dinsdag 12 maart 2013

Frangipane
Regio 9: Normandië-Bretagne, deel 1: pommes
Noord Frankrijk; koud, nat, grauw, bijna Engeland! Zonde om dit mooie gebied links te laten liggen, want het is er wel prachtig. De Normandische kust met kalkstenen rotsen en steden als Étretat, Fécamp en Honfleur. De bunkers liggen nog voor de kust en de D-day geschiedenis ligt er voor het oprapen. Ik bezocht er de musea waar de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog uitgebreid wordt behandeld. Als je dieper het land in gaat, kom je in een landelijke omgeving terecht. Een regio van kaasjes, appel, cider en calvados.

Afgelopen week maakte ik – in opdracht – twee taarten, waarvan de Franse appeltaart perfect past bij deze regio. Een taart met frangipane, een zanddeegbodem en een dun laagje appel. En om deze regio goed in kaart te brengen volgende week het vervolg: een appelcake.

Uit de regio Normandië: appeltaart
Recept: tartelette aux pommes


Stukje Franse appeltaart

De twee taarten van afgelopen vrijdag.

Du café & tarte aux pommes!

Ingrediënten voor de bodem (zoet deeg):
350 g bloem
klein snufje zout
150 g roomboter
100 g poedersuiker
2 eieren, geklutst
1 vanillestokje

Ingrediënten vulling:
2 eieren
125 g zachte boter
125 g poedersuiker
125 g gemalen amandelen
20 g bloem
een eetlepel abrikozenjam

3 stevige, zoete appels (in schijfjes)

1. Meng de bloem, het zout en maak een kuiltje in het midden. Snijd de boter in kleine stukjes en leg de boter in het kuiltje. Wrijf de boter zacht met je vingers. Voeg de poedersuiker toe en meng het door het deeg. Voeg een voor een de eieren toe en meng het geheel tot een mooi samenhangend deeg. Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg de vanille toe aan het deeg. Mix het er goed doorheen.
2. Vorm een mooie bol van het deeg en druk hem plat tot een plak van zo’n 3 cm dik. Pak de plak deeg in plastic folie en leg hem ten minste een uur in de koelkast.
3. Verwarm de oven voor op 190º graden (175º hetelucht). Vet de bakvorm in met boter.
4. Voor de frangipane moet de boter worden geklopt tot een zachte massa. Voeg de poedersuiker, de gemalen amandelen en de bloem toe en klop het geheel voorzichtig door elkaar. Voeg de eieren er een voor een aan toe en blijf kloppen tot ze volledig zijn opgenomen in het mengsel. Zet het mengsel even weg.
5. Rol het deeg uit en bekleed een (ingevet en met bakpapier beklede) taartvorm (26 cm).  Laat de vorm met het deeg 20 minuten afkoelen in de koelkast.
6. Als het deeg genoeg gekoeld is, verkreukel dan een stuk bakpapier en bedek de deegbodem ermee. Bedek het bakpapier met steunvulling (rijst of bakbonen) en bak de taart gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven op 190º C (175º hetelucht). Verwijder de steunvulling en het bakpapier en bak de taartbodem nog drie tot vijf minuten (tot het deeg gaar is, maar nog wel bleek van kleur). Verminder de temperatuur naar 180º C (165º hetelucht).
7. Zet de taartvorm op een bakplaat en giet de frangipane-vulling voorzichtig op de deegbodem.
8. Snijdt appels in dunne partjes en leg deze dakpansgewijs op de frangipane.
9. Besmeer de appels met wat jam voor extra glans (abrikozenjam).
10. Bak de taart in ongeveer 40 minuten in de oven tot de appels en het deeg er goudbruin uitzien.
11. Haal uit de oven en bestrijk eventueel nog een extra keer met jam.