dinsdag 19 maart 2013

Tarte taart An over À Table

 


Regio 9: Normandië-Bretagne, deel 2: droombaan
Mijn lieve tante gaf mij ter inspiratie een prachtig boek; ‘À Table’ (At my French Table) van Jane Webster. Het boek van een Australische vrouw die haar hart heeft verloren aan la douce France en besluit naar Frankrijk te verhuizen. Een soort ‘het roer om’. Dit keer geen Nederlander die een camping begint, maar een succesverhaal waar veel eten in voor komt. Jane krijgt werkelijk alles voor elkaar: ze koopt een prachtig kasteel, knapt het in korte tijd op, laat haar man en vier kinderen invliegen en richt ondertussen ook een kookstudio voor gasten op, zodat zij culinaire reisjes naar Normandië kan gaan organiseren. Niets lijkt haar moeite te kosten (waarschijnlijk omdat ze doet waar ze gelukkig van wordt) en zij heeft tussen alle bedrijven door ook nog tijd om mooie foto’s van het nieuwe leven in Frankrijk vast te leggen. In het boek beschrijft zij hoe zij haar nieuwe leven in Normandië ervaart en geeft zij seizoensgebonden recepten uit de regio. Ik probeerde speciaal voor deze week haar Normandische appelcake uit en kon het ook niet laten om nog een van haar salades op tafel ze zetten.

Jane – een echte francofiel – heeft Franse culinaire geschiedenis gestudeerd en heeft veel ervaring in het organiseren van culinaire events. Veel van de recepten die in het boek staan, maakt zij ook met de gasten die bij haar komen koken. Als je het boek leest krijg je direct zin om je koffers te pakken, om naar Normandië af te reizen en mee te gaan roeren in de koperen pannen in de kasteelkeuken van Jane. Of beter nog: direct het internet af te gaan speuren naar je eigen kasteel om zelf zo’n culinaire kookschool in op te richten. Lijkt mij een droombaan!Normandische appelcake.
Het boek van Jane Webster.

Puntje cake met dot slagroom!

En, ter compensatie, een gezonde salade van Jane.

Ook zin om het boek van Jane aan te schaffen? 
Kijk hier bij Bol.com.

Uit de regio Normandië: alles met appel
Recept: Normandische appelcake van Jane Webster


Ingrediënten:
4 granny smith appels
1 eetlepel bruine suiker
250 g ongezoute boter
200 g fijne kristalsuiker
4 eieren
300 g zelfrijzend bakmeel
250 ml melk
versgeraspte nootmuskaat (klein beetje)
slagroom (voor erbij)

1.Verwarm de oven voor op180º C (165º hetelucht)
2. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in partjes. Doe de appels, samen met de bruine suiker en 120 ml water in een pan. Kook de appels 10 minuten op middelhoog vuur, totdat ze gaar zijn.
3. Klop, terwijl de appels op het vuur staan, de boter samen met de suiker tot een romig mengsel.
4. Voeg een voor een de eieren toe en klop steeds goed door met de mixer.
5. Zeef het meel boven de kom en voeg langzaam de melk toe. Klop het geheel goed door. Het beslag is vrij vloeibaar.
6. Giet het beslag in een taartvorm (28 cm doorsnee).
7. Laat de gekookte appels uitlekken. Rangschik de appels over de bovenkant van de cake. Bestrooi de appels met wat geraspte nootmuskaat en bak de cake in 60 minuten gaar (of totdat een satéprikker er schoon uitkomt).
8. Klop de slagroom op met wat suiker en serveer de cake met een flinke dot room.