maandag 9 juli 2012

Kouglof


Kouglof - gebak uit Noord-Oost Frankrijk.



Regio 2: Elzas/Lorraine/Champagne - deel 1: de Duitse invloed
Vakanties geleden, toen ik met manlief door Frankrijk trok en de Elzas bezocht, drong de Duitse invloed zich nogal aan ons op. Het was een druilerige zomer en in deze Noordelijke streek was het koud. Bij aankomst op de camping meldde ik mij in de houten chalet, waar de eigenaar van de camping zich ophield. Slechts gekleed in een kort spijkerbroekje, inclusief bierbuik en fout Duits snorretje en met een totaal onverstaanbaar accent, wees hij ons de campingplaats toe. Ik weet niet wat mij meer van mijn stuk bracht: de ongepaste outfit in deze kou of de tot historisch beladen vorm getrimde snor. De volgende morgen werden we gewekt door het enorme gebrul van een oude, grote, groene legertruck die voor onze tent langs reed. De campingbaas maakte zijn ronde over de camping in stijl en wij hielden het er voor gezien.

Als je vanuit Parijs naar het Oosten rijdt, zit je zo tussen de Champagnehuizen en eet je heerlijke quiche Lorraine, zie je Reims (met haar roze koekjes Roses de Reims) en hoger gelegen Epernay, kom je de witte Chaource-koeien tegen en eet je heerlijke Chaource kaas, kom je door charmante dorpjes als Coussegrey, kom je door Lotharingen en nog verder naar het Oosten rijd je de Elzas (of Alsace) in met haar mooie wijnvelden, vakwerkhuizen en een ander dialect. 

Die Duitse en Oosterijkse invloeden in het gebied hebben ook veel goeds met zich meegebracht. Vooral op het gebied van de patisserie. Het ontbijt in de Elzas gaat vaak vergezeld met een stuk Kouglof (Guglhupf, of Kougelhopf, over de naam zijn ze het niet eens). Een gebak in tulband-vorm met amandelen en in Kirsch gedrenkte rozijnen. Ooit geïntroduceerd door Marie-Antoinette (1755-1793) en afkomstig uit Oostenrijk. Het is een bewerkelijk deeg en het eindresultaat heeft iets weg van een enorme scone. We aten deze Kouglof dan ook met wat crème fraiche en met zelfgemaakte jam van de moestuin. Had wel iets weg van een Engels tafereel, maar toch geheel in stijl met de Noordelijke Franse regio. 

Regio Noord-Oost Frankrijk.

De tulband-vorm voor de Kouglof.

Net uit de oven.
Mini Kouglofs - net scones.

Kouglof op mijn favoriete boek Culinaria Frankrijk.


Deze regio heeft een goed klimaat voor aalbessen, bosbessen en vlierbessen en er worden dan ook veel jams geproduceerd. In het Noorden, in Bar-le-Duc wordt bessenjam gemaakt waarbij de bessen met de hand worden ontpit. Een enorm priegelwerk waar ik echt geen geduld voor zou hebben. Ik vind het al gepriegel genoeg om alle rijpe aardbeien, aalbessen en frambozen te verzamelen op de moestuin om zelf jam van te maken. Als je zelf geen puf hebt om jam te maken kun je ook even een kijkje nemen op deze website met confiture uit de Elzas.

Uit de regio Elzas: gebak met Duitse- en Oosterijkse invloed
Recept: Kouglof

Ingrediënten:
15 ml Kirsch
75 g sultana-rozijnen
350 g (patent)bloem
15 g gist
250 ml lauwe melk
5 g zout
75 g suiker
2-3 eieren
90 g zachte boter
1 el amandelen
1 tulbandvorm

1. Drenk de rozijnen in de Kirsch. Schep de rozijnen om en laat ze een paar uur afgedekt staan.
2. Zeef 175 g bloem boven een kom en verbrokkel de gist erboven. Giet de helft van de lauwe melk in de kom en roer het geheel door elkaar. Laat deze massa afgedenkt, om een tochtvrije plek, 2 uur rijzen
3. Voeg de rest van de melk, bloem, het zout, de suiker en de eieren toe en mix het geheel goed stevig door (ongeveer 10 minuten, totdat het deeg gemakkelijk loslaat van de kom).
4. Roer de boter door het deeg en kneed de massa tot een glad en soepel deeg.
5. Voeg de rozijnen toe en mix ze goed door het deeg.
6. Beboter de tulbandvorm en strooi de amandelen op de bodem. Vul de tublandvorm voor de helft met het deeg en laat het 1 tot 2 uur staan op een tochtvrije plaats. De inhoud zal gaan rijzen.
7. Verwarm de oven voor op 200º C (180º hetelucht) en bak de Kouglof in 20-30 minuten goudbruin.
Haal de Kouglof uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.
8. Serveer met jam en room of crème fraiche.