar vol Franse patisserie' & 'een jaar vol guilty pleasures', deel ik nog steeds enthousiast wat mij bezig houdt;).
vrijdag 18 oktober 2013
Spekkoek
‘Guilty pleasure’ van deze week: kruidige smaken
Manlief in feeststemming in het Groningse nachtleven, dametjes op één oor en een aanrecht vol ingrediënten. Sommige taarten kun je alleen maar maken als je weet dat je even de tijd hebt. Mijn zaterdagavondproject van afgelopen week: spekkoek.
De eerste keer dat ik spekkoek at, was samen met vriendin Michelle op een festival vol Oosterse eettentjes, winkeltjes vol wierook & maansteen en een massa bezoekers ergens in Den Haag. Dit klinkt als de beschrijving van een paranormaalbeurs, maar ik kan me niets herinneren van waarzegsters en toekomstvoorspellers. Misschien omdat ik alleen nog maar oog had voor de stand met spekkoek. Door de naam van het knalgroen-gelaagde stuk cake had ik het geheel bijna laten staan. Spek en cake leek mij geen briljante combinatie. Maar een overenthousiaste verkoopster bood mij een stukje aan en ik was verkocht! Niks geen spek, maar een cake vol heerlijke kruiden als kaneel, anijs, kardemom en kruidnagel. Ik was nog even bang voor een hallucinerende werking toen ik al een heel stuk achter de kiezen had (spacecake was toch ook groen?), maar toen alles om mij heen er normaal uit bleef zien en niemand rare stemmen of vormen kreeg, was ik gerust gesteld en voor altijd fan!
Het recept is ontstaan in Nederlands-Indië en bestaat uit laagjes in twee kleuren, om en om. Soms wordt de lichte laag groen gekleurd met pandan. Het is geen eenvoudige klus om een spekkoek te maken. Het beslag is niet ingewikkeld, maar de moeilijkheid zit ‘m vooral in het bakken van de laagjes: laag voor laag! De cake wordt onder de gril van de oven per laag gestold. Even niet opletten en de laag is te ver doorgebakken en te hard. Te kort onder de gril levert een laag op die nog te vloeibaar is. Zodra je daar de volgende laag op uitsmeert, zal je zien dat de lagen door elkaar heen gaan lopen. Stress! Spekkoek wordt vanwege dit bewerkelijke proces alleen bij speciale gelegenheden geserveerd. Een jarige manlief leek mij wel een uitgelezen kans. Met wat beginners luck, een enorme focus en een rode blos op de wangen was het spannende project zaterdagavond-laat een feit. Toen de taart zondag na het aansnijden ook nog echt uit laagjes bleek te bestaan (gelukt!) was het feest compleet. Ik voel een traditie opkomen...volgend jaar een spekkoek met één laagje extra;-)
Benieuwd naar mijn oplossing voor rijpe bananen? Klik dan hier om deze week mijn blog op vrouwonline te lezen.
Recept: spekkoek met gele en bruine laagjes
Ingrediënten:
2 x 75 gram bloem (ik gebruik patentbloem)
2 x 150 gram boter
2 x 6 eieren
150 gram witte basterdsuiker
150 gram donkere basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker (of een flinke schep zelfgemaakte vanillesuiker)
8 theelepels gemalen kaneel
3 theelepels gemalen kruidnagel
2 theelepels gemalen nootmuskaat
2 theelepels anijspoeder
3 theelepels gemalen kardamom
een snufje zout
Verder nodig:
een springvorm van ongeveer ø20 cm
1 Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand. Zet twee kommen klaar zodat je makkelijk kunt werken. Doe in de ene kom de witte basterdsuiker, vanillesuiker en 150 gram zachte boter. Mix dit geheel door elkaar.
2. Pak 6 eieren en scheid het eigeel van het eiwit (zorg dat er geen eigeel of eierschaal bij het eiwit komt, anders kan je het straks niet meer stijf kloppen). Klop de eidooiers een voor een door het boter/suikermengsel en mix ze telkens goed door het beslag.
3. Spatel 150 gram bloem door het beslag en zet dit gele beslag even weg.
4. Mix in een andere kom de overige 150 gram boter, het anijspoeder, de donkere basterdsuiker, de gemalen kruidnagel, de gemalen nootmuskaat, het kaneel en de kardemom door elkaar en mix dit geheel goed door.
5. Pak de overige 6 eieren en scheid het eigeel weer van het eiwit. Deze hoeveelheid eiwit kun je wegzetten (en er bijvoorbeeld meringues van maken) want je hebt in totaal maar 6 eiwitten nodig voor dit recept. Klop de eidooiers een voor een door het donkere beslag.
6. Spatel de overige 75 gram bloem door het beslag.
7. Klop de 6 achtergehouden eiwitten met een snufje zout schuimig en stijf in een schone, vetvrije kom, tot het schuim in zachte pieken blijft staan.
8. Haal de twee kommen met het gele en donkere beslag weer tevoorschijn. Spatel de helft van het eiwit door het gele beslag en de rest luchtig door het bruine beslag. Let op! Spatel het er voorzichtig doorheen, zodat het beslag luchtig blijft en blijf vooral niet te lang mengen, want dan verliest het eiwit zijn kracht.
9. Vet een springvorm (van ongeveer ø20 cm) in met boter (gebruik geen bakpapier want dat kan gaan branden onder de gril!).
10. Schep 2 lepels van het gele beslag in de springvorm en strijk het beslag uit over de bodem van de vorm tot een heel dun laagje van een paar mm dik (bijna nog doorschijnend). Plaats de vorm 15 cm onder de grill en laat het beslag in anderhalve minuut stollen. Als je goed kijkt zie je het beslag veranderen van structuur (er verschijnen wat luchtbelletjes in en de kleur wordt meer intens).
11. Neem de vorm uit de oven, schep 2 lepels van het donkere beslag bovenop de nog hete lichte laag. Je zal zien dat het beslag een beetje smelt en zich makkelijk over de onderste laag uit laat smeren. Strijk dit donkere laagje uit tot net zo’n dun laagje. Plaats de vorm weer onder de grill en laat in anderhalve minuut stollen.
12. Herhaal het maken van de laagjes (om en om qua kleur) net zolang tot het beslag (bijna) op is en eindig met een donkere laag beslag voor de bovenkant van de cake.
13. Schakel de grill uit en laat de taart nog 10 minuten in de open oven staan. Haal de cake uit de oven en laat volledig afkoelen voordat je de springvorm verwijdert.
14. Bewaar de cake in de koelkast (haal hem wel even iets voor het opdienen uit de koelkast, want dan komen de smaken beter tot zijn recht) en serveer eventueel met een bovenlaag van slagroom en chocoladeschaafsel.