vrijdag 11 oktober 2013

Borrelen in de Haarlemmerbuurt


Guilty pleasure: neut met een (zoet) hapje
Op steenworp afstand van Amsterdam CS ligt mijn nieuwe favoriete boekenwinkel! De kookboekhandel aan de Haarlemmerdijk. Een paradijs voor foodies. Ik was ‘a woman on a mission’, want ik kwam er voor de lancering van de nieuwe kalender van Uitgeverij Snor en Kamer 465: de borrelhapjeskalender. Ver van mijn zoete-bed-show zou je zeggen, maar als ik ergens gek op ben is het borrelen. Een glas Merlot met stukjes Franse kaas of pinda’s en olijven. Met de borrelhapjeskalender zie je wat anderen het liefst op tafel zetten. Van oer-Hollandse kaasblokjes tot een mooie uientaart of hamkaaskoekjes. Op de kalender staat zelfs een dag voor zoete cakejes! Zelf vind ik dat zoet ook prima samen gaat met bubbels. In Reims dopen ze graag een soort roze lange vingers (Roses de Reims) in de Champagne, dus witte wijn met cake is misschien ook geen gek idee?

Anya van de Wetering


De kalender is weer met liefde gemaakt, en dat zie je. Met een mooie kaft (waardoor de kalender fijn op je aanrecht kan worden neergezet) en leuke illustraties is dit weer een bijzondere uitgave. De kookboekhandel liep vol, Anya van de Wetering (Kamer 465) gaf een kijkje in de keuken over de totstandkoming van de kalender, hapjes gingen rond, glas met bubbels werd geheven en de lancering was een feit. Op een jaar vol mooie borrelmomenten!





Na de lancering nam ik nog even de tijd om door dit leuke deel van Amsterdam te slenteren. Van de Haarlemmerdijk door naar de Haarlemmerstraat. Er gebeurt hier zo veel! Leuke koffietentjes, een hoop kleine winkels met bijzondere producten, Papabubble (een winkel waar artistiek snoep wordt gemaakt), olie van Meeuwig, de bijzondere winkel Sukha en een nieuwe parel: Petit Gâteau. Net geopend en zo Parijs! Een ruime zaak, waar achterin kan worden meegekeken bij het bakproces, waar je koffie kan drinken en croissants kunt eten (met uitzicht op de onweerstaanbare gebakjes). Mooie Franse taartjes, in een nieuw jasje. Of beter; op een moderne manier uitgevoerd. Bij Petit Gâteau ligt de vitrine vol met taartjes van dezelfde afmeting, maar met uiteenlopende vullingen. Clafoutis, tartelettes au chocolat, tartelettes aux framboises en taartjes met een witte chocolade-pistachevulling. En met een charmante Fransman achter de toonbank is dit een plek waar ik blij van word. Het is duidelijk dat de filosofie van Petit Gâteau voort komt uit de grote ervaring die de oprichters van de zaak hebben binnen de wereld van de hogere patisserie. Met opleidingen bij Ecole de boulangerie et de pâtisserie Paris, werkervaring bij o.a. la Pâtisserie des rêves, La Grande Epicerie de Paris en diverse sterrenrestaurants brengen Meike Schaling, Patrice Andrieu en Audrey Krief de hogere Franse patisserie naar Nederland. En daar ben ik heel blij om! Ik verliet de zaak met een doos vol schatten die nog een treinreis zouden moeten doorstaan. Binnenkort een winkel in hartje Utrecht? Ça me manque!


In de categorie places to be:
Petit Gâteau
Haarlemmerstraat 80
1013 EV Amsterdam
www.petitgateau.nl

De kookboekhandel
Haarlemmerdijk 133
1013 KG Amsterdam
www.kookboekhandel.com


Benieuwd naar mijn bezoek aan Papabubble op de Haarlemmerdijk? Klik dan hier om mijn blog van deze week op vrouwonline te lezen.